Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19.

Publicat el 19/03/2020 13:47

Mesures de suport a treballadors, famílies i col·lectius vulnerables, que es veuen particularment afectats per les circumstàncies actuals, a continuació, es resumeixen les més significatives:



1. S'amplia la cobertura de col·lectius vulnerables en l'àmbit del subministrament de serveis públics essencials, en particular en l'àmbit de l'aigua, el gas natural i l'electricitat, i es congelen els preus corresponents als gasos liquats del petroli. Durant el mes següent a l'entrada en vigor d'aquest reial decret llei els subministradors d'energia elèctrica, gas natural i aigua no podran suspendre el subministrament a aquells consumidors en els quals concorri la condició de consumidor vulnerable, vulnerable sever o en risc d'exclusió social.


2. Es posarà en marxa un programa de finançament del material corresponent mitjançant l'activació d'ajudes i crèdits per a Pimes dins del programa ACCELERA PIME de l'empresa pública RED.ES. Es preveu així mateix dotar a les empreses d'un finançament de fins a 200 milions d'euros a través de l'Institut de Crèdit Oficial per a atendre les necessitats financeres de les pimes en les seves activitats i inversions, per a la compra i lísing d'equipament i serveis per a la digitalització entre altres i, en particular, per a la dotació de solucions de treball no presencial.


3. S'estableixen mesures per a afavorir la conciliació laboral, mitjançant el dret dels treballadors per compte d'altri que acreditin deures de cura a persones dependents per les circumstàncies excepcionals relacionades amb la prevenció de l'extensió del COVID-19 a accedir a l'adaptació o reducció de la seva jornada, amb la consegüent disminució proporcional del salari.


4. Garantir el dret a l'habitatge als deutors hipotecaris en situació d'especial vulnerabilitat que vegin reduir els seus ingressos a conseqüència de la crisi sanitària del COVID-19. Les mesures previstes per a la moratòria de deute hipotecari per a l'adquisició d'habitatge habituals'aplicaran als contractes de préstec o crèdit garantits amb hipoteca immobiliària el deutor de la qual es trobi en els supòsits de vulnerabilitat econòmica establerts:

a. Que el deutor hipotecari passi a estar en situació de desocupació o, en cas de ser empresari o professional, sofreixi una pèrdua substancial dels seus ingressos o una caiguda substancial de les seves vendes.
b. Que el conjunt dels ingressos dels membres de la unitat familiar no superi, en el mes anterior a la sol·licitud de la moratòria…


5. Es posa l'accent en la casuística dels autònoms, particularment afectats per la situació actual, creant una prestació extraordinària per cessament d'activitat, que cobreix la finalització de l'activitat provocada per una situació en tot cas involuntària.


Mesures de flexibilització dels mecanismes d'ajust temporal d'activitat per a evitar acomiadaments. A continuació, es resumeixen les més significatives:



1. Les mesures adoptades en matèria de suspensió temporal de contractes i reducció temporal de la jornada (ERTEs) persegueixen evitar que una situació conjuntural com l'actual tingui un impacte negatiu de caràcter estructural sobre l'ocupació. Les pèrdues d'activitat conseqüència del COVID-19 tindran la consideració de força major a l'efecte de la suspensió dels contractes o la reducció de la jornada i s'agilita la tramitació dels procediments de regulació d'ocupació, tant per força major, com per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.


2. Es reforça la cobertura als treballadors afectats per un ERTE, possibilitant-los que tinguin accés a la prestació contributiva per desocupació, encara que manquin del període de cotització necessari per a tenir accés a ella i, addicionalment, que el període de la suspensió del contracte o la reducció de la jornada durant el qual estiguin percebent aquesta prestació no els computi a l'efecte de consumir els períodes màxims de percepció legalment establerts.


3. S'exonera a les empreses del pagament del 75% de l'aportació empresarial a la Seguretat Social aconseguint aquesta exoneració el 100% de la quota quan es tracti d'empreses de menys de 50 treballadors, sempre que aquestes es comprometin a mantenir l'ocupació.

Mesures de garantia de liquiditat per a sostenir l'activitat econòmica davant les dificultats transitòries conseqüència de la situació generada pel COVID-19. A continuació, es resumeixen les més significatives:


1. Es preveu l'aprovació d'una línia d'avals per compte de l'Estat per a empreses i autònoms de fins a 100.000 milions d'euros, que cobreixi tant la renovació de préstecs com nou finançament per entitats de crèdit, establiments financers de crèdit, entitats de diners electrònics i entitats de pagaments… per a facilitar immediatament liquiditat addicional a les empreses, especialment a les pimes i als autònoms, a través de les Línies d'ICO de finançament ja existents.


2. Per a complir certes obligacions tributàries i tràmits en procediments de caràcter tributari, fonamentalment per a atendre requeriments i formular al·legacions en termini en procediments d'aplicació dels tributs, sancionadors tributaris i alguns de revisió en matèria tributària, resulta aconsellable flexibilitzar els terminis amb els quals compta el contribuent… per a facilitar el pagament dels deutes tributaris, es flexibilitzen els terminis per al pagament, tant en període voluntari com en període executiu, així com el pagament derivat dels acords d'ajornament i fraccionament.


Addicionalment cal tenir en compte que la suspensió dels termes i la interrupció no serà aplicable als procediments administratius en els àmbits de l'afiliació, la liquidació i la cotització de la Seguretat Social, ni per a l'aplicació als terminis tributaris, subjectes a normativa especial, ni afectarà, en particular, als terminis per a la presentació de declaracions i autoliquidacions tributàries.


Altres mesures a tenir en compte:



Reial decret llei 7/2020, de 12 de març: Possibilitat d'ajornar pagaments d'impostos per a pimes i autònoms.Serà requisit necessari que el deutor sigui persona o entitat amb volum d'operacions no superior a 6.010.121,04 euros l'any 2019. El permetrà ajornar addicionalment als impostos que estaven permesos: les retencions de l'IRPF, quotes repercutides de l'IVA i el pagament fraccionat de l'impost de societats, amb data límit al 30 de maig i una quantia de fins a 30.000 euros durant sis mesos, els quals no es reportaran interessos de demora durant els primers tres mesos de l'ajornament.


Reial decret llei 7/2020, de 12 de març: S'amplien les bonificacions a la Seguretat social per a contractes fixos discontinus que es realitzin entre els mesos de febrer i juny en els sectors del turisme, comerç i hostaleria vinculats a l'activitat turística.


Reial decret llei 6/2020, de 10 de març, amb efectes de 12/03/2020 passa a considerar-se com a accident laboral a efectes prestacionals els períodes d'aïllament o baixes laborals de les persones treballadores aïllades o contagiades, de manera que, excepte millora de conveni, se'ls abona el 75% del salari.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari