Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Corrupció policial. No tan lluny

Les Terres de l'Ebre han estat, des de sempre, una porta d'entrada de droga procedent de països africans, per tal de ser repartida per la península. La geografia de llargues platges que voregen el Delta, de difícil control, ha propiciat aquest fet i ha facilitat la creació
de grups locals de narcotràfic.

Els cossos policials, que sempre han realitzat una gran labor per eradicar els grups de narcotraficants, no estan exempts de corrupció interna. Tant és així, que recentment s'ha detingut al caporal de la Guàrdia Cívil de Tortosa, Antonio Martín, com a presumpte extorsionador de bandes de narcotraficants.

La Ràpita s'ha convertit en la seu de grups relacionats en el tràfic de drogues, i altres activitats delictives com el tràfic d'armes, el blanqueig de capitals i la falsificació de moneda. Hi ha un grapat d'antecendents de detencions a veïns de les Terres de l'Ebre en els darrers anys. En aquest llistat, s'ha d'afegir la detenció del guàrdia civil, Antonio Martín, que presumptament passava informació privilegiada a la banda de narcotraficants, relacionada amb els desembarcaments de droga a la costa. També se l'acusa d'extorsionar altres bandes de narcotraficants per tal d'aconseguir diners, drogues, armes i cotxes de luxe. La Guàrdia civil estaria portant a terme una investigació interna, arran de la denúncia per extorsió presentada per un conegut advocat de Reus.

Entre els detinguts es troba un caporal de la Guàrdia Civil de Tortosa




Se´ls acusa d’extorsió, tràfic d’armes, tràfic de substàncies estupefaents, blanqueig de capital i falsificació




Els Mossos d'Esquadra detenien aquesta setmana els membres d'una organització criminal que es dedicava a assaltar narcotraficants fent-se passar per polícies. Les primeres detencions s’efectuaven el

passsat 31 de març, un total de 7 persones eren detingudes i es portaven a terme set registres domiciliaris als municipis de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Ulldecona, Masdenverge i Amposta. Els membres de la banda operaven principalment a les Terres de l’Ebre, però també se’ls imputa delictes a la provincia de Castelló.



En l’escorcoll dels domicilis, s’han recuperat set armes de foc i munició, 1.200 euros falsificats, 40.000 euros de curs legal i 100 grams d'haixix, i 6 vehicles. Es sabia posteriorment aquests últims dies que un dels membres detinguts, acusat de pertànyer a aquesta banda, es tractava d' Antonio M. C, de nacionalitat espanyola, 38 anys i veí d'Ulldecona, caporal de la Guàrdia Civil de Tortosa. Pressumptament, aquest era l'encarregat de passar la informació de la que disposava, gràcies a la seva feina, als narcotraficants. Pocs dies abans de ser detingut, aquest caporal va protagonitzar un incident amb agents dels Mossos d’Esquadra al municipi d’Alcanar.




Es repeteix


El «modus operandi» no és nou a les Terres de l’Ebre. Al 2007 ja trobem antecedents




Primeres detencions


De les 7 persones detingudes, 3 van quedar en llibertat amb càrrecs i quatre van ingressar a la presó





Circulava amb un vehicle camuflat per la N-340 quan els agents el van aturar per efectuar un control d’alcoholèmia i escorcoll del vehicle. El guàrdia civil es va identificar a l’acte, i tot i així, segons aquest, els Mossos van actuar amb «improcedència». Els agents van justificar l’escorcoll per verificar que es tractava d’un cotxe policial, ja que dues setmanes abans havien interceptat un agent utilizant un vehicle policial per a finalitats particulars. Segons el guàrdia civil, no hi havia cap tipus de motiu per actuar amb tal abús d’autoritat.



Altres implicats en el cas han estat Roberto A.G, de 35 anys, nacionalitat espanyola i veí de Terres de l'Ebre, considerat el líder de la organització, Juan Manuel C.G, de 30 anys, nacionalitat espanyola i veí de Masdenverge, Laura Vanesa V.M, de 25 anys, nacionalitat espanyola i veïna de Masdenverge, Adilson Avelino P. D, de 26 anys, nascut a Cabo Verde i veí d'Alcanar, David O.R, de 33 anys, nacionalitat espanyola i veí de Miami Platja i Lorenzo N.M, de 40 anys, nacionalitat espanyola i veí de Catí (Castelló). El grup estava clarament jerarquitzat, cadascun amb les seves funcions establertes. Credencials policials falses era el que utilitzaven per portar a terme els seus objectius i violència i intimidació eren pràctiques habituals. Aquesta manera d’actuar no és nova a les Terres de l’Ebre. Si ens remitim als anys 2007 i 2008, ja trobem detencions a l’Ametlla de Mar i a Alacant de bandes que utilitzaven aquests «modus operandi».





Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari