Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La URV vincula la disminució de l'atur a les Terres de l'Ebre amb la pèrdua de població activa

Publicat el 07/02/2018 09:10

Un informe de la Càtedra d'Economia Local i Regional reclama mesures per retenir el talent i el jovent del territori.

Un informe de la Càtedra d'Economia Local i Regional (CELIR) de la URV relaciona, per primer cop, la disminució de l'ocupació a les Terres de l'Ebre amb la pèrdua de població activa dels últims anys. Així, la reducció de l'índex d'atur d'un 17% registrada entre 2011 i 2016 –l'últim període estudiat- coincideix, a diferència del que succeeix a la resta de Catalunya, amb una disminució de la població activa de més de 9.800 persones.


Segons el director del CELIR i coautor de l'informe 'Reducció de l'atur i migracions recents a les Terres de l'Ebre', Juan Antonio Duro, el territori no només ha experimentat una major pèrdua de població immigrant durant aquests últims anys, sinó que, sobretot, veuen agreujada la seva situació per una estructura poblacional envellida i l'emigració de molts joves que marxen a estudiar a altres llocs de Catalunya.


Des de principis de la dècada del 2000 i fins a l'any 2010 la població va créixer de forma considerable –unes 31.000 persones-, atribuït en bona mesura gràcies al saldo positiu que va aportar la immigració. No obstant això, a partir del moment que la crisi econòmica deixa sentir els seus efectes de forma més pronunciada, des de 2011, amb una pèrdua de gairebé 10.800 habitants.


Un descens del qual, en bona part, és també responsable la baixada del saldo migratori extern –amb el retorn de mols immigrant als seus països d'origen, que ja no podia compensar l'evolució negativa d'una població envellida i l'efecte d'una emigració selectiva persistent: la dels joves que marxen fora de les Terres de l'Ebre a estudiar i acaben fixant la seva residència allí on troben la seva primera feina, lluny del territori.


 


 


IMATGE: Director del Campus Terres de l'Ebre de la URV, arxiu. 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari