Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Ruben Cano, regidor de Festes de l’Ajuntament del Perelló: “Les nostres festes són multitudinàries i tothom està convidat a participar-hi”.

Publicat el 16/01/2024 00:00

A les Terres de l’Ebre hi ha una dita popular que resa: “Aquí hi ha més gent que al Perelló en festes”. L’expressió ja ho diu tot.


I és que les Festes Majors són l’esdeveniment social i cultural més important del Perelló. I justament es celebrarà del 16 al 21 de gener per commemorar la diada de Sant Antoni Abat, patró del Perelló. Ruben Cano, regidor de Fetes de l’Ajuntament del Perelló, explica els principals actes de la festa en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Les Festes Majors de Sant Antoni Abat del Perelló són el moment més important de l’any pel que a festa es refereix?


Així és. La celebrem amb tota la intensitat i de forma multitudinària. De fet, al programa hi ha actes per a tots els públics i volem que tothom hi pugui participar i passar-ho molt bé al llarg dels dies que duren les Festes Majors.


Ja comencem forts amb un acte que per a nosaltres és molt important, que és la proclamació de les pubilles i els hereus. I aquest any, com a pregonera, tenim la Francesca Valls, la Sisca, que amb 101 anys, va ser la universitària de més edat de Catalunya. A part fent amb ella pregonera, també fem un homenatge a totes les persones que tenen més de 95 anys. Al poble tenim 17 persones en aquesta franja d’edat, i pensem de tot cor que mereixen aquest honor que els hi retrem.


Sant Antoni Abat està molt vinculat a la celebració dels Tres Tombs, amb carros, cavalleries i tota la comitiva...


Sí, enguany celebrarem la 23a Trobada de cavalls, carros, carruatges i genets, el dimecres dia 17, dia del patró, a les 11 del matí. Els Tres Tombs es fan circular pel centre del poble, i és un dels actes més rellevants de les Festes. N’hi ha d’altres, però, que també són molt esperats.


Com quin, per exemple?


Sens dubte, el moment més esperat és la Festa del Calmant. El Calmant és la beguda típica del nostre poble, composta a base de rom, cafè i sucre. La festa és celebrarà el dijous 18, i començarà a les 17h, al Casal del Centre d’Esports. Per a l’ocasió s’elaboren uns 500 litres de calmant, que la gent pren enmig del ball, la música, la xalera i l’alegria de la celebració. És la festa que reuneix més gent de totes les edats. La celebració s’allarga fins ben entrada la tarda i és un dels actes més representatius del Perelló. Crec que, ni que sigui un cop a la vida, cal viure una Festa del Calmant. És inoblidable i quan s’acaba, la gent ja comença a pensar en la següent, l’any vinent.


Quina altra cita del programa és pròpia del Perelló?


Cada dia al vespre tenim La Darrera, a la Plaça de l’Església, que consisteix en la subhasta d’una coca, en un acte que es converteix en molt multitudinari, amb música per amenitzar, ball i molt soroll.


Tenim la Sardana del Perelló, que també s’interpreta cada any a càrrec de l’Agrupació Musical l’Emburgada. El dia de Sant Antoni, a les 13.15, els perellonencs i les perellonenques tenen una cita a la Plaça Jaume II per escoltar la Sardana del Perelló, el Toc d’Oració i la jota del Perelló ballada pels hereus i les pubilles. Aquest acte dona pas als vermuts a la plaça, que es van repetint cada dia de les Festes.


Després tenim actes que enguany sumen una edició més, com per exemple el 41è Concurs Literari de Sant Antoni, la 24a Jornada de l’Oli Novell, el 55è Trofeu Pere Felicidad, o la 81a Cursa Ciclista del Perelló, que és, juntament amb la Volta a Catalunya i la de Tarragona, és la tercera cursa més antiga de Catalunya, que es porta a terme cada any.


Més enllà dels actes tradicionals, quines innovacions hi ha en el programa d’aquest any?


Hem organitzat el 1r Concurs de Pastissets que són tan tradicionals, tindran el seu protagonisme al Casal del Centre d’Esports el dijous 18 al matí. Esperem que aquesta primera ocasió vagi bé i que en puguem celebrar moltes més.


A la cercavila del dimarts 16, acompanyant els gegants i els capgrossos hi anirà gent repartint pastissets i mistela, vestits d’època, repartint pels establiments i pel carrer a tothom qui es vulgui acostar a la cercavila. Aquesta també és una novetat.


I després, en tenim una de molt important, i és que dijous a la tarda, la fira de les atraccions reduiran al mínim el volum de la música i el soroll que emeten, així com també altres efectes de llum i so, per tal que els infants amb hipersensibilitat sensorial o amb trastorns de l’espectre autista puguin estar bé a la fira, pujar a les atraccions i gaudir de la xalera.


Aprofitem el mateix dia del calmant que, per una banda al matí hi ha la festa de la mainada amb activitats per als nens i a la tarda fem un xiquipark amb diferents activitats pensades per a nens a partir de 3 anys.


Abans d’acabar aquesta entrevista, convida’ns a les Festes Majors de Sant Antoni Abat del Perelló.


Al Perelló les festes són molt especials i la cita més important, a nivell tradicional, cultural i social, del poble. La gent del Perelló es volca en aquestes festes i d’un any a l’altra ja les espera. Tothom és benvingut al Perelló aquests dies. També m’agradaria enviar el meu agraïment, tant  a tota la gent que fa possible els actes de les Festes Majors de Sant Antoni, com a tota la gent que hi participa, que és molta. De fet, assistim en massa a tots els actes, als actes populars amb cercaviles, sessions de ball, concerts, esmorzars populars, les activitats tradicionals que són intocables, que combinem amb les més novedoses. La idea és que aquestes que ja tenim aquí, siguin unes grans Festes Majors.

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari