Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Les cosidores de mascaretes d'Alcanar, heroïnes anònimes

Publicat el 27/03/2020 15:46

Alcanar

Les situacions més complicades fan despertar la resiliència humana, la solidaritat i l'esperit de comunitat. I el nostre poble no n'és cap excepció. Davant la crisi sanitària i social que està colpejant el país, la primavera canareva ha fet aflorar ”Cosim solidaritat”.


Un grup de més de setanta dones d'Alcanar, les Cases i Alcanar Platja s'han ofert voluntàries per a cosir solidaritat a través d'un projecte impulsat per l'Ajuntament d'Alcanar per a abastir de mascaretes homologades la població en situació de risc i el comerç local.  Aquestes mascaretes són un complement més a les mesures establertes per les autoritats sanitàries, com la de mantenir la distància entre les persones.


Entre aquestes dones, de totes les edats, hi ha cosidores professionals, mestresses de casa, empresàries, etc. De fet, la cosidora més gran, de 100 anys, treballa tranquil·lament des del menjador de casa seua acompanyada de la seua família, que li dona un cop de mà.


A les mans d'aquestes dones està el repte de cosir 3.000 mascaretes a contrarellotge. "Si protegim les persones més exposades al virus, estem cuidant les persones que vetllen per la nostra salut o que ens proveeixen de productes de primera necessitat i, a més, també ens protegim tots i totes", explica Maribel Ramon, regidora d'Acció Social i coordinadora del projecte.


El procés d'elaboració implica un treball comunitari exemplar, seguint les màximes mesures de seguretat. Tal com detalla Joan Roig, alcalde d'Alcanar, "l'Ajuntament recull el material homologat a l'empresa Robin Hat, a Rubí, i el fil a una empresa del municipi. Després d'esterilitzar  tot el material amb el suport de dentistes locals, es reparteix a les cosidores. Elles, des de casa, confeccionen mascaretes fetes amb material hidrorepel·lent per a fer servir en l'àmbit domèstic".  


Una de les cosidores explica que les mascaretes es confeccionen amb un tros de tela de 21 x 19 centímetres. "Es fan tres plecs a la roba i es passen els repunts amb la màquina de cosir, per a enganxar també les gomes. Més senzillet no pot ser", comenta.


Una vegada fetes les mascaretes, els dentistes tornen a esterilitzar-les. Tot seguit, l'equip de govern lliura una part d'aquestes mascaretes als professionals de l'Àrea de Serveis Socials del consistori per a que les distribuïsquen adequadament a partir dels seus criteris de distribució i en funció de les necessitats.


Paral·lelament, membres de l'equip de govern i la Policia Local distribueixen una altra part de la producció entre els comerciants del municipi. "El repartiment es fa de manera progressiva, a mesura que es van fabricant les mascaretes", detalla Jordi Bort, regidor de Governació.


Una empresària local dona les "gràcies a les persones que confeccionen voluntàriament les mascaretes i a l'Ajuntament per pensar en les persones que tenim el comerç obert durant aquests dies de confinament". Per la seua banda, una farmacèutica del municipi agraeix el fet de "facilitar-nos mascaretes per a protegir-nos de la Covid-19 i poder oferir un millor servei als veïns del nostre poble". També afirma que "entre tots guanyarem la batalla a la Covid-19".


Joan Roig, emocionat, agraeix la tasca de totes les persones voluntàries d'aquest projecte: "Ara mateix són els herois i heroïnes del nostre municipi perquè treballen nit i dia per a protegir-nos a tots i totes". El consistori també s'ofereix per a assessorar altres municipis que vulguen implantar la iniciativa. "Estem oberts a explicar com ho hem articulat al poble", diu Roig.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari