Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Netejada popular dels espais naturals del delta de l'Ebre

Per primera vegada, s’ha aconseguit coordinar una neteja popular conjunta als set municipis deltaics

L’objectiu de la jornada és sensibilitzar la població de la necessitat d’establir conductes més cíviques i millorar la imatge de diversos punts d’ús local i turístic del Delta.
El Parc Natural del Delta de l’Ebre, el CODE, els ajuntaments de l’Ampolla, Camarles, l’Aldea, Deltebre, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja i l’Associació de Voluntaris del Parc organitzen, amb el suport de l’Associació d’Empreses i Serveis Turístics del Delta i l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre), una neteja popular d’ambients naturals i periurbans.

L’acció es desenvoluparà diumenge, dia 15 de març, de 10 h a 13 h. Cada municipi ha triat una zona del seu entorn i disposarà d’un coordinador general. Per primera vegada, s’ha aconseguit coordinar una neteja popular als set municipis deltaics amb un únic objectiu: posar l’accent sobre la problemàtica de la brossa al Delta i incidir en la millora de la conducta de visitants i població local.
Per tots és coneguda la problemàtica de la brossa als diferents ambients naturals del Delta. D’una banda, el delta de l’Ebre posseeix la franja de costa més natural i menys urbanitzada de Catalunya, però, al mateix temps, suporta una dinàmica ambiental complexa a causa de l’activitat de la desembocadura del riu, el mar Mediterrani i el sistema de drenatge dels canals.

És habitual que, després de cada temporal, les costes quedin completament cobertes de tota classe d’objectes i residus sòlids, tant d’origen orgànic com inorgànic. Troncs, canyes, vegetació aquàtica i restes similars formen part de la “brutícia” natural transportada pel mar, que també aporta a les platges matèria inorgànica, com plàstics, brics, ampolles, llaunes, etc.

Hem de recordar la gran concentració de població resident a la conca Mediterrània: part d’aquesta brossa procedeix d’altres punts i d’abocaments incontrolats. A aquest fet, hem d’afegir-hi que l’Ebre actua com a agent de drenatge de tota la seva conca.

De l’altra banda, les activitats humanes que es desenvolupen al Delta també generen residus que en bona mesura són transportats per la xarxa de reg i desguàs fins al mar. Desafortunadament, encara són freqüents també les conductes incíviques d’usuaris de les platges que provoquen certa acumulació de residus. Aquestes deixalles no han arribat des del mar i corresponen a usuaris que desconeixen que la brossa no torna sola a casa ni sap dipositar-se. El Parc no té cap dotació de contenidors o papereres distribuïts per l’espai natural ni cap servei de recollida de brossa com als nostres pobles i ciutats.


On es netejarà?


L’Ampolla. Trobada a les 9 h a la Disco Mediterrània. Neteja a la bassa de les Olles i platja Arenal. Inscripcions: tel. 639386409 (Paco Cabrera).
Camarles. Trobada a les 10 h. A l’Ajuntament. Neteja a l’àrea de lleure dels Pinets. Inscripcions: tel. 977 470 007 (Ramon Brull)
L’Aldea. Trobada a les 11 h. A l’ermita de l’Aldea. Neteja i plantada d'arbres a l’ermita. Inscripcions: tel. 977 450 012
Amposta. Trobada a les 9.30 h a l’Oficina d’Informació Turística o a les 10 h a la platja Eucaliptus (lloc neteja). Inscripcions: tel. 977 703 453
Sant Carles de la Ràpita. Trobada a les 10 h a l’àrea de lleure del Trabucador. Neteja a la platja del Trabucador. Inscripcions: tel. 672 342 788 (Ferran Torta)
Sant Jaume d’Enveja. Trobada a les 10 h a l’Ajuntament. Neteja a la platja de Migjorn. Inscripcions: tel. 977 468 039 i 977 478 056 (Bibiana Porres)
Deltebre. Trobada a les 10 h a l’Ajuntament. Neteja a la platja de Riumar. Inscripcions: tel. 977 489 309 (Isabel Vila).

L’organització oferirà guants, bosses de brossa, un entrepà i aigua. Més informació: tel. 977 482 181.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.



Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari