Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Cançó de Nadal

Publicat el 22/12/2023 00:00

L’any 1843 l’escriptor Charles Dickens va publicar un llibre anomenat “Cançó de Nadal.


 


Una història de fantasmes de Nadal”. Aquesta novel·la curta va tenir la confiança de l’editor Champan&Hall i és gràcies a ell que la història ha arribat fins a nosaltres en plena forma, convertint-se en un dels clàssics nadalencs imprescindibles. El conte explica que al vell, avar i miserable Scrooge el visiten tres fantasmes: el de nadals passats que li mostren la seva vida infantil i de jove, el seu dolce far niente; el fantasma present li evidencia la seva misèria actual, com n’és d’antipàtic, carca, mesquí, egoïsta i desagradable; però el fantasma del Nadal futur li revela un demà terrible, amb un Scrooge mort, al que ni les rates de casa seva recorden. Tot això el fa reaccionar i reconvertir en una persona una mica millor. Un miracle de Nadal en tots els aspectes, amb un rerefons de condemna a l’avarícia.


 


Nadal ja ha tornat. El tenim instal·lat des del mes de... setembre? Quan els torrons arriben als supermercats vol dir que Nadal ja està en marxa. Ni ens n’hem adonat i ja han passat gairebé 365 dies, que sortosament hem estrenat cada matí, quan el dia encara era nou de trinca.


 


Si haguéssim d’esperar un fantasma per cadascun dels moments d’aquest any, què podríem esperar? Hi ha qui diu que qualsevol passat és millor. Sol quedar a la memòria de les persones idealitzat en els bons moments, instants fugissers que a la llum de la memòria són daurats. Els temps de la infantesa, un nadal d’infant. Qui no voldria tornar-hi?


 


El present és aspre, punxegut i difícil. Guerres que colpegen la cara del món per interessos corrents i ambicions desmesurades; una economia que serpenteja col·lapsant-ho tot; gent patint mentre tanta altra mira aquest patiment per la televisió amb indiferència; tants cors que ja surten trencats de casa... Però no tot és dolent: la tecnologia dona salts impressionants cada dia, els avenços faciliten la vida de moltes persones i fins i tot els hi salven. Els nous descobriments demostren que encara queda humanitat en els humans. O almenys en molts d’ells.


 


El futur? És un llibre que està per escriure, però que gargotegem a diari proposant perspectives i solucions a problemes que tenim aquí i ara. Les seves pàgines van corrent cada dia i passen de futur a present amb gran rapidesa. És una escriptura difícil, però cal confiar que serà encertada perquè les generacions que han de venir no ens puguin fer gaires retrets.


 


Però ara és Nadal. La història de Dickens no és alegre però sí optimista, i desvetlla l’esperança en un canvi conduent a la millora. És temps de desitjar i de procurar que aquestes festes siguin tranquil·les, i que tothom les pugui viure en pau i amb l’amabilitat que el temps encomana, en l’època més daurada i vermella de l’any.


 


L’equip del Diari Més Ebre no podem ser menys i de tot cor us desitgem que gaudiu de les festes nadalenques i d’aquest cicle de celebracions tan únic i especial. Marxem uns quants dies, però tornarem. La propera edició serà el dia 12 de gener, en un any totalment renovat i acabat d’estrenar. Mentre, us desitgem que les Festes us brindin pau, felicitat i la companyia d'aquelles persones que us són més estimades. I que el Nou Any porti noves oportunitats i moments memorables. Bon Nadal i un esplèndid 2024!


 


       

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari