Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La crisi de la covid-19 tindrà un impacte de 4.972 MEUR als comptes públics, un 2,3% del PIB català, segons Aragonès

Publicat el 15/07/2020 20:48

Economia espera rebre 3.225 milions del fons covid, però li quedaran 1.747 milions per cobrir els costos de la pandèmia
El Govern calcula que la crisi de la covid-19 tindrà un impacte pressupostari d'almenys 4.972 milions d'euros, una xifra que representa el 2,31% del PIB català. En una compareixença al Parlament, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha dit que espera rebre 3.225 milions dels 16.000 milions que l'Estat transferirà a fons perdut a les autonomies, una dotació que "no serà suficient" per cobrir les pèrdues de la pandèmia. I és que, segons les estimacions del titular d'Economia, un cop rebudes aquestes transferències encara li quedaran per cobrir 1.747 milions. Per això, ha reclamat que el fons extraordinari s'incrementi fins als 25.000 milions i que se situï l'objectiu de dèficit del 0% a l'1% aquest exercici.
El Departament d'Economia calcula que la pandèmia provocarà una caiguda de la recaptació de 2.407 milions d'euros i un augment de 2.565 milions d'euros en l'apartat de despeses de la Generalitat. En una intervenció a la Comissió d'Economia i Hisenda, Aragonès ha xifrat en 1.742 milions el sobrecost destinat al sistema sanitari i els serveis socials durant l'emergència, mentre que les despeses indirectes, on es compten el pagament a proveïdors, la compensació a operadors de transport, els ajuts a les persones i empreses o les despeses del curs escolar, s'han enfilat fins a 1.076 milions d'euros.


El forat de recursos públics que deixarà la pandèmia es compensaran amb els fons de contingència, amb modificacions pressupostàries internes i amb el fons extraordinaris que s'habilitin per combatre la covid-19, ha dit Aragonès. Justament aquest dimecres el Congrés dels Diputats ha aprovat la partida de 16.000 milions d'euros addicionals a fons perdut que el govern espanyol transferirà a les comunitats autònomes. Segons el conseller, a la Generalitat li tocaran 3.225 milions d'euros, el 20,2%. El titular d'Economia espera rebre 1.853 milions del fons sanitari, 1.249 dels quals s'haurien d'abonar aquest juliol, mentre que 604 s'esperen pel mes de novembre.


El Govern va anunciar ahir que havia aprovat la generació de crèdit per ampliar en 1.230 milions d'euros els pressupostos, una quantitat inferior als 1.249 milions que han d'arribar al juliol per si finalment hi ha un "càlcul a la baixa", ha dit Aragonès. El Departament ha allargat la mà a l'oposició per pactar la distribució d'aquests recursos, que ha dit que vol que serveixin per a reforçar els sistemes de salut, sociosanitàri i residencial; també a un pla d'educació digital per afrontar el curs vinent "amb garanties" i situar recursos en "sectors estratègics".


Així doncs, el conseller creu que pla de xoc espanyol "no serà suficient" per compensar l'impacte pressupostari de l'emergència sanitària i ha tornat a reclamar que s'incrementi fins als 25.000 milions. A més, ha criticat que la composició d'aquests fons s'assembla més a un "sistema de finançament" que a uns recursos extraordinaris per l'alt pes que es dóna a la població a l'hora de distribuir-los. Segons l'estimació d'Aragonès, els fons extraordinaris deixaran un marge de 1.747 milions d'euros per a cobrir que s'haurà d'eixugar amb un augment del dèficit. En aquest punt, Aragonès ha tornat a reclamar al govern espanyol un augment de l'objectiu de dèficit del 0% a l'1%.


El vicepresident ha dit que "no té sentit" que no es permeti un increment de l'endeutament de les autonomies ni es relaxi la regla de despesa pels ajuntaments quan l'Estat acabarà l'any amb un dèficit de més del 10%. Un increment d'aquest llindar pressupostari és "imprescindible" per poder afrontar les modificacions pressupostàries, ha dit. Per això, ha fet una crida als ajuntaments del país per exigit conjuntament la flexibilització d'aquests paràmetres que permetin als consistoris fer servir el superàvit que generen.


Preguntat per quines reorientacions ha fet la Generalitat per adequar-se a la pandèmia, ha detallat que el Govern ha reprioritzat 104 milions d'euros i ha aprovat modificacions internes dels Departaments per valor de 86,1 milions d'euros.


L'oposició també ha acusat la conselleria d'"enganyar" i introduir els 350 milions d'euros de la disposició addicional tercera o el deute del finançament de Mossos en la caiguda d'ingressos. El conseller d'Economia ha contestat que el seu equip fa constar tot el que esperava rebre amb uns nous pressupostos generals de l'Estat, "que no es van aprovar per la pandèmia".


Aragonès ha respost a les acusacions de no donar explicacions i de manca de control dels contractes signats durant el confinament després que el PSC reclamés que a la Sindicatura de Comptes que fiscalitzi la despesa de la Generalitat durant els últims mesos. "Si volen que la Sindicatura de Comptes ho revisi perfecte, portes obertes. La feina s'ha fet bé en un moment altament complicat", ha insistit el conseller.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari