Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Lliurament del 10è Premi Federico Mayor Zaragoza: "Ciutadans lliures, responsables i compromesos". Concurs de bones pràctiques i accions per a construir un món millor.

Publicat el 27/03/2017 18:30

AmpostaTortosa

En aquesta 10ena edició s'han presentat 37 treballs, 18 en la categoria entitats culturals i socials, i 19 en centres i experiències educatives; 12 són de les Terres de l'Ebre.

Tot i que la majoria són de la nostra Comunitat també s'han presentat de Galícia, Madrid, Astúries i Andalusia, en total de 25 localitats diferents.

La dotació, que fa personalment Federico Mayor Zaragoza, és de 5.000 euros.

El concurs ha agafat un gran prestigi en els últims anys arran de l'increment de la qualitat dels treballs que es presenten així com de l'abast i diversitat territorial que abarquen. Els protagonistes són les persones d'entitats i centres escolars que donen a la seva tasca diària, un plus de valors, de compromís i responsabilitat social (moltes vegades desinteressadament des del voluntariat) per a transformar una mica aquest món.

El fet que el concurs sigui un mitjà per reconèixer la gran tasca que fan, sumat a què qui el patrocina sigui una personalitat de reconeixement mundial com és Federico Mayor Zaragoza, dóna un gran impuls any rere any per a seguir treballant per aquesta transformació social.

Continuant com en l'edició anterior, les experiències seleccionades formaran part d'un mapa d'experiències d'educació comunitària a Catalunya impulsat per la Càtedra d'Educació Comunitària de la UAB-La Caixa i emmarcat en un projecte europeu.

L'acte de lliurament va tenir lloc el passat dissabte a la nostra ciutat, de la qual Federico Mayor Zaragoza s'en recorda sempre amb la frase «prop del riu tinc les meves arrels», és un orgull i alhora una responsabilitat per a tots els que acollim aquest esdeveniment.

Un cop més, vàrem poder celebrar-lo a l'Auditori, amb la qual cosa tothom que ho va voler va poder assistir a l'acte; obert a tot el públic. Solemne, emotiu, profund i festiu a la vegada.

Federico Mayor Zaragoza va impartir la conferència "Com-partir, con-viure, des-viure's"; també actuacions musicals i dansades, a càrrec de Sílvia Ampolla i lo Planter.

A més, i per commemorar aquesta 10ena edició del Premi, es va presentar un vídeo resum dels deu anys. I amb l'assistència de més de 150 participants de fora de Tortosa: de Granada, Madrid, Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Esplugues de Llobregat, Tarragona, Girona etc ...


Presidència acte:
- Federico Mayor, exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau


- Ferran Bel, Alcalde de Tortosa


- Miquel Àngel Essomba, expresident del centre UNESCO Catalunya i president del jurat


- Montserrat Esteve, presidenta de l'Associació Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa



A més de l'assistència d'autoritats territorials i locals i des de Madrid el Sr. Juan Mª Alzina, Secretario General de la Comisión Nacional Española de Cooperación de la UNESCO, així com el Sr.Jordi Miró, Director General d'Atenció a la Familia i Comunitat Educativa.

En aquesta jornada del passat Dissabte, va ser premiada de Terres de l'Ebre, l'Entitat Sense Ànim de Lucre "Provocant la Pau" d'Amposta. Pel projecte "Un Espai d'Educació, Cultural i Pau per als refugiats": El tancament de la frontera amb Grècia per part de l’Antiga República Iugoslava de Macedònia el 9 de març de 2016 va suposar el bloqueig de la ruta dels Balcans Occidentals que seguien milers de refugiats per a arribar al centre d’Europa, i com a conseqüència, va provocar una emergència humanitària.A Idomeni, darrer poble de Grècia, van quedar atrapats uns 14.000 refugiats, 4.000 dels quals eren nens. Provocant la Pau va organitzar una missió humanitària al camp de refugiats d’Idomeni. Com estem especialitzats en col·lectius infantils i juvenils en greu risc, ens vam centrar en l’atenció als menors. Per experiència, sabíem que aquell camp de refugiats es podia allargar en el temps i vam pensar que era necessari un espai educatiu digne.

El tancament de la frontera amb Grècia per part de l’Antiga República Iugoslava de Macedònia el 9 de març de 2016 va suposar el bloqueig de la ruta dels Balcans Occidentals que seguien milers de refugiats per a arribar al centre d’Europa, i com a conseqüència, va provocar una emergència humanitària.A Idomeni, darrer poble de Grècia, van quedar atrapats uns 14.000 refugiats, 4.000 dels quals eren nens. Provocant la Pau va organitzar una missió humanitària al camp de refugiats d’Idomeni. Com estem especialitzats en col·lectius infantils i juvenils en greu risc, ens vam centrar en l’atenció als menors. Per experiència, sabíem que aquell camp de refugiats es podia allargar en el temps i vam pensar que era necessari un espai educatiu digne.

Per més informació:
www.unescotortosa.cat


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari