Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Informe favorable a l'avanç del nou planejament municipal de Deltebre

Publicat el 26/05/2017 12:09

DeltebreL' Ametlla de Mar

La Comissió territorial d’urbanisme de les Terres de l’Ebre, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha emès avui un primer informe favorable a l’avanç del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Deltebre (Baix Ebre).

El POUM recull la singularitat d’aquest municipi creat el 1977, que ocupa més de 106 km2 i se situa només a 6 metres per sobre del nivell del mar. Tot el seu terme està integrat per terrenys del delta de l’Ebre, fet que implica que tot el sòl es troba protegit i, a més, situat en zona inundable.

L’Ajuntament de Deltebre va iniciar la tramitació d’un POUM l’any 2007, que no es va arriba a completar i que s’emmarcava en un moment d’expansió econòmica, preveient grans desenvolupaments que, anys després, es veuen injustificats. El POUM que ara impulsa es basa en el reciclatge urbà front les noves extensions, en la justificació econòmica i social dels creixements i en defensar les característiques pròpies del municipi en comptes d’un model estàndard.

Respecte al teixit històric

El Pla limitarà el nou creixement a l’àrea que ja està classificada com a sòl urbà, adaptant-la a les tipologies d’habitatge que millor s’adapten a la forma de vida del delta. Les noves expansions consideraran els espais buits entre els nuclis històrics de la Cava i Jesús i Maria. El POUM impulsarà la recuperació de les edificacions històriques del municipi per nous usos econòmics complementaris a l’agricultura tradicional.

L’avanç aposta per actualitzar la jerarquització de la xarxa viària de Deltebre i pel reconeixement de tres eixos longitudinals, com són el central, el passeig del riu i el conjunt format per la carretera i el canal. Aquests eixos es definiran i potenciaran, amb funcions diferents.

Atenció als condicionants ambientals

A més, el document presta especial atenció als aspectes ambientals, vetllant perquè el planejament incorpori mesures per pal·liar els riscos d’inundabilitat i per mitigar els efectes del canvi climàtic en un emplaçament tan sensible com el delta de l’Ebre.

Pel que fa als espais oberts, el POUM es fixarà sobretot en les àrees situades entre els assentaments i els espais naturals, que es veuen com les més indicades per acollir usos agroindustrials. L’avanç de POUM vol incrementar el sistema d’espais lliures tant a l’interior del nucli urbà com al seu entorn, emfasitzant l’atenció a les dues façanes de Deltebre: el riu al costat sud i la carretera i el canal al costat nord.

L’Ajuntament vol també definir un conjunt de rutes paisatgístiques per enllaçar els punts d’interès del municipi, dotant-les de serveis que es podrien ubicar en construccions rurals. L’apartat de mesures ambientals es completa amb la recuperació de la vegetació de ribera, que tindrà un tractament diferent depenent si és una àrea urbana o rústica i, en aquest darrer cas, si és accessible per la ciutadania o plenament natural.

Finalment, el nou planejament afavorirà el trasllat de les activitats econòmiques poc compatibles amb l’ús residencial al sector industrial al nord de la carretera i també reconeix el nucli de Riumar la seva vocació turística.

Últim tràmit per al POUM de l’Ametlla

D’altra banda, la Comissió d’urbanisme ha aprovat el text refós del POUM de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), que ara es podrà publicar al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i entrar en vigor.


El POUM es va aprovar definitivament el 2008, però la seva executivitat va quedar pendent de presentar un text refós amb algunes prescripcions. Els diversos textos que es van anar elaborant van ser recorreguts als tribunals i fins ara no havia estat possible donar el vistiplau definitiu.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.