Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Josep Aragonés, referent de les polítiques ambientals a les Terres de l'Ebre

Publicat el 22/12/2023 00:00

Quan parlem de les Terres de l'Ebre, com a realitat territorial, ho associem sempre a un territori únic amb uns actius naturals i humans que són insubstituïbles. No pensem mai en el territori sense la seva concepció de protecció dels seus actius naturals i paisatgístics; ho fem sempre de manera intrínseca, sense destriar el pes i paper que hi juga la naturalesa. Malgrat tot, les polítiques ambientals són relativament recents a la nostra societat. Hem de pensar que fins i tot hi ha forces polítiques que aquestes alçades neguen l'evidència científica del canvi climàtic. 


Ara, hi ha un ampli consens polític i institucional d'acció pública per combatre aquesta realitat, però a ningú no se li escapa que anem tard. A casa nostra, podem dir amb cert orgull, que hi va haver persones que van contribuir al fet que ens avancéssim a la resta del país. El biòleg Josep Aragonès n'ha estat una.


Ja fa alguns anys, concretament l'any 1992, va ajudar a crear el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (CODE) per combatre la problemàtica del mosquit al Delta. Va ser un primer pas. D'aquell instrument, tutelat pels consells comarcals del Baix Ebre i del Montsià es van anar desplegant a instàncies seves un conjunt de polítiques ambientals que van ser el bressol del qual anys després es constituiria com el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE). Aragonès ha estat l'impulsor i, en algun cas, l'ideòleg de polítiques que han esdevingut clau per a la percepció ambiental i sostenible de les Terres de l'Ebre. Va aconseguir convèncer consellers comarcals de diferents adscripcions polítiques de la necessitat d'impulsar iniciatives que tinguessin un impacte positiu al medi. Ho feia amb una visió innovadora per a l'època en què vivíem.


Capficat, insistent, molts cops amb la tossuderia pròpia dels que tenen clar el camí i pretenen avançar més de pressa que la resta de mortals. El reconeixement del COPATE com a Agència d'Energia de les Terres de l’Ebre, l’impuls d’estratègies en matèria de depuració d’aigües residuals, el desplegament d’iniciatives que millorin la gestió forestal dels nostres municipis o la integració dels models de recollida selectiva dels residus de les comarques del Baix Ebre o el Montsià en un de sol, són alguns exemples de les seves dèries ambientals convertides en polítiques sostenibles útils i transcendents, sense les quals avui no podríem viure. Aragonès ha estat un líder. A la seva manera, molts cops sense pretendre ser-ho (com els de veritat) amb el seu exemple ha servit d'inspiració per a generacions i generacions de tècnics i tècniques del nostre territori a qui ha estat capaç de transmetre l'amor i la passió per la feina, però sobretot pel nostre territori i la seva preservació natural.


Té mèrit també, haver-nos transmès als representants polítics aquesta visió, aquesta determinació que s'ha convertit en una filosofia de territori. Però si ens permeteu, la cirereta del pastís de la seva contribució al territori va ser la declaració de la UNESCO, que ens catalogava com a Reserva de la Biosfera, l'any 2013. Ha estat una peça fonamental d'aquesta efemèride.


Quan parla de la Reserva de la Biosfera, s'hi refereix com si es tractés d'una criatura seua, perquè hi ha dedicat molts anys de la seva vida i perquè els resultats, no sempre tan ràpids com s'esperen, van arribant.


Ara que ha arribat el moment de donar pas i de jubilar-se, que coneixent-lo li serà força difícil, és un bon moment per agrair-li la seva tasca i contribució als organismes a què s'ha dedicat i que han tingut, sense cap mena de dubte, un impacte positiu per les Terres de l'Ebre. Amb la seua convicció i professionalitat, ha estat un dels inductors d'aquesta percepció territorial que totes i tots tenim quan pensem en les Terres de l'Ebre. Per aquesta raó, i de manera pública, li volem expressar el nostre agraïment els presidents republicans del COPATE. Moltes gràcies per la tasca feta i per tota aquella que, sense cap mena de dubte, continuarà fent.


 


Ivan Garcia, president del COPATE (2023)
Xavier Faura, president del COPATE (2021-2023)
Joan Alginet, president del COPATE (2019-2021)
Francesc Gas, president del COPATE (2015-2019)

Per Ivan Garcia - President del COPATE a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari