Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Sonia Rupérez, regidora de mercat i fires de Tortosa: “La repercussió econòmica, social i personal d’ExpoEbre és incalculable”

Publicat el 30/04/2024 09:42

Tortosa

Tortosa es prepara per obrir les portes del pavelló Remolins, on s’allotjarà la 78a edició de la fira ExpoEbre, que es celebrarà de l’1 al 5 de maig.


Una fira multisectorial molt centrada en les darreres novetats tecnològiques, però sense desatendre els sectors tradicionals com l’alimentació o l’automoció. En parlem amb la regidora de l’Ajuntament de Tortosa, Sonia Rupérez, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


ExpoEbre arriba a la seva 78a edició convertida en un referent a les Terres de l’Ebre. Com ha evolucionat amb el temps?


Doncs adaptant-se a les novetats de cada moment, perquè és un producte viu que es va adaptant al que estem vivint. Jo recordo amb molta nostàlgia quan la fira es feia al parc de Tortosa. En aquell moment la maquinària industrial era molt important, igual que la ramaderia; en canvi, els sectors serveis i turisme estava en segon pla. Poc a poc ens hem adaptat als temps. L’any 2007 vam passar al pavelló firal de Remolins i a partir d’aquí, els nous temps han portat nous sectors, com l’organització d’esdeveniments, la sostenibilitat i el medi ambient, i també la tecnologia. Per tant, la fira s’adapta i creix, tot i que l’essència és la mateixa: un grup d’empreses i persones, compromeses amb l’objectiu d’ensenyar el que tenen i establir sinèrgies entre elles.


ExpoEbre té una gran diversificació d’expositors i no deu ser fàcil fer una proposta perquè tothom pugui adaptar-s’hi. Com s’ha treballat a nivell d’organització?


És una mostra molt sectoritzada i organitzada per temàtiques com Ebretech, Ebreambient, Celebrem, Taste Fashion, perquè al visitant li sigui molt fàcil accedir a tot arreu. A nivell d’organització tot té una lògica molt pensada que no deixa res a l’atzar. El primer que el públic trobarà serà l’esplanada dedicada a l’automoció. És un espai tan gran, que pràcticament és una fira dins la pròpia fira. Després, ja dins el pavelló, veurà diferents estands amb les exposicions, productes i serveis de les empreses. I d’acord al dia, hi haurà programades unes o altres activitats.


La fira ExpoEbre també porta associades una sèrie d’activitats que corren paral·leles a l’exposició. Quines?


Una de les més interessants és el IV Fòrum Econòmic de les Terres de l’Ebre, amb conferències i taules rodones sobre economia. El farem el 2 de maig. També hi haurà activitats formatives, lúdiques, els castellers faran la seva diada. El programa és molt extens i molt variat. Després, fora del pavelló hi ha la zona d’oci, amb atraccions de fira, food trucks i un espai per a concerts amb diferents tipus de música de quilòmetre zero, com Pepet i Marieta, Elma, Marta i Gregori, Cara B, The Major Rose Band, també tindrem un tribut a Queen i acabarem amb Los Inhumanos.


Parlem del IV Fòrum Econòmic...


Es tracta d’un seguit de conferències sobre economia i seguretat digital, i com afecta dia a dia a les empreses. Tindrem ponents de nivell del sector especialistes en el tema. Vull destacar la ponència de Natalia Olson-Urtecho, ambaixadora global per a Espanya i Portugal del Fòrum de Silicon Valley «Woman of Distinction Award» per la seva tasca en economia verda i infraestructura sostenible, i consellera d’Innovació de la Casa Blanca durant la presidència de Barak Obama entre 2010-2017. A la tarda del dia 2, tractarem sobre la responsabilitat social a les empreses i el corporativisme. I, entre altres ponents, tindrem l’Emilio Duró, que és empresari, professor i conferenciant, dedicat a la consultoria i a la formació en el món empresarial. Segur que amb ell sortirem amb un somriure i dient “a partir de demà començaré a fer això o allò”.


Quines altres novetats presenta la fira d’enguany?


La principal és que aquesta edició estarà centrada en l'Agenda 2030. Estem en un món globalitzat i som conscients dels reptes mediambientals, socials i econòmics que tenim. La fira és un lloc on hi ha molta indústria, empreses de molts sectors, que poden fer contacte entre elles, i des de l’Ajuntament posem l’èmfasi en això, perquè qualsevol acció pot repercutir en les generacions futures. Per tant, enguany ens hem basat en l'Agenda 2030 en les conferències, als estants hem apostat pel medi ambient, la sostenibilitat, la ciberseguretat, i la intel·ligència artificial. Són propostes innovadores, curioses i practiques sobre l’ús de la IA en la nostra vida diària. Per tant, és un conglomerat de coses, molt diverses entre elles, però que estan connectades.


Explica’ns més d’aquestes propostes que a les que et refereixes?


Per una banda tenim l’estand de Casual Robots, que és una empresa que porta uns quants robots que cal veure. Enguany, una altra novetat és un estand amb un tanc d’aigua, dins del qual hi ha drons amfibis que analitzen la qualitat de les aigües dels embassaments, els rius, les sèquies... Així es pot veure que l’aplicació d’un dron com aquests pot tenir utilitat científica, especialment en qüestions ambientals. Es tracta d’un projecte europeu, Life Turbina, en el que també participa l’Ajuntament de Tortosa, que mostra com es genera energia a partir del moviment de la turbina. Està molt focalitzat en la vessant educativa per explicar com amb una turbina i la força de l’aigua es pot generar energia, i què es pot fer amb ella. Tot això lliga amb el tema de la sostenibilitat. I a banda, en la vessant lúdica, la IA des del metavers del turisme, s’explicarà l’ús de la realitat virtual i el metavers en la salut i l’esport. Finalment, una altra novetat molt important és que l’Instituto Nacional de Ciberseguridad exposa per primer cop a Tortosa, en un estand en el qual faran tallers de conscienciació sobre ciberseguretat, i com afecta el dia a dia.


A nivell econòmic i de prestigi, ExpoEbre és un impuls molt important per a Tortosa. Fins a quin punt?


L’any passat van venir a la fira 65.000 visitants en quatre dies. Aquest any durarà un dia més, de l’1 al 5 de maig. Pensem que mantindrem aquesta xifra de visitants, com a mínim, amb el que això comporta, perquè són moltes les persones que venen a Tortosa, es queden a dinar o a sopar a la ciutat, fan visites, es planifiquen per estar un o més dies a la ciutat, i això és fantàstic. Però el que és molt important és la sinèrgia que es crea entre empreses i persones. La repercussió econòmica, social i personal és incalculable pel que suposa per un territori com el nostre. I, efectivament, la fira és un motor econòmic molt important i de referència a les Terres de l’Ebre.


Des de l’Ajuntament de Tortosa sou molt actius en l’organització d’esdeveniments molt importants. L’esforç econòmic i personal ho compensen?


Així ho creiem. Sense anar més lluny, fa pocs dies vam estrenar el primer saló Ebre Freak, sencerament dedicat a la ciència ficció, el còmic, el manga i l’anime. Estem contentíssims de com ha anat. És un sector que es basa en l’oci, la cosa lúdica. Sabíem que tindria acollida, perquè aquesta temàtica va cada cop més buscada. Ha sigut molt ben rebut i esperem que sigui el primer de molts. Després, al novembre tindrem el Festast, que es celebra bianualment i aquest any toca, amb l’atenció centrada en la gastronomia. No és de tanta envergadura com l’ExpoEbre, però és una fira que cada cop està agafant més protagonisme. De moment, ara la que tenim més a la vora és Expo-Ebre i esperem que tingui molt d’èxit.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari