Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Començen les jornades d'anellament de polls de gavina corsa a Barcelona, Tarragona i al Delta de l'Ebre

Publicat el 12/06/2018 16:03

L'operació ha de permetre millorar el seguiment i conservació d'aquesta espècie amenaçada d'extinció.

Tècnics de la Generalitat, investigadors del CSIC i anelladors de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) han iniciat la campanya de seguiment i marcatge de la població de gavina corsa, la qual suposarà l'anellament d'un miler de polls nascuts en l'últim mes. Les tasques d'anellament van començar dilluns, 11 de juny, al Port de Barcelona i s'han traslladat aquest dimarts, 12 de juny, al Port de Tarragona. En afegit, es preveu que els tècnics es desplacin al parc natural del Delta de l'Ebre a seguir amb la jornada d'anellament.Pel que fa a l'equip tècnic que hi participa, s'hi registra una quinzena de persones en total, entre personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, investigadors del CSIC i anelladors de l'ICO. L'objectiu d'aquestes jornades d'anellament és contribuir a la conservació de l'espècie, que continua considerant-se com a amenaçada malgrat el Pla de recuperació, aprovat el 2004, que ha contribuït a consolidar-ne la població a Catalunya els últims anys.L'anellament s'efectua en grups d'entre quatre i cinc persones, que busquen i seleccionen els animals i els anellen. Concretament, se'ls col·loca dues anelles: una de plàstic blanc amb lletres negres –d'acord amb una codificació acceptada internacionalment que permet identificar a distància l'exemplar- i una altra de metàl·lica, que funciona com el seu document d'identitat, amb tota la informació de la procedència o la responsabilitat de la seva gestió.

Catalunya és, després del País Valencià, el territori que més població de gavines corses acull: durant 2018 s'han comptabilitzat 3.754 parelles, 217 més que el passat 2017. L'any 2016, però, la població va arribar a les 3.912 parelles i les 3.853 el 2015. Malgrat això, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, les gavines canvien de tant en tant de lloc de cria i existeixen intercanvis poblacionals amb el País Valencià i les Balears. En aquest sentit, consideren important poder-les anellar per controlar-les a distància i seguir els seus moviments, avaluant la qualitat ambiental dels diferents llocs de cria i la selecció que en fan.

Del total de les parelles identificades enguany, 1.255 parelles es troben a la zona de la Punta de la Banya, al delta de l'Ebre, 1.006 a les salines de la Tancada, també al mateix parc natural; mentre que 941 habiten al port de Tarragona i 582 parelles al de Barcelona.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.