Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Esquerra lamenta el tancament de l’Arxiu Comarcal del Montsià i acusa el Consell i l’Ajuntament d’Amposta de ‘passivitat’

Publicat el 14/01/2013 20:05

AmpostaMas de BarberansSanta Bàrbara

Després de saber que el Consell Comarcal del Montsià ha posat data de caducitat al contracte amb què comptava el director de l’Arxiu Comarcal del Montsià, i que aquesta suspensió es farà efectiva el proper dimarts 15 de gener, el portaveu del Grup Comarcal d’Esquerra, Jesús Auré, ha alertat que ‘aquesta acció representa el tancament d’un equipament cultural de primer ordre, atès que no hi ha ningú més que pugui obrir-ne les portes cada matí’. Aquesta infraestructura sempre ha anat coixa de personal i, ara, amb l’eliminació del càrrec del seu director, ajuntaments com el d’Amposta, Santa Bàrbara i Mas de Barberans, així com diversos particulars i alguns departaments de la mateixa Generalitat de Catalunya no podran tenir accés als seus fons.

L’Arxiu Comarcal del Montsià es va inaugurar l’any 2010 i la seva gestió es duia a terme gràcies a un conveni a tres bandes que involucrava l’Ajuntament d’Amposta, el Consell Comarcal del Montsià i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquesta fórmula va ser molt novedosa al seu dia perquè va desviar la responsabilitat contractual del personal als ens locals, en aquest cas al Consell Comarcal del Montsià, quan, per norma general, aquesta matèria requeia sobre el Departament de Cultura. Però mentre l’Ajuntament d’Amposta s’ha fet càrrec de les despeses del subministrament d'aigua, electricitat, gas, telefonia, servei de neteja i manteniment de l’immoble, el Departament de Cultura no ha transferit al Consell Comarcal del Montsià la dotació econòmica que li corresponia per a la gestió de l’Arxiu, és a dir, per a la contractació del director. Quan el 28 de març de 2012 es va portar al Ple del Consell Comarcal del Montsià l’aprovació del Conveni de col·laboració per a la gestió de l’Arxiu Comarcal de Montsià, el portaveu del Grup Comarcal d’Esquerra, Jesús Auré, ja va argumentar que s’abstenia, perquè no volia posar fre a un equipament que fa el seu servei, però entenia que el Consell feia una tasca que correspon al Departament i que aquest podria patir les conseqüències davant una davallada del finançament. Segons la Presidència del Consell, l’aturada del funcionament de l’Arxiu és provisional i, en poc temps, hi hauria d’haver una reobertura, però des d’Esquerra, Jesús Auré afirma que ‘no hi ha cap garantia que això passi, atès que el Departament de Cultura sempre s’ha fet pregar a l’hora de complir amb les seves obligacions’. Segons Auré, ‘no s’entèn que s’hagi arribat a aquesta situació d’interinitat, cal una solució definitiva’ i afirma que ‘és totalment irresponsable anar obrint i tancant equipaments públics’. A més, el portaveu del grup municipal d’Esquerra d’Amposta, Adam Tomàs, ha manifestat la seva sorpresa davant la manca de pressió política de l’Ajuntament d’Amposta i del Consell Comarcal del Montsià. En aquest sentit, Tomàs ha recordat que ‘quan l’Estat amenaçava de tancar els Jutjats d’Amposta, l’alcalde d’aquest municipi i el president del Consell van fer dures crítiques i, fins i tot, van presentar mocions per oposar-se a aquesta mesura. Però aquesta fermesa, quan s’ha d’aplicar sobre la Generalitat de Catalunya, no existeix, i es converteixen en còmplices del tancament de l’equipament’.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.