Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El Parlament de les Illes Balears reclama el desmantellament i la reversió de la indemnització del Castor

Publicat el 20/06/2017 10:50
La cambra aprova bona part de les demandes de la proposició de Més per Menorca i Gent per Formentera, a excepció de personar-se en la causa judicial

ACN Palma .- El Parlament de les Illes Balears reclama també al govern espanyol el desmantellament del projecte Castor així com la reversió del pagament de la indemnització a l'empresa exconcessionària Escal UGS. Amb diferents nivells de suport, la Comissió de Medi Ambient i Ordenació Territorial de la cambra va aprovar la majoria de punts de la proposició no de llei presentada per Més per Menorca i Gent per Formentera, entre els quals, també, la sol·licitud d'una auditoria econòmica externa per determinar els costos del projecte i mostrar la solidaritat amb els municipis de les Terres del Sénia afectats. En canvi, però, els vots contraris de PP i PSOE van impedir que prosperés el punt que instava el Govern Balear a personar-se en la investigació judicial oberta als jutjats de Vinaròs per la tramitació del projecte i les seves conseqüències sísmiques. "Fins ara ho havíem viscut amb certa distància, però quan vam veure què estava passant vam decidir presentar la iniciativa", ha apuntat una de les promotores de la iniciativa, la diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur.


Per "coherència" amb l'oposició unànime manifestada per tots els partits polítics balears en contra de les prospeccions petrolíferes al Mediterrani Occidental. Conscients que una amenaça sísmica just davant del delta de l'Ebre "no queda tan lluny" i podria arribar a les costes balears. Indignades perquè la factura del fiasco –amb una "malversació clara i constatada de recursos públics"- també la pagaran els ciutadans illencs. Per oposició clara a un model energètic "exhaurit" i als incompliments dels compromisos amb Europea, o les possibles contaminacions derivades de l'explotació o l'emmagatzemaent d'hidrocarburs.

Tot plegat, reconeix Tur, va fer que les formacions polítiques promotores de la proposició es posessin en contacte amb la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia per articular-la conjuntament. De fet, els principals punts sotmesos a aprovació van ser aportats i acordats amb el moviment social que lluita des de fa una dècada en contra del projecte Castor. "Han lluitat de forma exemplar per tots nosaltres, els hem de fer costat i treballar. Són un referent. Com a mínim, si no serveix per esmenar un desastre com el Castor, per evitar que fixi un precedent en endavant i no es pugui reproduir a l'Estat o a cap altre indret de la Mediterrània Occidental", ha argumentat.

Entre les demandes concretes que van acabar sortint endavant, figura l'encàrrec d'una auditoria externa econòmica que calculi el cost real del Castor i el seu manteniment; una resolució expressa per al tancament definitiu de les instal·lacions, el segellament dels pous i un calendari per al desmantellament; un informe jurídic que acrediti si les instal·lacions van estar operatives en algun moment o es trobaven amb fase de proves quan van provocar el sismes; així com la reversió de la indemnització de 1.350 milions d'euros rebuda per Escal UGS després que l'informe del MIT i Harvard hagi ratificat la relació directa entre injeccions de gas i sismes. El Parlament balear també mostra el suport als ciutadans de les Terres del Sénia, el seu dret a viure "pacíficament sense les amenaces de risc sísmic i contaminació ambiental", amb el trasllat de l'acord als 28 ajuntaments del Montsià, el Baix Maestrat, els Ports i el Matarranya.

Únicament va quedar fora, finalment, la petició que el Govern es personi en la causa oberta a Vinaròs arran de la denúncia de Fiscalia, que en aquests moments investiga una vintena de funcionaris, càrrecs de l'administració i directius d'Escal UGS per suposats delicte ambiental i prevaricació ambiental. "Estem decebuts perquè el Govern no s'hi vol personar. Els ciutadans de les Illes Balears pagarem la factura, no ens queda tan lluny", ha argumentat Tur, tot recordant totes les ombres administratives que envolten el projecte, la concessió, l'adjudicació de les obres i el pagament a l'empresa controlada per l'ACS de Florentino Pérez. "Insistirem en aquesta qüestió perquè el Govern s'ha de posicionar. Els balears estem propers i hem de respondre solidàriament al malbaratament de recursos", ha remarcat la diputada. Considera "condemnable" com s'ha traslladat el cost del projecte a la ciutadania amb la "connivència" de PSOE i PP.

 

Foto: Parlament Illes Balears. 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari