Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Catalunya disposa de 30 sistemes d'aiguamolls «construïts de baix cost i bon rendiment»

Publicat el 24/10/2014 10:18

Arnes

El cas d’Arnes és un exemple d’un llacunatge amb excel·lents rendiments i estalvi energètic

Els aiguamolls cons- truïts presenten l’avan- tatge de necessitar poc manteniment, poca despesa energètica en la seva explota- ció i una bona integra- ció paisatgística, són recomanables per abocaments estricta- ment domèstics.

El sistema d’Arnes va tractar l’any passat una mitjana de 152 m3/dia d’aigües residuals domèstiques o assimilables. El sistema d’aiguamolls construïts és un sistema de depuració en el que un seguit de llits de graves es connecten, en sèrie en paral·lel, duent a terme un tractament biològic a les aigües residuals que li arriben. Aquests llits es troben farcits de graves que són el suport de creixement dels macròfits (planta aquàtica). L’efecte combinat de l’activitat biològica als porus de llit de graves i els rizomes amb la capacitat depuradora dels bacteris que s’hi desenvolupen, és el responsable de la capacitat de tractament d’aquests sistemes. Cal tenir en compte que, abans dels aiguamolls hi ha tractament previ que té com a objectiu eliminar o reduir la presència de materials que obturen i desgasten canonades i canals, i que poden reblir els aiguamolls. Habitualment els tractaments previs d’aiguamolls consten d’una etapa inicial de retirada de grans sòlids seguida d’una altra de retenció de matèria en suspensió. Existeixen dues tipologies d’aiguamolls, el de flux vertical i els de flux horitzontal. En els primers l’aigua a tractar es distribueix i travessa el llit de graves de dalt a baix, verticalment, sent recollida a la base del mateix, mentre que en els segons la làmina d’aigua travessa horitzontalment el llit de graves i surt tractada per l’extrem oposat. Els sistemes d’aiguamolls construïts presenten l’avantatge de necessitar poc manteniment, poca despesa energètica en la seva explotació i una bona integració paisatgística. Per contra, requereixen més espai que un tractament convencional i són molt sensibles a abocaments d’alta càrrega, no estant absents de la necessitat de disposar d’un pretractament per protegir el llit de graves de la possible colmatació.
Per aquest motiu són recomanables per abocaments estrictament domèstics. El sistema de depuració d’Arnes, és un llacunatge que dóna tractament a les aigües residuals d’aquest municipi, retornant-les al riu Algars (Conca de l’Ebre). Aquest va entrar en servei l’any 1996 amb un disseny per a 1.300 habitants. Consta d’un quilòmetre de col·lectors, un tamís a capçalera, un tanc Imhoff, un tractament biològic amb dos aiguamolls de flux subsuperficial horitzontal amb una longitud unitària de 23 m i una amplada de 74m, en total una àrea de 3450 m2 i finalment un aiguamoll de flux lliure amb 5900 m2.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.