Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Les ‘Vetllades de la Biosfera’: més que una marca, una promesa

Publicat el 17/11/2023 00:00

La setmana passada, les Terres de l'Ebre es van vestir de gala per donar la benvinguda a una iniciativa que s’estrena en aquest mes de novembre, en plena tardor: les ‘Vetllades de la Biosfera’.


Organitzades pels departaments de Cultura, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i el COPATE, aquestes vetllades ofereixen la possibilitat de sorprendre. Open mind! Consisteixen en la celebració de quatre sopars, preparats per quatre restauradors de prestigi, servits en quatre escenaris patrimonials curosament escollits, i amenitzats per quatre representants del talent artístic ebrenc personificats en diferents disciplines.


L’objectiu és posar en valor i difondre la riquesa i diversitat que defineixen les comarques de l’Ebre. Per això, l’esdeveniment inaugural de Les ‘Vetllades de la Biosfera’, va aconseguir captivar l'atenció dels organitzadors i els participants, i va servir com a punt de partida per a una celebració que transcendeix la simple marca i s'endinsa en el cor de la Reserva.


Al final, la Reserva és una promesa de conservació, sostenibilitat i visió compartida per preservar el llegat cultural i patrimonial, tant material com immaterial, de les nostres comarques, i aquesta és la finalitat primera d’una iniciativa com aquesta.


Els escenaris escollits per a la primera edició de les ‘Vetllades de la Biosfera’ són el Casino Recreatiu i Instructiu d’Amposta, la Cripta de la Reparació de Tortosa, Ca Don Joan de Vinebre i el Convent de Sant Salvador d’Horta de Sant Joan. Cada sessió es desenvolupa de la mateixa manera: una agradable trobada dels assistents i comensals, una visita guiada a l’espai patrimonial, el sopar elaborat i regat amb productes de Km 0, i finalment, a les postres, l’actuació musical.


La primera d’aquestes cites, que es va celebrar el dijous dia 9, va ser tot un èxit de participació, organització i resultats, fet que esperona els participants a tornar-hi de nou, i als organitzadors a superar-se en cada ocasió. Al final, com explica la directora dels SSTT d’Educació de les TTEE, Victòria Almuni, “el primer que hem de fer és creure-ens-ho, perquè a les Terres de l’Ebre tenim el bo i millor per oferir, conèixer i compartir”.


Ja sabem i està demostrat, que les Terres de l’Ebre són una font eterna de biodiversitat, i que mentre l’aigua de l’Ebre flueixi, aquesta abundància de vida en tots els aspectes té la seva continuïtat assegurada. En unes comarques tan fructíferes, la petjada de les persones que hi han viscut, ha quedat ben palesa en forma de monuments, construccions, edificis singulars... és el que passa quan hi ha tanta història acumulada que va sobreposant-se a mesura que les civilitzacions i les generacions van forjant nous episodis que contribueixen a fer avançar donant passes endavant.


Els temps actuals, però, tenen la capacitat d’unir la singularitat i el coneixement, recapitulat una vegada i una altra des de temps antics, amb les noves tecnologies i modes, i el resultat de tot plegat, condueix a una revalorització del que és vell, sense deixar d’apostar pel que és nou i mira cap al futur.


Les ‘Vetllades de la Biosfera’ tenen la capacitat de combinar aquestes facetes amb diversos plaers: la gastronomia, el patrimoni i l’art. Poc més es pot demanar, excepte que es vagin celebrant durant molts anys.


No es pot deixar d’esmentar una part important de l’equació, que fa que aquestes vetllades siguin encara més interessants: dels 30€ que val el menú per comensal, 15€ estan destinats a l’ONG Metges Solidaris de Catalunya que lidera el doctor Jesús Pérez Pagán, protagonista de la Contra del Diari fa unes setmanes.


La Reserva de la Biosfera, entesa a través d'aquestes vetllades, és més que una mirada enrere; és una mirada cap al futur, i el de la setmana passada no va ser només un esdeveniment inaugural, sinó l’afirmació apassionada de les Terres de l'Ebre com una joia ecològica, culinària i cultural. Al mirall de la Reserva de la Biosfera, les nostres comarques emergeixen com una promesa de preservar la nostra identitat única per a les generacions futures, en temps que encara estan per venir.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari