Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Es veu a venir un estiu difícil

Publicat el 09/06/2023 00:00

Hem entrat al mes de juny i les altes temperatures s’acosten perillosament.


Si el canvi climàtic no fos una emergència cada cop més palmària, l’estiu del 2023 passaria sense pena ni glòria. Tot fa preveure que no serà així, perquè les temperatures són altes i les seves conseqüències són evidents. La sequera és l’avançada dels incendis forestals, una amenaça que es pot materialitzar en qualsevol moment, ja sigui per causes naturals o per la provocació insensata i imperdonable d’algunes persones.


Qualsevol petita espurna pot provocar un desastre de grans dimensions, amb totes les conseqüències que això reporta en pèrdua de riquesa natural, vides d’animals, flora i fauna i fins i tot vides humanes, que poden desaparèixer empassades per la força volcànica d’un incendi que avança sense control. Les portes de l’infern són més desitjables en els dies caniculars que s’acosten. I probablement més prudents.


Cal tenir el cap clar i ponderar les conseqüències d’una acció injustificable que pugui provocar un foc forestal i, si es produeix, assumir-ne les conseqüències. La temença fa previsores les institucions que han d’enviar els seus efectius a jugar-se-la en una lluita molt difícil de guanyar contra un enemic poderós embolcallat de flames.


No és parlar per parlar, perquè a hores d’ara, el pla Alfa ja s’ha activat en 62 ocasions a les Terres de l’Ebre en el que portem d’any, amb nivells d’alerta 1 i 2. És la xifra més elevada (i preocupant), de la historia, en el primer semestre de l’any.


El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals, per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, i responen a un nivell d’incendi forestal que va del baix/moderat fins al molt alt/extrem. L’activació del pla Alfa implica la mobilització d’un cert nombre de professionals que han de realitzar determinades actuacions preventives amb l’objectiu que l’incendi, o la possibilitat que es declari, no vagi a més.


Fins al moment la meteorologia ens ha anat en contra i no sembla que estigui disposada a donar una mica de treva. Un hivern més sec de l’habitual i una primavera amb precipitacions escassíssimes han afavorit que s’hagin declarat 62 incendis a les comarques ebrenques, que han calcinat 40,08 hectàrees. Sembla poc si es compara amb altres desastres forestals, però en la situació en la que estem, cada hectàrea compta.


La campanya de prevenció d’incendis forestals va començar l’1 de maig, molt més aviat del que és habitual, i s’allargarà fins al final de setembre. La calor forta encara no ha arribat, però a hores d’ara ja se sap que el 35% dels punts d’aigua del territori no estan operatius. Per això, Acció Climàtica i els ajuntaments estan treballant per evitar una situació perillosament complexa, compromesa i molt trista. No serà un estiu fàcil, això està clar, i la consciència i responsabilitat de tothom, han de ser el plus afegit, en bé de la protecció de la naturalesa i la preservació de la increïble diversitat que enriqueix les Terres de l’Ebre.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari