Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La Ràpita: Els últims vestits tradicionals

Publicat el 18/02/2017 10:04

El Museu de la Mar de l’Ebre, a La Ràpita, va inaugurar aquest dijous 16 de febrer l’exposició ‘El vestit tradicional al Montsià’, organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de La Ràpita i el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, que es podrà veure fins al 26 de març. Es tracta d’una mostra que recull peces de roba i més de 150 fotografies on es pot observar la indumentària marinera i pagesa tant masculina com femenina des de les darreries del segle XIX fins a finals dels anys 20, dècada en que la vestimenta tradicional va caient en desús i progressivament és substituïda per la moda internacional. Aquest material ha estat aportat per una quinzena de famílies de La Ràpita que l’han cedit atenent a la crida feta pel Museu i les regidories de Cultura i d’Identitat, amb l’objectiu de recollir exemples per treure patrons amb els que s’elaboraran els vestits que lluirà la població en el projecte ‘Orígens’, programat per a finals de setembre. D’aquesta manera, l’exposició és la primera activitat que s’emmarca en aquest certamen que submergirà La Ràpita en la seva història i tradicions, també les vinculades al vestir.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de La Ràpita, Èrika Ferraté, ha agraït “la col·laboració de la ciutadania rapitenca a l’hora de respondre a la crida per aportar tot aquest material que ara ordenem i mostrem i que permet, d’una banda, conèixer aspectes de les costums del vestir dels nostres avantpassats, i per l’altra, fonamentar qüestions que abordarem en el certamen Orígens i que ens donaran la pauta per participar-hi guardant una fidelitat històrica en la vestimenta que portarem”.
Així, a l’exposició es pot veure la projecció de més de 150 fotografies cedides per rapitencs i rapitenques en les que apareixen famílies, grups, retrats masculins o femenins, etc en les que es veu la indumentària tradicional entre finals del segle XIX i les primeres dècades del XX. També compta amb peces d’indumentària originals que es podran veure en 6 vitrines i més de 20 maniquís. Les peces de roba mostren com vestien els components de les famílies pageses i mariners, amb vestits complets i roba interior d’homes i dones, entre els quals hi ha gipons, jupetins, calçons, toques, antipares, saragüells, marineres o garibaldines, i espardenyes de l’hòstia, entre altres complements. En destaca un mantó de crespó de finals del segle XIX. Menys aportacions hi ha hagut de roba marinera, atès que no s’ha conservat tant bé, però la recerca feta també a través de les fotografies n’ha permès observar trets característics, com ara la seva coloració blau fosc, entre altres. Els tècnics han comprovat també que, tant en el cas de la roba marinera com la pagesa, tot i que la major part estava elaborada majoritàriament a casa, evidencia uns grans coneixements de confecció en l’àmbit domèstic.
La mostra està ubicada a la sala d’activitats temporals del Museu de la Mar de l’Ebre fins al 26 de març del 2017 en l’horari habitual d’obertura del museu.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari