Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Més que la meva sang

Publicat el 12/01/2024 00:00

Així ho cantaven els Lax’n’Busto: “Més que la meva sang, més que tot l’or d’un banc, tu ets molt més important...”. Comença la Marató de Donants de Sang de Catalunya i s’allargarà fins el 19 de gener.


Per ser totalment exactes cal aclarir que la campanya de donació, que té per lema “Fer-ho entre tots és molt nostre”, és doble: de sang i de plasma. El repte és arribar a les 10.000 donacions en més de 70 punts de col·lectes repartits per tot el territori.


La donació de sang és un acte solidari que fàcilment pot marcar la diferència entre la vida i la mort per a moltes persones. I cal dir-ho així de clar, perquè la sang és el vehicle de la vida. En un moment greu, enmig d’una malaltia o d’una emergència, la sang donada es converteix en un recurs vital per aquelles persones que la necessiten. Per això aquesta campanya és tan important.


Es calcula que de cara a aquest 2024 que tot just estem començant, més de 70.000 persones ingressades en els diferents centres hospitalaris de Catalunya necessitaran una transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació. Per cobrir aquesta necessitat s’estima que faran falta unes 260.000 donacions i en aquesta primera campanya se n’estan demanant unes 10.000 per anar bé.


La donació de sang és un procés segur i senzill que es porta a terme o bé als hospitals de referència, o bé a les unitats mòbils que s’instal·len en punts concrets de la nostra geografia. Tant en un lloc com en l’altra hi ha personal capacitat que s’encarrega de l’extracció de forma professional i curosa, seguint estrictes protocols d’higiene i seguretat, a més de garantir la confidencialitat de les dades de la persona donant.


Un cop realitzada la donació, la sang es sotmet a diversos processos, amb els quals es separa la sang en diferents components: glòbuls vermells, plasma i plaquetes, que posteriorment s’utilitzen d’acord a les necessitats dels pacients.


Avui dia es pot fer el seguiment de la destinació de la sang que es dona, i cada cop que la sang s’utilitza, la persona donant rep un avís del Banc de Sang i Teixits directament al seu mòbil.


Els glòbuls rojos s’usen en casos de pacients amb anèmia, transfusions en pacients amb malalties cròniques o durant les cirurgies. El plasma s’aprofita per tractar cremades greus, en problemes de coagulació de la sang i en el tractament de certes malalties del sistema immunològic. Les plaquetes, per altra banda, es destinen, sobretot, a casos de transfusions massives. Així, gràcies a la separació dels seus components, la sang donada s’utilitza en diferents tractaments mèdics i cada donació pot salvar fins a tres vides.


I no només això. També és important destacar que la donació de sang ajuda en la investigació científica i el desenvolupament de nous tractaments mèdics i farmacològics.


La donació de sang és imprescindible, ja que no es pot fabricar de forma artificial o sintètica. És per això que el fet que els hospitals disposin d’una reserva suficient de sang depèn per complet de la generositat de les persones que s’acosten voluntàriament als punts d’extracció i, pensant més en els altres que en la molèstia que els pot suposar una simple punxada (perquè després l’extracció és indolora) i l’estona que els pot ocupar, decideixen que aquest acte d’altruisme val la pena.


Per donar sang només cal ser major d’edat i pesar un mínim de 50 quilos. No importa l’edat, el gènere o qualsevol altra condició o característica personal. L’únic que cal és la bona voluntat de contribuir en aquesta campanya que, de fet, s’estén tots els dies de l’any als hospitals, que sempre van curts del líquid vital.


I al final és així: la sang corre per les nostres venes recordant-nos que som fràgils, però també fent-nos conscients de la nostra força. El repte són 10.000 donacions. Som-hi!


 

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari