Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Ecologistes en Acció denuncia que Vandellòs II s'hauria d'haver aturat arran de l'incident de la fuita d'aigua

Publicat el 06/03/2018 09:39

Denuncien que s'hi podria haver produït algun tipus d'accident al seguir en funcionament.

Ecologistes en Acció denuncia que la central nuclear de Vandellòs II hauria d'haver-se aturat "com a mínim, fa dues setmanes", a causa de la fuita de gas que s'hi va produir. L'Associació Nuclear d'Ascó-Vandellòs (ANAV) va comunicar el passat divendres que s'havia executat una parada no programada a la planta, en detectar un augment del cabal d'aigua als desguassos de l'edifici de contenció. En un comunicat, els ecologistes asseguren que la fuita prové del circuit primari de la barrera de pressió i que l'incident s'hauria d'haver classificat de nivell 1 a l'escala INES, considerant-lo com una "anomalia".


Per part d'ANAV, no s'ha confirmat que el circuit primari sigui l'origen del degoteig d'aigua però han assegurat que estan enllestint, i donaran a conèixer ben aviat, el pla d'acció i intervenció que caldrà dur a terme per reparar la fuita que els mateixos procediments interns van detectar al recinte de contenció.


Segons Ecologistes en Acció, "la normativa no permet cap fuita d'aquest tipus i obliga a aturar la central immediatament". Acusen el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) de "permissivitat" i lamenten que l'incident hagi estat classificat de nivell 0 en l'escala INES, per l'organisme de control. Segons els ecologistes la planta ha operat durant dues setmanes tot i haver detectat l'augment de l'aigua als desguassos.

En el comunicat, els ecologistes alerten que hauria pogut produir-se el tipus d'accident conegut com a BOJA (Loss of Cooling Access) que suposa la pèrdua de l'accés del refrigerant. "Donada la perillositat que comporten aquestes fuites, les especificacions tècniques de funcionament (ETF) dicten que la central s'ha d'aturar quan es detecti la més mínima fuita. No obstant això, Vandellòs II ha continuat funcionant fins al 2 de març, tot i les advertències dels inspectors", denuncien.


 


 


IMATGE: Central Nuclear de Vandellòs II, arxiu. 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.