Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Festivals Terres de l’Ebre, on la unió és la fortalesa

Publicat el 10/06/2024 00:00

El mes de juny obre la porta de l’estiu i a hores d’ara ja està fent calor en tots els aspectes, tant meteorològics com anímics. Per això ve tant de gust sortir al carrer i passar-ho bé.


En el nostre mapa mental tenim associat l’estiu amb les vacances -uns dies de pausa en les obligacions diàries que sempre va molt bé- i també amb la festa al carrer, començant per les Festes Majors que es celebren a totes les poblacions. Les més primerenques pels volts de Sant Joan, que és una festa grossa, i les més tardanes de cara a setembre o primers d’octubre. Són les celebracions que giren al voltant del patronatge de diversos sants i santes i que provinents d’una antiguitat pagana, estan totalment cristianitzades, tot i que l’essència primigènia que anima i és el nucli de la celebració, es manté intacta.


I entre festa i festa? Doncs aquesta segueix en la versió festival. I hi ha festivals de tota mena. Aquest és el nus de la qüestió, a tot Catalunya i també a les Terres de l’Ebre.


Si fem un repàs al calendari veurem que hi ha diferents cites molt assenyalades i que si féssim una ruta, aquesta ens portaria a fer un recorregut molt ampli per les quatre comarques ebrenques. Així, des d’EbreLumen a la Ribera d’Ebre, passant per l’Eufònic, el Som(Riu)Fest, el Toca’m de Tortosa, les Nits de Tyrika d’Alcanar, el DeltebreDansa de Deltebre, la Mostra de Jazz de Tortosa, o el Rihihiu de Santa Bàrbara, només per esmentar-ne uns quants de ben assentats en les agendes festivaleres dels més adeptes a la música i les mostres culturals desenvolupades en un marc molt concret i sota unes directrius ben distintives.


A banda, fires, exposicions, cinema… l’oferta arriba fins a l’infinit i més enllà. I en el cas de les Terres de l’Ebre, es combina amb paisatge, activitats esportives, propostes lúdiques, contacte amb la natura, en fi, un no parar (busca la guia gratuïta EbreXperience i ho veuràs).


En tot cas, i parlant de festivals, fa pocs dies es va presentar una iniciativa que sota la marca Festivals Terres de l’Ebre, aglutina fins a 16 festivals professionals del territori. L’objectiu és ajuntar forces i agafar encara més múscul per poder fer propostes artístiques, culturals i creatives, i que tant la feina de l’organització com la dels artistes estiguin dignificats i siguin ben visibles. La unió fa la força, diuen, i el moment d’efervescència cultural ebrenca que s’està vivint és idoni per una acció d’aquest tipus.   


De fet, la iniciativa de crear la marca Festivals Terres de l’Ebre és pionera, i després d’haver aconseguit un esment al Premi Impulsa Cultura del 2023, ha de servir com a exemple de funcionament per a programadors i organitzadors de festivals d’altres punts del territori català, en els quals, d’una forma profusa i sovintejada, s’organitzen diferents esdeveniments relacionats, per exemple, amb la música, la dansa o el cinema.


En tot cas, la bona notícia és que en aquesta ocasió, la cultura que es fa a les Terres de l’Ebre és una referència a nivell de Catalunya, i que seran diverses les contrades que s’emmirallaran en la forma de funcionar i desenvolupar-se de la marca “Festivals Terres de l’Ebre”. El segell, per cert, no està pas tancat sinó ben obert a noves incorporacions que augmentin encara més la possibilitat de creixement i de prestigi.


Si a l’aspecte cultural i artístic, es suma la potència i importància d’altres sectors de qualitat del territori, com l’agroalimentari o el turístic, l’equació estarà completa. I a l’altra banda de la igualtat que sempre rebla qualsevol equació, només hi pot haver el resultat que dona el compromís permanent amb l’excel·lència.


L’estiu climàtic ja fa dies que està traient el nas, ara que el  juny ja està ben assentat al calendari. I no ho fa amb timidesa i de forma discreta, sinó amb la primera calorada que impulsa a les persones a veure que al carrer s’hi està prou bé. Si a més la cultura en qualsevol de les seves múltiples vessants i manifestacions, acompanya, ja poden venir tants estius com vulguin.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari