Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Meritxell Faiges, regidora de Turisme de l'Ampolla: “Apostem per l’ostra com a producte estrella”

Publicat el 16/05/2025 00:00

A la segona quinzena de maig, a l’Ampolla gaudeix plenament d’un producte que neix i creix a la seva badia: l’ostra. Aquest mol·lusc bivalve sol menjar-se cru, fresc, acabat de collir, amb un raig de llimona i prou. Tanmateix, té moltes altres possibilitats culinàries, i per això, les jornades dedicades a l’ostra són sorprenents i un reclam turístic i econòmic importantíssim. Meritxell Faiges, regidora de Turisme de l’Ajuntament de l’Ampolla, explica tots els detalls de la Diada i les Jornades de l’Ostra, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Les Jornades de l'Ostra a l'Ampolla és una cita fixa a l’agenda. Com va anar diumenge?


Diumenge vam celebrar la 33a edició de la Diada de l’Ostra que va donar pas a les Jornades. Va ser un èxit rotund, i tot i que ens va ploure una mica, es van vendre més de 3.000 tiquets, que equival a repartir més de 20.000 unitats d'ostres, que es van obrir i servir durant el matí.


La logística per muntar la jornada del diumenge devia ser molt complicada. Com estava organitzada?


Diumenge hi havia una vuitantena de persones treballant, obrint les més de 20.000 ostres, servint una copa de cava a les barres que vam muntar, amb cambrers i cambreres repartint les ostres... En aquest punt vull fer un agraïment molt especial a Ports de la Generalitat i a la Confraria de Pescadors de l'Ampolla, perquè ens faciliten l’espai i ens donen totes les facilitats logístiques, proporcionant gel, mantenint un camió frigorífic en funcionant tota la nit per mantenir el producte fresc... I a banda, moltes gràcies perquè la festa de l'ostra la podem celebrar al Port de l'Ampolla, que és un escenari magnífic. Un agraïment molt especial per a tots. A banda, el comerç local també s’involucra i instal·lem unes carpes perquè la gent, a banda de les ostres, la copa de cava i el barret, tinguin més opcions per passar el matí, passejant i comprant en aquestes parades. Aquesta és una festa molt assentada l’Ampolla, i cada any ens sorprèn moltíssim el nombre de visitants que venen a compartir aquesta jornada.


Diumenge va marcar el punt d’arrencada de les Jornades de l’Ostra. Com han començat?


Les jornades s’allargaran fins al 25 de maig. En aquests quinze dies llargs, l'ostra és la protagonista al nostre municipi. Aquest any hi participen 16 restauradors. També és una forma d’ajudar una altra branca econòmica del nostre poble, que és l’aqüicultura. La nostra badia està plena de vivers d'ostres, i per tant, volem promocionar aquest producte, que hauria d’estar molt més valorat. Hi ha un estudi de la Fundació Alícia, en el qual es va fer un tast a cegues amb diferents ostres: del sud de França, del Delta de l’Ebre, i ostres de Galícia. Els experts les van tastar i l'ostra guanyadora, pel seu sabor, textura i altres qualitats, va ser l'ostra del Delta. És un producte estrella i per això hem decidit que a l'Ampolla es valora la cuina de l'ostra, per afavorir els restauradors i els aqüicultors.


Quan parlem de l’ostra com a plat, un cop oberta, només amb un raig de llimona ja es pot menjar. Tanmateix, els restauradors ofereixen altres possibilitats per menjar-la?


Els restauradors tenen una gran capacitat de creació i cada any sorprenen. Perquè, per a qui no li agradi l’ostra crua, li donen el toc just de cocció perquè conservi el sabor. És admirable aquesta la capacitat creativa dels restauradors a l’hora de treballar aquest producte, que acompanyen amb albergínia, sake Kensho elaborat a l’Ampolla... productes de proximitat. Hi ha restaurants que ofereixen l'ostra amb diferents salses molt suaus per no matar el gust de l'ostra. Sempre penso que els restauradors tenen molt de mèrit, perquè cada any innoven complicant la tria entre l’ostra crua i l’ostra cuinada, que també és deliciosa.


Si aquest cap de setmana venim a l’Ampolla a tastar les ostres als restaurants, però volem aprofitar l’estada, què podem fer?


Tenim una oferta turística i d’activitats molt àmplia. Recomanaria fer rutes que són molt accessibles per passejar o fer-les en bicicleta. Per exemple, la ruta dels Penya-segats, que és preciosa, amb vistes al mar. Estem parlant de penya-segats rogencs que no deixen a ningú indiferent. Es passa per dues platges verges, una d'elles Cala Maria, perfecta per gaudir de l'entorn, en un lloc que convida a desconnectar de tot. I cap al sud tenim les rutes de la Bassa de les Olles en un entorn natural preciós per descobrir el delta. Jo recomanaria, al matí fer una d'aquestes sortides i gaudir de la natura i l'entorn, també visitant els vivers. Al migdia, un bon dinar als restaurants del poble, i a la tarda, gaudir de la façana marítima, del Port de l'Ampolla que està ple de vida, i amb opcions de comerç per poder visitar. La veritat és que seria un dia molt complet.


A mitjans de maig comença la temporada d'estiu. Quins actes, activitats i festivals hi ha programats a l’Ampolla?


Treballem molt en la desestacionalització del turisme. Per això comencem a programar activitats al febrer amb les Jornades de la Galera. Fins al mes d'octubre vivim una temporada frenètica. El gruix d'activitats és a partir de maig, començant per les Jornades de l’Ostra. Al juny celebrem les festes de Sant Joan amb una setmana carregadíssima d'activitats. Al juliol seguim amb les festes del Carme, i entremig sempre tenim activitats pensades per un turisme familiar, de natura, sostenible i de qualitat.


Per exemple?


Entre altres, organitzem unes jornades d'snorkel pensades per veure la biodiversitat del nostre fons marí, conèixer-lo, i respectar-lo. També hi haurà dues jornades de teatre al carrer, la creació d’un mural sobre la biodiversitat marina, havaneres al Port i a la platja de Cap Roig, activitats nàutiques... Procurem que cada cap de setmana hi hagi moviment. També organitzem mercats d’artesania i una tarda anomenada “Vine de Vins”, on participen diferents cellers i el teixit comercial de l’Ampolla, i la gent pot tastar vins al costat del mar. Una altra cita que també té molt d’èxit és la Nit Màgica... I això, comptant amb la participació de diferents entitats, com l’Escola de Música en Harmonia, l’Associació de Dones, l’Associació Sant Jordi, l'Associació Cultural Lo Rall, que està formada per joves que ens ajuden moltíssim a preparar activitats... un ventall ben ampli perquè ningú s’avorreixi.


Les associacions de l’Ampolla també és una de les vostres riqueses, no?


Efectivament. I són molt actives i entusiastes. M’agradaria destacar l'Associació Cultural Sant Jordi, dedicada a l'ornitologia, perquè també apostem per un turisme de natura, i l'ornitologia és una branca que cuidem molt. Tenim un gran ornitòleg, el Manolo Sánchez, que ens ajuda molt a cuidar i potenciar aquest turisme. El dia 10 de maig va ser el Dia Mundial de les Aus Migratòries, i l'Ampolla el vam celebrar amb una sortida des del port, on ornitòlegs d’arreu, fins i tot internacionals, van venir a fotografiar espècies d'ocells que només es veuen al delta. Llavors, aquestes fotografies les pugen a la web de SeoBirdLife (www.seo.org) i geolocalitzen a on les han fet. Imagina't una web internacional que parla d'albirament d'ocells difícils de veure, que un ornitòleg de renom digui “aquest ocell l'he vist a l'Ampolla”, això és un reclam turístic increïble per a un tipus de turisme com el que busquem: un turisme de qualitat.

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari







Amb el suport de: