Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Publicat el 22/04/2024 00:00

Quan parlem de turisme, el ventall de possibilitats que donen forma a aquest genèric s’amplifiquen formant un univers de variants interessantíssimes i per a tots els gustos.


Així, entre altres, el turisme cultural, el de sol i platja, el d’oci i descans, el familiar, el paisatgístic i d’aventures, i també, com no? el turisme gastronòmic i l’enoturisme.


La gastronomia és el coneixement de tot un país concentrat en una sèrie d’elaboracions que representen la idiosincràsia de la zona, establint un diàleg fet a base de sabors, productes, textures, elaboracions, i les sensacions que produeixen en qui té la sort de degustar-les. Des del receptari tradicional fins a la cuina més innovadora, trencadora i experimental, la gastronomia explica una forma molt concreta d’enfocar la vida. Ja ho deia l’escriptor Josep Pla, que “la cuina és el paisatge posat a la cassola”·


Catalunya gaudeix d’una gastronomia riquíssima, amb productes de qualitat que des de casa nostra s’exporten a tot el món, ampliant les fronteres del coneixement i oferint arreu la possibilitat de gaudir d’una cuina capdavantera. I això és aplicable a tot l’ample i llarg del país, des dels Pirineus fins a les Terres de l’Ebre, i des de Lleida fins a Barcelona i la seva àrea d’influència. Per això el nombre de turistes que venen cridats per la gastronomia com a motivació, ha crescut de forma exponencial en els darrers anys, especialment en època postpandèmica, convertint aquest valor en el 33% del PIB espanyol.


Ara, aquest enorme potencial es veurà encara més reforçat i expandit, perquè Catalunya serà, el 2025, Regió Mundial de la Gastronomia, i és la primera regió europea que rep aquesta distinció tan important.


Per això els departaments d’Acció Climàtica i Empresa i Treball de la Generalitat han engegat una campanya per aconseguir tantes adhesions com sigui possible, que donin múscul a aquest reconeixement que té per objectiu valorar la producció alimentària, el receptari català en tota la seva amplitud, situar Catalunya en el mapa de les principals destinacions turístiques i també prestigiar els productors i el sector primari català.


La gastronomia que singularitza les Terres de l’Ebre està basada, sobretot, en la cuina de l’arròs, però també en el peix, el marisc, el receptari que els pescadors i mariners sabien elaborar com el parenostre, i que la nova cuina de mercat ha posat al dia amb mil variacions extraordinàries. Per això, en l’acte de presentació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 no hi van faltar, entre altres, entitats com la cooperativa de Dones Arrosseres del Delta o els xefs de diversos hotels i restaurants ebrencs de renom. A les Terres de l’Ebre, a més, en el capítol dels espais immersius relacionats amb la gastronomia i l’enologia, hi ha un projecte interessantíssim, que és l’Espai Cuina de Mar de l’Ametlla de Mar, un centre enogastronòmic dedicat a la difusió de la cuina del peix i marisc del territori, pensat com un poderós imant amb el qual es vol atraure a les Terres de l’Ebre, el turisme interessat en la bona cuina i el bon menjar, i que després trobarà en els pobles i ciutats ebrenques, moltes altres oportunitats per passar uns dies inoblidables, amb mil propostes de tot tipus.


Tothom espera amb expectació i amb il·lusió les conseqüències positives que el reconeixement tindrà de cara a l’any que ve i que es veu com una perxa que pot projectar la gastronomia catalana fins al cel dels gourmets més influents. I sobretot, en una oportunitat de transformació per al sector alimentari català que tant està patint, i que darrerament ho ha demostrat sortint al carrer i posant-se en peu de guerra. Perquè és cert que sense la tossuderia dels pagesos de treballar per obtenir productes de primera qualitat, no hi hauria xefs de prestigi internacional que els utilitzen.  


El període d’admissions per prendre part activa en aquest projecte està obert i la Generalitat té habilitada la web https://act.gencat.cat/regio-mundial-de-la-gastronomia-2025/ per tal que els professionals de la restauració, l’enologia, els productors, les persones i les organitzacions, s’hi puguin unir per formar part d’aquest projecte tan engrescador i coral. L’objectiu és prou gran i interessant per no perdre’l de vista: que Catalunya pugui demostrar que és una destinació gastronòmica de primer ordre, a nivell mundial.


 


 


 

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari