Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Simón diu que Sanitat 'verificarà' durant 'diversos dies' que les dades de Catalunya tenen la 'qualitat adequada'

Publicat el 25/05/2020 20:42

El director del CCAES explica que el nou sistema permet “valorar millor”, “corregeix” sèries però pot tenir “decalatges”
El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que el Ministeri de Sanitat “verificarà” durant “diversos dies” que les dades de coronavirus facilitades per la Generalitat tenen la “qualitat adequada”. Això es deu al fet que ha estat “l’última a començar a introduir la informació individualitzada” en el nou sistema de recollida de dades del govern espanyol. De fet, fonts de la conselleria de Salut atribueixen el decalatge de 1.126 morts entre la xifra del total de morts a Catalunya registrada entre diumenge i dilluns a problemes tècnics en la introducció de dades pel nou canal.
Simón ha dit que aquesta verificació s’ha fet en altres moments “amb totes les CCAA” i ha assegurat que el nou sistema permet “valorar millor”, tot i els “decalatges” que pot tenir durant uns dies. També ha afirmat que la variació de 1.918 morts menys en la sèrie històrica que Sanitat ha comunicat avui es deu principalment al fet que amb el nou sistema s’estan “corregint” les sèries, “eliminant duplicats” i “validant dades”. Tanmateix, ha admès que els decalatges es poden deure a algun “retard” en la notificació a les bases de dades noves però ha opinat que és una part “petita”.


Segons el director del CCAES, la nova manera de registrar les dades de coronavirus permet valorar de forma “més precisa”, “més realista i segura” la situació actual i l’evolució de la pandèmia perquè ara poden diferenciar entre la data de notificació del cas, la del diagnòstic i la d’inici de símptomes. Simón ha explicat que poden rebre la notificació de casos que es van diagnosticar fa dies i que en fa encara més que van desenvolupar símptomes.


És el cas dels nous sanitaris notificats, 345, dels quals 124 van ser diagnosticats en els últims set dies i només 15 van iniciar símptomes l’última setmana. En relació amb els morts, el nou sistema també diferencia entre la data de notificació de la mort i la de defunció. Simón ha confiat que els problemes amb l’entrada de dades es podrà solucionar en els “pròxims dies” i s’ha mostrat “cada cop més satisfet de la qualitat de la informació”.


Millor detecció precoç


Simón també ha celebrat que millora la capacitat de detecció precoç. Actualment, passen tres dies entre la data de consulta i la de diagnòstic (que pot derivar en aïllament) mentre que abans podien arribar a passar fins a 30 dies i la mitjana era d’uns 7 a 10 dies. Segons Simón, aquests indicadors permeten “identificar millor les situacions de risc” i actuar “de forma molt més localitzada”.


“Discrepàncies” en les dades


L’autonomia amb un decalatge més gran entre el total de defuncions registrat a la sèrie històrica d’ahir i la d’aquest dilluns és Catalunya, amb 1.126 menys. Madrid té un decalatge de 291 menys. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, hi ha 5.575 morts per coronavirus mentre que fonts de la conselleria de Salut de la Generalitat els situen en 6.748 (47 més que diumenge).


Les mateixes fonts de Salut asseguren que han enviat les dades “correctes” per la “via habitual” i el decalatge es deu al fet que avui s’ha posat en marxa un nou sistema d’enviament de les dades en el qual, per motius tècnics, no s’han carregat totes. Segons Salut, s’ha avisat el Ministeri d’aquest problema i del fet que la dada correcta s’ha notificat pel canal que s’utilitzava fins ara.


Fonts del Ministeri de Sanitat han explicat, en línia amb Simón, que les dades d'aquest dilluns "s'han elaborat per primer cop amb les dades que les CCAA han bolcat en el Sistema de Vigilància a Espanya (SiViEs), tal com recull l'ordre del 12 de maig" i atribueixen el decalatge al fet que "no totes les CCAA han actualitzat les dades en aquest sistema, que recull les fitxes individualitzades de cada cas" i és per això que "no quadren".


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari