Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

CRAC de la setmana: Associació organitzadora del circuït de Curses de Muntanya

Publicat el 24/01/2014 10:49

Benifallet

JORDI BORT: “ESTEM PARLANT D’UN PROJECTE D’ESPORT, COMPETICIÓ I TERRITORI”

Fa dos diumenges, a Campredó, es va donar el tret de sortida a la setena temporada de les Curses de Muntanya de les Terres de l’Ebre. Més Ebre n’ha volgut parlar avui amb Jordi Bort, president de l’Associació organitzadora del circuït de Curses de Muntanya ebrenc. Diumenge vinent, la cita serà a Benifallet.

Més Ebre: Nova temporada.

Jordi Bort: Si, comencem una aquesta setena edició amb molta il·lusió i amb nous reptes preparats, els quals esperem puguin satisfer les necessitats del territori en l'aspecte no només de les curses per muntanya propiament que tots coneixem, sinó en el que fa referència a les activitats per la muntanya i en la promoció de l'esport en categories inferiors.

ME: Podia imaginar fa uns anys que el circuit tindria aquesta repercussió?

JB: Sincerament... mai, quan vam començar pensàvem que en les curses que hi havia intentaríem tirar endavant fins que els participants diguessin prou, de fet ni jo m'imaginava que estaria 7 anys presidint l'associació, ni per descomptat que aquest projecte iniciat al 2008 tindria aquest efecte ens tots els àmbits als quals ha afectat (positivament és clar). Recordem que no només és una qüestió de competició i curses, estem parlant d'un projecte d'esport, competició i territori.

ME: Molta gent darrera de cada Cursa?

JB: Bé, depén molt de l’estructura organitzativa, però amb el nivells de qualitat que s'estan assolint m'atreviria a dir que estem per sobre de les 100 persones de mitjana, per exemple a la Pujada al Montsià "Memorial Francesc Bort (Madro)", la qual jo represento, estem a la vora de les 160 persones, però val a dir que potser som dels que afortunadament en tenim més. Ara bé, cada any les curses tenen més gent que els dóna suport, gent que s'hi vincula, gent que li pots preguntar obertament sobre les curses per muntanya, distàncies, perfils, desnivells... ja no és un tema de parla minoritària, afortunadament el terme cursa per muntanya forma part ja d'un fet normal de moltes i moltes converses, i per descomptat això ens agrada, i molt!!

ME: A més de la vessant esportiva, està la lúdica però també la turística?

JB: Si, com he esmentat anteriorment ja no només parlem de les curses pròpiament, sinó que al darrera de cada esdeveniment, que és com a mi m'agrada anomenar-los perquè no s'hi inclou només la cursa, hi ha molta activitat i entre aquestes les que anomenes, la lúdica en referència a les marxes per muntanya, de les quals n'hauríem de parlar d'un "boom" tant important com les curses, a més les marxes ens aporten la familiaritat i el propi acord de parella, amics... ja que quan parlem d'una marxa i una cursa formant part del mateix esdeveniment estem dient que no hi ha excuses per a no participar-hi, i això es nota molt en quan a les inscripcions i el volum de gent. 

Una altra com deies molt bé és la turística, en preguntes anteriors parlàvem d'un projecte de territori i en això encaixa el turisme, ja que molts participants després hi tornen, a la vegada que posicionen la cursa, la muntanya i com no la població al mapa, molts cops tenim participants que no sabien res d'aquella població, per tant estem ensenyant el que tenim que és molt, variat i bo!! 

Darrera d'això han aparegut paquets turístics per passar el cap de setmana de la cursa amb inscripció inclosa, per tant es confirma que hi ha un mercat emergent al darrera, també les ofertes que presenten les curses, on ofereixen regals de caps de setmana al guanyadors o bé en sorteigs que es fan. Totes aquestes són unes de les moltes coses que actualment van lligades al projecte del circuit ebrenc, i com deia abans en cap somni jo m'imaginava això.

ME: Quin nou repte hi ha en de la nova temporada?

JB: Aquesta temporada comencem per primer cop amb el circuit júnior, un circuit paral·lel de 16 curses, el qual té com a objectiu apropar les curses de muntanya a les categories d'entre 16 i 18 anys, amb això no volem dir que hi ha un podi per aquesta categoria, sinó que hi haurà uns recorreguts adaptats a les edats, tant en distància com en desnivell, aquests criteris els tenim acordats en la FEEC, la qual també ho impulsa. Hem de dir que això no surt del no res, sinó que al darrera hi ha importants estudis mèdics els quals marquen quines són les distàncies i desnivells apropiats per a les edats. Crec que serà un repte molt important per aquest 2014, serà una manera de cuidar els nostres successors i fer escola i pedagogia. Sincerament crec que estem en la bona línia.

ME: Quins canvis, novetats es preveuen?

JB: La novetat més important és el circuit júnior, tot i que un altra novetat important és el retorn de la Pujada a la Foradada "Memorial Joan Aloy", dels companys de la Ràpita, a més aquesta cursa serà la Copa Terres de l'Ebre, amb la qual es premiarà el corredor més ràpid, en canvi el circuit premia més la regularitat. Si fem un símil futbolístic parlaríem de la Lliga i la Copa del Rei.

ME: L’any passat parlàvem desgast per tot el que comporta l’organització...un any després... què tal?

JB: Si, aquest hi esta present i aquest final del 2013 i inici del nou circuit 2014 especialment, ja que hem tingut de treballar durament en molts fronts i en molt poc temps, això ho porta el fet de tenir un calendari tan carregat de curses, amb el qual no hi ha quasi descans. Aquest final de circuit 2013 hem viscut en primera persona la competitivitat que hi ha ja des de categories inferiors, cosa que en part ens alegra, però sincerament per altra part no ens agrada gens. Els participants no poden començar una cursa i mirar quants de rivals tindran i llavors saber si val o no la pena, si hi ha molta gent a la categoria..., sobretot en edats inferiors. 

Nosaltres volem promocionar l'esport, de fet és un dels nostres objectius, per tant treballem i pel que hem vist haurem de treballar moltíssim per a fer entrendre que el primer és participar, gaudir del recorregut, no fer-se mal, passar-s'ho bé i després competir. Ara estem treballant per reconduir-ho, perquè sinó (i no vull ser alarmista) ens trobarem que una bona tàctica serà debilitar al rival, i això en aquest esport no és això, en les curses per muntanya i l'esport de muntanya hem de deixar clar que la pròpia superació és la meta. 

Molts participants, i sobretot d'edats inferiors es miren a Kilian Jornet i ens fa la sensació que volen fer com ell, però només miren les parts que potser volen veure, altres com el missatge continuat que ens deixa Kilian i el seu entorn no el veuen. De fet jo m'he cansat de repetir-ho i no sóc l'únic que dic que de Kilian només n'hi ha un, en Kilian Jornet s'han unit molts requisits que crec que tardarem anys a veure, per tant el que hem de fer és gaudir-lo i aprendre el seu missatge.

ME: De totes maneres, en general, no tot sempre potser positiu, han sorgit problemes? 

JB: Si, sempre surten problemes, però és normal, hem de pensar que les 21 curses que hi estem al circuit (20 més la  copa) són 21 pobles o ciutats, per tant un volum de població i de territori molt gran i divers, el qual atèn a moltes i diferents necessitats. Però aquesta és la nostra feina, treballar per equilibrar les diferències i que hi hagi una coordinació i aposta comunes, sempre dic que hem de remar en la mateixa direcció, perquè ens mou el metix objectiu. Per altre costat hem de reconèixer la dificultat que comporta gestionar les curses per muntanya, que de retruc potencien la presència de l'home a la muntanya, i això moltes vegada topa amb altres activitats, zones protegides...., però em refermo en els mateixos criteris, i no són altres que el bé i el sentit comú. 

Crec que tots som prou necessaris, però afortunadament hem treballat molt dur per arribar a acords conjunt en diferents departaments de l'administració, i dintre d'aquest èxit hem de remarcar les Delegacions de la Generalitat que han posat les cartes sobre la taula i ens han facilitat molts les coses, perquè al final, tant ells com nosaltres volem el mateix, el millor per al territori, per als pobles i per a les entitats. Tant de bo les altes esferes polítiques apliquessin aquesta coherència a l'hora de plantejar decisions i impedir certs drets.

















 

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari