Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Campanya de l'arròs amb restriccions

Publicat el 28/04/2023 00:00

Aquest divendres comença la campanya de l’arròs a les Terres de l’Ebre, i tot indica que com aquesta, no se n’ha vist cap altra abans.


La preocupació per la sequera és ben palpable entre els productors d’arròs que, a aquestes alçades, han fet la inversió necessària per preparar els camps de cara a la sembra. Ara bé, la falta d’aigua pot perjudicar el creixement de les plantes i malbaratar la collita, prevista de cara al setembre.


Quan s’ha vist que els arrossars no tinguin prou aigua? Mai, fins allà on abasta la memòria. En darrer extrem cal culpabilitzar el canvi climàtic, convertit en una emergència de la qual ja es noten els efectes.


Aquest hivern ha estat anòmal i càlid, i els canvis d’estació s’han desdibuixat de tal manera que ni la tardor ni la primavera acaben de fer acte de presència. I atenció, perquè per aquest cap de setmana està previst que s’arribi als 40 graus de temperatura ambiental. 40 graus a l’abril només poden presagiar un ambient asfixiant els mesos forts de l’estiu, si la cosa segueix el mateix camí.


Els experts fa temps que ho adverteixen: el canvi climàtic portarà calorades sufocants, sequera extrema, incendis forestals i l’augment de la temperatura del mar, amb el que això suposa per als animals, les plantes i les persones. De moment, la sequera és ben palesa i urgeix que plogui a bots i barrals, com més aviat millor. Convindria un diluvi per fer pujar ràpidament els nivells dels pantans i que aquest mantinguessin estable la seva cota.


La sequera a les Terres de l'Ebre està provocant uns nivells molt per sota dels normals en aquesta època de l’any. Per tant, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, organisme encarregat de gestionar els recursos hídrics de les comarques ebrenques, ha pres cartes en l’assumpte i ha fet saber a la comunitat de regants que la dotació d’aigua s’ha de reduir al 50% de la concessió habitual. Les restriccions es fonamenten en la disponibilitat d'aigua en cada moment, i poden variar en funció de les condicions climàtiques.


Cal recordar que les Terres de l'Ebre són una de les zones més importants de producció d'arròs a Catalunya, i que una part de la seva economia depèn d’aquest cultiu. Per això la reducció de l’aigua té un impacte directe en els arrossaires, que veuran limitades les seves possibilitats de regar els camps, mantenir les plantes saludables i obtenir una collita abundosa i de qualitat, preparada per a la seva comercialització.


A banda, la sequera també pot arribar a tenir un impacte en altres sectors, com el turisme, ja que les Terres de l'Ebre són una zona molt atractiva per als turistes que busquen natura i activitats a l'aire lliure en un ecosistema que manté un equilibri molt fràgil, estretament vinculat a l’aigua del riu.


L’abril canvia el paisatge ebrenc convertint grans extensions sorrenques en làmines d’aigua, al damunt de les quals brosten, maduren i fruiten els arrossars, i on la vida es dona cita en les seves més variades formes. Esperem, com deia el poeta, “un nou miracle de la primavera” i que no trigui a ploure com cal. Mentre, es prenen mesures per gestionar el que hi ha en aquest moment. Encara no és tard perquè la pluja apagui la set del terra, però potser queda poc temps i a cada segon es fa més urgent.

Per Més Ebre a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari