Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Comença una temporada intensa

Publicat el 08/09/2023 00:00

L’any té tres portes: una és a la meitat de l’any i coincideix amb Sant Joan i el solstici d’estiu; l’altra és al final d’any, quan la porta tanca l’anyada ja viscuda per obrir un nou cicle; i la tercera és al setembre, quan tot torna a una certa “normalitat”: s’acaben les vacances, les escoles obren portes i el clima (almenys abans ho feia) es fa més respirable després de les calorades estiuenques que aquest any han deixat temperatures de rècord.


En breu començarà el curs polític. Les darreres eleccions generals han deixat un escenari complicat per decidir el color de la legislatura. Els pactes, les converses, els condicionants i els estira i afluixa dels contrincants polítics mantenen vives les accions, alguns amb més expectatives que altres. Alberto Núñez Feijóo (PP) ja sap que ho té molt difícil per ser investit president del Govern perquè només compta amb el controvertit suport de les dretes més ràncies. Això dona a l’altre candidat, Pedro Sánchez (PSOE), una mica d’aire i l’oportunitat de revalidar el càrrec, tot i que si finalment se’n surt, no serà de franc, perquè els partits que han de donar-li suport ja han posat el seu preu. Al final, podria ser que aquesta hipotètica investidura acabés rubricant-se a Waterloo. Quines voltes donen la vida i la història, i tot fa preveure que s’acosta una tempesta.


Una altra tempesta, perquè setembre ha començat amb dos episodis meteorològics que fan història: una pedregada monumental al Montsià i el pas d’una DANA que ha deixat més de 260 litres d’aigua per metre quadrat i nombrosos desperfectes: collites fetes malbé, carreteres tallades i destrosses a habitatges i negocis. Aquesta situació és repetitiva i per això la Generalitat s’ha plantejat prendre “mesures estructurals” perquè quan hi torni a haver un aiguat de dimensions estratosfèriques, el territori i especialment les Terres de l’Ebre, pateixin el menys possible. Després d’un estiu de sequera extrema i restriccions pel reg, quan el cel ha obert comportes no ha tingut mesura, i l’aigua que hauria fet tan de bé si hagués plogut quan tocava, ha acabat fent molt mal. En propers dies i setmanes veurem quina solució es dona a tot plegat.


El setembre portarà la resolució de diversos assumptes que durant l’estiu han brostat d’una forma extraordinària, com el cas Rubiales. Probablement, el destituït president de la Federació Espanyola de Futbol mai hauria imaginat que després d’un moment d’eufòria mal portat, estaria a l’ull de l’huracà. La bona educació demana que persones amb càrrecs importants han de saber estar, quan toca, com toca, i que la correcció, les maneres i la urbanitat són fonamentals. I no s’hi val excusar-se en un moment d’entusiasme per grapejar-se les parts nobles democràtiques al més pur estil Planeta dels Simis, o anar petonejant a les persones amb traïdoria i per sorpresa, encenent els ànims del sector feminista més radical. El cas Rubiales portarà cua i va per llarg.


Una de les grans notícies de la setmana és que petits i joves tornen als estudis. Les escoles han obert portes i les aules s’han omplert de nens i nenes, tot i que aquest curs la població escolar ha disminuït a causa del descens de naixements dels darrers anys. Tot i així, la plantilla de docents ha crescut en prop de 1.200 places, i en total a Catalunya hi ha més de 81.000 profes, que s’ocuparan d’impartir coneixements a 1.053.000 alumnes. Aquests dies seran més light i la setmana entrant tenim el primer festiu del curs: la Diada.


Així és. La Diada estarà centrada en la defensa del català. La manifestació de la Diada a Barcelona consistirà en la marxa de quatre columnes que sortiran des de diferents punts de la ciutat i confluiran a la Plaça d’Espanya. El lema és “Via fora” i aprofitant la presidència espanyola del Consell d’Europa, les entitats organitzadores de la mani reclamen que Catalunya sigui un nou estat de la Unió.


Tot es mou, però té tendència al retorn. Després d’uns dies de vacances, l’equip del Diari Més Ebre torna amb ganes d’explicar tot el que passa a les Terres de l’Ebre. Cada divendres trobareu la versió en paper als punts habituals de distribució, i a totes hores, tens a disposició la versió digital i a les xarxes socials. Es prepara una tardor intensa i estarem aquí per explicar-vos-ho.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari