Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

L’Ebre en festes: «Cultura i tradició»

Una vegada han quedat enrera les festes celebrades al juliol, ens trobem ara en l’epicentre de les que es fan a l’agost

Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de l’Ebre: “els actes taurins formen part de la nostra forma de ser. La Festa està més viva que mai”

Són dies de festes. I parlar de festes a l’Ebre és parlar de bous. L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre així ho manifesta: “els actes taurins al nostre territori estant vivint les seves jornades més intenses aquests dies amb pobles importants dins del calendari taurí de les nostres terres, Amposta, l'Aldea, Les Cases d'Alcanar, Deltebre, la Cava, Godall, la Sénia, la Galera, etc. viuen o viuran properament les seves Festes Majors i com no, un dels actes seran els bous”. foto: José Navarro


 Fins al dia d'avui ja són molts pobles els que han realitzat les seves festes i per tant, també han celebrat els seus espectacles taurins començant per Aldover i el Mas de Barberans al mes de maig i segurament finalitzaran al mes de desembre a Camarles com ja fa uns anys que va sent habitual.

“L'agrupació de Penyes vol felicitar als municipis que aquest any han recuperat alguna de les seves festes com són el de Santa Bàrbara que ha recuperat el seu bou capllaçat al mes de maig, el Grau d'Amposta per recuperar el bou també capllaçat al mes de maig i el poble de Godall que aquest any celebra un bou capllaçat a les seves festes, acte que fa molt de temps que no es venia celebrant. Volem animar als aficionats a seguir lluitant per recuperar els seus actes taurins que estant fora del llistat que adjunta la llei de Regulació dels Correbous”.

Per altra banda, segons l’Agrupació, “també informar d'algun dels actes més importants celebrats fins ara als nostres pobles com els grans actes taurins que es van veure al Mas de Barberans, la molt bona setmana taurina amb concurs de movedors d'animals que es va veure a la localitat d'Alcanar, la bona setmana taurina de Camarles, els actes taurins del municipi de Campredó, Lligallo o Sant Carles de la Ràpita on es van veure 2 bous cerrils amb molt bon joc i de millor presència i per finalitzar la que fa 2 anys que és la millor setmana taurina de les Terres de l'Ebre, Santa Bàrbara va tornar a demostrar que és una de les millors places de la comarca”.

“Molts municipis ens deixem que estant realitzant les seves festes amb bous, i tots són importants ja que amb la lluita dia a dia fan que alguns que no voldrien veure bous a les Terres de l'Ebre els toqui assumir que els actes taurins formen part de la nostra forma de ser, de la nostra cultura i de la nostra tradició, la lluita d'aquestes persones és la millor senyal per demostrar que la nostra festa està més viva que mai”.

Des de l’Agrupació s’acabava dient que “esperem que els actes taurins es segueixin realitzant tal i com fins ara i que la gent que ens visitè any rera any pugui veure una altra forma d'expressar la cultura que no és ni millor ni pitjor que la de la resta de Catalunya sinó que es diferent, es la NOSTRA CULTURA, FESTA I TRADICIÓ”.

L’Agrupació considera que “les coses s'estan fent molt bé, s'està respectant la llei i els aficionats cada cop demostren més la seva professionalitat”.



Arriben noves denúncies



L'Associació Contra la Tortura i el Maltractament Animal (ACTYMA) ha interposat dos denúncies davant la Delegació Territorial del Joc i Espectacles a les Terres de l’Ebre, contra el tècnic municipal, i contra els organitzadors i controladors de l'espectacle i comissió de bous, per la celebració de correbous a l'Ermita de la Mare de Déu de l'Aldea, durant els dies 8 i 9 de juny de 2014. L’entitat denuncia un presumpte incompliment de la Llei 34/2010, de l’1 d’octubre, de regulació dels festes tradicionals amb bous, del Reglament Taurí Nacional, aprovat pel Reial Decret 145/1996, de 2 de febrer, pel qual es modifica i dóna nova redacció al Reglament d'Espectacles Taurins, i de la Llei 10/1991, de 4 d'abril, sobre potestats administratives en matèria d'espectacles taurins, tal com s’informa del portal aguaita.cat. La celebració d'aquests correbous té lloc al claustre de l'Ermita, un espai que, segons l’entitat denunciant, “no reunix les condicions estructurals per a estos espectacles”.

Des de l’Agrupació Taurina s’aclareix que “no tenen motius, ni un. I els fets que al.leguen no tenen cap importància. Però ells continuen insistint. Nosaltres hem de seguir en la mateixa línia de respecte i fent bé les coses, com s’està actuant fins al moment, amb més professionalitat, i defensant la nostra festa i tradició”.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari