Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El sector turístic reclama un 'pla de rescat', allargar els ERTO i establir protocols sanitaris estandarditzats a la UE

Publicat el 19/05/2020 16:40

Chacón exigeix l'obertura de fronteres i adverteix que la demanda interna no servirà per "cobrir expectatives"
El sector turístic ha reclamat un "pla de rescat" amb ajuts directes a les empreses per garantir-ne la supervivència. En un debat telemàtic sobre les perspectives per a la reactivació de la temporada turística, els representants de les administracions catalana, andalusa i balear han considerat "insuficients" les mesures adoptades i han reclamat allargar els ERTO més enllà de l'estat d'alarma. A més, han reiterat la importància de disposar d'uns protocols sanitaris "harmonitzats" a escala europea que serveixin com a "guies d'actuació". La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, s'ha referit a l'obertura de les fronteres com una "prioritat" i ha advertit que la demanda interna no servirà per "cobrir expectatives".
La cap del departament d'Empresa i Coneixement ha reconegut "l'evident dependència" del turisme català dels mercats estrangers. El 2019, els ingressos provinents dels visitants catalans i espanyols va arribar als 4.000 milions d'euros, llunys dels 21.000 milions que van aportar els turistes internacionals.


"Per molta demanda interna que hi hagi, no arribem a cobrir les expectatives, ni els llocs de feina ni els negocis emparats en l'activitat turística", ha resumit la consellera en l'esdeveniment, organitzat per l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe). L'any passat, el turisme estranger va representar el 85% de la despesa turística a Catalunya. Per aquest motiu, Chacón ha exigit l'obertura de les fronteres i ha reclamat ajuts directes per al sector
.
Així mateix, ha titllat "d'absurditat" obligar els visitants estrangers a passar una quarantena. En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el viceconseller de Turisme de la Junta d'Andalusia, Manuel Alejandro Cardenete, que ha assegurat que és "fonamental" retirar aquesta mesura i incentivar els "corredors verds" per facilitar la mobilitat dels turistes.


La Junta d'Andalusia ha demanat al govern espanyol oferir bons vacacionals, com ha proposat Itàlia, i ha recordat "el gran efecte multiplicador" del turisme, ja que cada euro invertit en el sector genera entre 2,2 i 3 euros en l'economia. El turisme en aquesta comunitat depèn en un 70% de la demanda interna.


Per a zones com les Illes Balears, on el visitant estranger representa el 70%, "la connectivitat és un factor molt important". El director gerent de l'Agència d'Estratègia Turística del Govern de les Illes Balears, Manuel Porras, també ha reclamat allargar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins al final de la temporada turística i "lluitar" perquè no es converteixin en Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO).


Totes aquestes mesures haurien d'anar acompanyades d'una "harmonització" dels protocols sanitaris a escala europea, que serveixin com a "guies d'actuació". "És fonamental treballar per un protocol estandarditzat i consensuat a la Unió Europea", ha coincidit Porras.


Segons l'Organització Mundial del Turisme (OMT) el turisme internacional caurà entre un 60% i un 80% a escala global el 2020. El segment del turisme de congressos es veurà especialment perjudicat per la crisi del coronavirus. "A Catalunya, un 85% dels esdeveniments s'han posposat per a finals d'any, però no crec que es puguin fer amb normalitat", ha reconegut la consellera.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari