Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La clotxa a la Ribera d'Ebre. De la tradició a la tendència

Publicat el 14/11/2023 00:00

A la Ribera d’Ebre hi ha un plat de caràcter tradicional que és l’eix central de la festa que es celebrarà a Riba-roja d’Ebre el dia 19 de novembre: la clotxa.


Gràcies a l’impuls dels restauradors i de les autoritats comarcals, aquest plat tradicional s’ha posat en valor, i des de fa uns anys, aquesta delícia està conquerint paladars i guanyant terreny com a plat insígnia de la Ribera d’Ebre.



Aquest any la Festa de la Clotxa arriba a la seva 18a edició i es celebrarà amb l’organització del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre. Com va dir l’alcalde, Antonio Suárez, a la presentació que es va produir fa uns dies, “la Festa de la Clotxa s’ha convertit en un referent comarcal i està consolidada”. L’alcalde també va voler destacar que “si bé la festa comarcal arriba a la seva majoria d’edat, a nivell local fa 35 anys que l’Associació de Dones de Riba-roja s’encarrega de l’organització i la celebració d’aquesta jornada, preparant i repartint cada any prop de 500 clotxes. I això, en una població que compta amb 1200 habitants, té molt de mèrit”.


La clotxa es converteix en la gran protagonista de la festa


 


Ras i curt, la clotxa és l’entrepà dels pagesos. L’elaboraven al tros mateix, amb un pa rodó que obrien per un extrem, i un cop enretirada la molla, farcien el buit amb una sèrie d’ingredients que s’escalivaven sobre les brases del foc que els pagesos encenien per escalfar-se. La combinació d’ingredients convertien la clotxa en un plat contundent, molt adequat per entrar en calor i seguir amb les feines de la terra.


El farcit solia ser pebrot, tomàquet, ceba, all, una arengada o sardina de casco, tot amanit amb un raig d’oli d’oliva ben generós, que és un altre dels productes estrella de la comarca. Aquest són els ingredients indispensables de la clotxa tradicional que, un cop farcida, es tornava a tapar amb la molla del pa, es premsava lleugerament amb les mans per assegurar que tots els ingredients es barrejaven harmoniosament, i ja estava a punt per la primera mossegada. A banda del fet que els ingredients estiguin ben cuinats, un tret que fa molt apetitosa aquesta elaboració és el contrast entre la crosta cruixent del pa i la tendresa del seu interior, que conserva la seva suculència.


En tot cas, la clotxa defineix molt bé alguns dels trets populars que han sigut l’evidència de les formes de vida més antigues i tradicionals de les Terres de l’Ebre: els pagesos, els pescadors, els plegadors d’olives o els veremadors menjaven clotxes per aguantar les llargues jornades al camp.


En els darrers anys, s’ha vist com la clotxa, abans considerada una opció senzilla per als àpats quotidians, ha experimentat una revalorització notòria i per això, la clotxa s'ha convertit en la protagonista indiscutible de molts menjars i esdeveniments gastronòmics associats a la Ribera d’Ebre.


Un dia per celebrar la clotxa


Aquest dia serà el diumenge 19 de novembre, una jornada per a la qual s’ha previst un programa d’actes pensats per a tots els públics, el principal dels quals començarà a les 11 del matí i serà el repartiment de clotxes.


Abans però, el pregoner de la festa, en Ramón Bonet Busom, ribarrojà, emprenedor i referent de l’elaboració de la mel que ha convertit la seva afició a l’apicultura en un pròsper negoci familiar, donarà la benvinguda a la jornada, els actes de la qual es celebraran al centre de la població.


Els actes s’iniciaran a les 10 del matí amb la cercavila a càrrec de la Bandarra Street Orkestra; a les 10.30 el pregó, i a les 11 del matí començarà el repartiment de clotxes. A més, aquest mateix dia, Riba-roja celebra el Mercat Medieval, organitzat per l’Associació de Puntaires de Riba-roja, que oferirà una mostra i degustació de productes agroalimentaris i artesans.


L’itinerari de la clotxa


La Festa de la Clotxa té com a objectiu promocionar la comarca i els productes de qualitat que s’hi elaboren, tot captant l’atenció del públic i despertant l’interès per aquesta elaboració que, tot i la seva senzillesa, és gustosíssima.


Al llarg dels 18 anys de la festa, aquesta ha anat itinerant pels diferents pobles de la Ribera d’Ebre i aquest cop li correspon a Riba-roja ser l’amfitriona de la celebració, tot prenent el relleu de Móra la Nova l’any passat, tal i com va passar el 2004.


Tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la clotxa


Tot i que pels seus ingredients, la clotxa sembla una menja més pròpia de la primavera, el fet que la diada es porti a terme a la tardor respon al desig de l’organització de la festa de “desestacionalitzar aquesta celebració i aportar un al·licient més per a que qui vulgui, visiti la Ribera d’Ebre, allargant així la temporada turística”, segons va apuntar la consellera de turisme del Consell Comarcal, Vanesa Serrano, qui també va anunciar que el dia 19 es dona “el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, en les quals, 11 restaurants de 9 poblacions distintes de la comarca, incorporen a la seva carta un menú de clotxa, tot oferint la recepta tradicional, però amb les variants pròpies de cada municipi”.


Els cuiners i restauradors han abraçat la clotxa com una oportunitat per experimentar i innovar. Així, podem trobar clotxes amb combinacions sorprenents com ara clotxa de llonganissa o baldana, o la clotxa vegetariana amb productes de l'hort de la zona, per exemple. Aquesta adaptabilitat ha contribuït a la popularització del plat i ha atret l'atenció de gastrònoms i foodies de tot arreu.


Els restauradors que prenen el relleu i participen en les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa oferiran un menú de clotxa a la seva carta, amb la recepta tradicional i les seves diverses variants. Són el Casal de Benissanet, la Braseria Taperia Bar Maig i el restaurant Pas de l’Ase de Garcia, la Braseria la Forquilla de Ginestar, el Molí d’en Xim de Miravet, el restaurant gastronòmic la Creu de Móra d’Ebre, Can Secundino i Mas de Subirats de Móra la Nova, el bar restaurant Sant Jordi de Rasquera, el restaurant del càmping de Riba-roja d’Ebre i la Braseria de Tivissa.


La clotxa, una delícia que travessa fronteres


La clotxa de la Ribera d'Ebre no és només un plat, sinó una expressió viva de la tradició i la passió que defineixen la cuina catalana. La seva evolució des d'una opció senzilla fins a un plat sofisticat i adaptatiu la converteix en un tresor gastronòmic que val la pena descobrir.


Amb la propera Festa de la Clotxa a l'horitzó, és el moment perfecte per endinsar-se en aquest món de sabors únics i deixar-se seduir per l’encant de la clotxa de la Ribera d'Ebre, una experiència gastronòmica que segurament deixarà un record inesborrable en cada paladar afortunat que tingui l'oportunitat de tastar-la.

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari