Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

'Estiu 1993', 'Safari' o 'Looking for Infinity' són algunes de les projeccions de la segona edició de mónFILMAT que enguany potencia el debat sobre els aspectes creatius i socials

Publicat el 20/06/2017 09:54

Amposta

El cinema d’autor vinculat al paisatge i on l’entorn, més enllà d’embolcallar l’acció, esdevé un protagonista més tornarà aquest mes de juliol a les Terres de l’Ebre en la segona edició del Festival de Cinema i Paisatge mónFILMAT, que impulsa Lo Pati-Centre d’Art de les Terres de l’Ebre. De l’1 al 9 de juliol s’han programat un total de deu llargmetratges, dos migmetratges i dinou curts. Entre les propostes destaquen les pel·lícules Estiu 1993 de Carla Simón, un film revelació que s'ha emportat tots els premis en festivals com els de Berlín o Màlaga, i que servirà per obrir mónFILMAT el divendres, 30 de juny, una inauguració de luxe amb la presència de la directora i l’equip. L’estrena a l’Estat del documental rodat a Mongòlia La cazadora de águilas; la sorprenent Safari sobre la caça d’elefants a Àfrica; el documental Looking for Infinity. El Camino, una producció anglo-espanyola sobre el Camí de Sant Jaume; el curtmetratge Graffiti del català Lluís Quílez filmat als inquietants i apocalíptics escenaris de Txernòbil; o títols com El último verano, sobre les projeccions de cinema de 35 mil·límetres a l’aire en lliure són algunes de les pel·lícules que es podran veure en aquesta nova edició de mónFILMAT.


El festival manté la seua essència de portar a les Terres de l’Ebre pel·lícules i documentals d’autor que difícilment seran programades a les grans sales comercials del país i que aposten pel paisatge sigui natural o urbà com a eix vertebrador. Com en la primera edició hi haurà tres sessions de curtmetratges en les quals es projectaran una selecció de divuits curts de diversos països que s’han presentat en aquesta edició, estructurats en tres àmbits temàtics: mónANIMAT, curts d’animació; Nosaltres som els altres i Delictes i faltes que aborden temes de consciència social i de xoc amb la legalitat vigent, respectivament. També, com la passada edició, hi haurà presència d’autors locals, en aquests cas autores. Així les ebrenques Eva Mascarell i Sofia Cabanes, totes dues de Sant Carles de la Ràpita, presentaran els seus migmetratges Per què Xile? i Un ladrillo pa la historia amb els quals mostren les seues experiències a l’exterior, la primera a Xile i la segona a Cuba. Paral·lelament, també s’ha programat dins aquesta edició de mónFILMAT, La millor opció, del director Òscar Pérez sobre la història del noi sahrauí acollit a Sant Jaume d’Enveja.


Si la primera edició de mónFILMAT apostava per fer confluir les propostes cinematogràfiques amb activitats més lúdiques, enguany s’ha fet una aposta per potenciar el debat al voltant dels aspectes creatius, però també els socials, ja que moltes de les pel·lícules seleccionades també s’hi presten, com el cas de Safari, a partir de la qual s’ha programat un col.loqui amb l’Associació de Dones Senegales i la ONGD Cooperació Activa.


Cal destacar també diverses activitats paral·leles, com la projecció del curtmetratge Dins la fosca, de Joaquim Sicart, amb música original del compositor ampostí Tomàs Simon, que oferirà també un petit concert, amb ell al piano i Jesús Folch a la flauta, a l’auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta; o la projecció -en col·laboració amb El Documental del Mes i l'Associació Tarambana- d’El meravellós regne de papa Alaev, de Tal Barda & Noam Pinchas, a l'exterior de l'Oficina de Turisme d'Amposta. A més a més, MónFILMAT comptarà amb una segona edició de Kino Tarragonik, l’experiment cinematogràfic inspirat en el Kino-Kabaret, un moviment nascut el 1999 a Montréal, Canadà, amb l’objectiu de reunir a professionals i amants del món del cinema i la creació artística, amb  o sense experiència professional, per crear un curtmetratge en un temps límit de 54 hores. Es trobaran a Balada i el resultat es mostrarà el primer diumenge.


Totes les projeccions són gratuïtes i es faran dins el centre d’art Lo Pati i a la plaça exterior, excepte les activitats paral·leles.


FOTO: Sirga Comunicació.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari