Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Enfortir l’esport al Baix Ebre des del Consell Esportiu

Publicat el 20/03/2024 00:00


Comença una nova etapa i un nou repte. És un orgull i un honor entomar el relleu dels qui m’han precedit al Consell Esportiu del Baix Ebre. Prenc així el compromís de continuar fent del Consell Esportiu del Baix Ebre un òrgan necessari i referent a tots els pobles i ciutats de la comarca, treballant per a l’ampliació del ventall de les disciplines esportives que s’hi poden practicar i consolidant, encara més, les més d’una vintena ja existents com, per exemple, la gimnàstica rítmica, el patinatge artístic, el futbol 7 o els escacs, que ja es practiquen al territori.


Però serà impossible avançar per aquest camí si no ens nodrim dels millors equips de preparació possibles. Per això des de l’entitat caldrà que ampliem la nostra xarxa d’entrenadors, tècnics, preparadors físics i tutors de joc a la comarca. Un fet que ens ha de permetre ser millors qualitativament i fer arribar el nostre missatge molt més lluny, per tal d’aconseguir nous esportistes que vulguin sumar en un projecte tan engrescador com aquest més enllà de la competició. 


El meu vessant com a organitzador d’esdeveniments esportius m’ha ajudat a entendre que els qui formem part del món de l’esport tenim clar que tant al terreny de joc com a la vida hem de dominar el fair play. I és que l’esport és la millor eina per a l’educació en valors, per a despertar l’empatia, per saber fer pinya i per buscar solucions quan només sembla que hi hagi entrebancs. Perquè tots duem a dintre aquest esperit competitiu que ens satisfà quan assolim una victòria, però, per sobre de tota competició sempre prevaldrà el joc i les ganes de gaudir fent allò que més ens agrada.


Partint d’aquesta idea, doncs, és on vull fer una crida al foment de l’esport inclusiu i igualitari que no discrimini ningú per raó de gènere, ni per raó de raça o procedència. Un esport que sigui respectuós amb tothom i que doni també oportunitats a aquells nens i nenes que potser no han tingut mai l’opció de sentir-se que formen part d’un col·lectiu, de sentir-se útils dins d’una disciplina esportiva que els ajudarà a obrir-se moltes més portes en el futur. Sense oblidar-me tampoc de la importància del rol de les dones en el món de l’esport. Farts que, fins fa poc, s’hagi menystingut la dona com a jugadora, com a capitana, com a entrenadora o com a àrbitre; la nostra tasca no ha de ser altra que la d’actuar com uns facilitadors per a la seva plena integració en totes les disciplines esportives. Una feina que ens ha de conduir cap a la plena igualtat en un terreny on, després de casos mediàtics com el cas Rubiales, hem de dir prou a les discriminacions i a les polítiques que han desafavorit la implantació de les seccions femenines.


Però aquest camí no el podem recórrer en solitari. Necessitem fer-ho acompanyats dels clubs, entitats esportives, escoles, administracions i famílies per garantir que sigui un èxit. Així mateix, mitjançant els Jocs Esportius Escolars o el Pla Català de l’Esport a l’Escola, programes de la Generalitat de Catalunya que tenen com a objectiu apropar l’esport a tots els alumnes dels diferents centres educatius del país fomentant la pràctica de l’esport tant en horari lectiu com en extraescolars, impulsarem la seva arribada als col·lectius més vulnerables o amb risc d’exclusió social per garantir l’educació en valors i l’adquisició dels bons hàbits esportius. Uns hàbits saludables que eviten el sedentarisme o l’obesitat en joves, infants i adolescents que podem implementar també en diverses accions gràcies al suport que rebem de la Diputació de Tarragona.


En definitiva, iniciatives que promouen i engrandeixen l’esport popular dins i fora de les escoles aconseguint mèrits com, per exemple, fer que les Terres de l’Ebre fóssim, el 2019, la seu dels CSIT World Sports Games, tal com ens recordava el president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), Jaume Domingo, a l’assemblea general extraordinària d’elecció dels membres que hem entrat a formar part de la nova comissió directiva del Consell Esportiu del Baix Ebre.

Per Víctor Grau Ferrer - President del Consell Esportiu del Baix Ebre a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari