Avui comença l’esdeveniment més important de Santa Bàrbara: la 29a edició de la Fira de l’Oli i la Mediterrània. És un gran aparador comercial, cultural i lúdic, que cada any crida l’atenció a milers de persones, projectant Santa Bàrbara com un dels punts més interessants, a nivell gastronòmic, de les comarques ebrenques.
Lluís Zaera és el regidor de Fires i Promoció Econòmica i explica tots els detalls de la fira que s’allargarà tot el cap de setmana, en aquesta entrevista en exclusiva per al diari Més Ebre.
Aquesta és una fira que ja està del tot consolidada?
Així és. Ja portem 29 edicions i l’any que ve, celebrant l’edició 30, intentarem fer-la ben grossa. La fira té un públic molt fidel i un format molt concret. És cert que en un moment es va estancar perquè hi havia menys expositors, però l'any passat vam començar a canviar-la diferenciant bé la zona de l’oli i la de comerç. També li vam canviar el nom aplicant la idea d'ampliar-la a altres territoris i anomenant-la Fira de l'Oli i la Mediterrània, perquè volem abastar, de mica en mica, tot l'arc mediterrani on es conrea l’olivera. Amb aquesta família mediterrània compartim afinitats gastronòmiques i turístiques.
Els mediterranis, tot el que és important, ho acabem al voltant de la taula, i si alguna cosa que ens uneix, precisament és aquesta...
Aquesta és la idea. Per això aquest any tenim l’oleòloga franco-turca Jülide Topsakal, i el grup italià Federolio. També hem convidat a altres autonomies espanyoles, com la DOP Aceite de Lucena, de Còrdoba, i la Fira de l’Oli de Jesús. I, a banda, tenim tots els productors d’oli que exposen, i tot plegat dona un pes específic molt important a l'oli.
A nivell d’activitats paral·leles a la fira, quines destacaries?
Predominen les propostes gastronòmiques, però també lúdiques i l’any passat vam introduir aspectes més culturals. Hi ha una sèrie de xerrades sobre terra i oli, com la que farà el Dr. Isaac Casanovas de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, i també es parlarà sobre les propietats de l’oli a nivell de salut, o com es veu afectat pel canvi climàtic, entre altres. També tindrem maridatges de música i productes DOP-IGP Catalunya, showcooking i tastos amb xefs com Francesc Blanc de Dviteca, Pep Nogué, director del Culinary Institute of Barcelona, David Taus de Pobill Ecològics i el xef Juanjo Sales del Restaurant la Bodega, i també l’Arnau París amb la seva cuina “pim-pam”. Un programa molt complet que els visitants poden anar seguint.
I a nivell lúdic per a tota la família?
El programa està ben farcit de propostes. Diumenge fem una actuació poètica-musical a l'Olivera, amb una sortida amb carros tradicionals fins a la finca d’oliveres mil·lenàries de Carlos Ferré. També tindrem música, espectacles infantils, i diumenge, una dansada de jotes amb la Jota Planera i el Suc d’Anguila i Guardet el Cantador. I diumenge també tenim un vermut musical amb un grup que es diu Los Gitanets i el paiet Mauri, que és un grup que anima molt, i a la gent els agrada molt. També esmentar que la inauguració va a càrrec de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, que protagonitzarà l’acte més institucional de la fira. A banda, tenim dues propostes que crec que són molt interessants. La primera es diu Gastrosàvies, i consisteix en la projecció d’uns vídeos que tenen com a protagonistes a dues dones grans ebrenques, que compartiran amb el públic receptes del territori. La segona és per als més petits, i és un concurs que anomenem nimi-xefs en el qual els nens cuinen i això també els fa molta il·lusió. L’any passat ho vam fer per primer cop i aquest any repetirem perquè va ser un èxit.
Les persones que vinguin a Santa Bàrbara aquest cap de setmana, per on han de començar?
Doncs mira, estaria bé que vinguessin amb el programa a la mà, perquè les xerrades ja comencen el divendres, igual que el primer showcooking. Hem creat un programa en el que, des de divendres fins diumenge, cada hora passen coses, en un espai, a més, que em sembla molt maco. A més, també tenim les XXVIII Jornades gastronòmiques de la cuina de l’oli i el Tasta la cultura de l’Ebre, que és una ruta turística experiencial sobre la cultura vinculada a les oliveres i l’oli d’oliva per les planes del Montsià.
Es pot afirmar que l’oli és el producte estrella de Santa Bàrbara?
Si, des de sempre ha estat el producte estrella. Estem en una zona rural on predomina l’olivera, tot i que també, en els darrers anys, ha crescut el cultiu de cítrics, però l'olivera i l'oli continuen sent la els reis. Per això, la Fira de l’oli i la mediterrània de Santa Bàrbara és un referent a les nostres terres. L'any passat vam tenir 20.000 visitants i aquest any esperem un número semblant. Tenim molts més expositors que l'any passat, uns 80 expositors, i hem hagut d'ampliar l'espai per tota aquesta demanda. En aquest segon any de canvi, esperem que el model es consolidi i li puguem seguir donant-li impuls, també creant sinèrgies entre altres llocs on fan olis, potser amb sabors diferents i altres varietats.
A nivell de moviment econòmic, la fira és un bon al·licient per Santa Bàrbara?
És clar. No oblidem que les fires són un pol d'atracció econòmic. El que passa és que perquè això segueixi així, hem de posar iniciativa, que tingui atractiu i interès. Els expositors venen a donar-se a conèixer i a vendre. O sigui que sí, és un motor d'economia, també per als comerços locals, l’hoteleria, la restauració i el turisme.
Una fira d’aquestes característiques no s’organitza sola. Què li dius al teu equip?
Aquest any hem creat un grup de treball, veient que la fira s’amplia. Aquest equip de treball s’hi va posar al febrer i fins avui mateix. A nivell d’organització també tenim el suport de les persones de la brigada, els tècnics i administratius municipals, personal de neteja... tothom està molt implicat. Estem absolutament satisfets, i avui mateix els veia a tothom amb molta il·lusió, des dels expositors fins al darrer muntador. Un ambient de treball amb molta alegria que fa goig de veure. Cal tenir present que aquest és l’esdeveniment més important a nivell de poble, perquè atreu moltíssima gent de fora que aprofita el cap de setmana per venir aquí.
Convides els nostres lectors a venir a Santa Bàrbara aquest cap de setmana?
És clar que sí. Tothom que vulgui està convidat a venir a la nostra Fira. Esperem que faci bon temps, tenim un pàrquing fantàstic al costat de la fira i no hi haurà problemes d'aparcament, tenim restauració, comerç, activitats... jo crec que és un bon pla de cap de setmana. I la fira d’enguany serà fantàstica.
Per Roser Pros-Roca a Actualitat