Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Poseu llibres a les seves vides

Publicat el 19/12/2023 00:00

Ara que tenim Nadal a la volta de la cantonada, la veda per comprar regals i obsequis està oberta.


Per als grans, potser només un detall, perquè són els petits de casa els qui protagonitzen escenes d’autèntica i genuïna bogeria i d’entusiasme quan es planten davant una muntanya de regals. Aquesta és l’època de l’any en la que circulen els personatges obsequiosos, que entren i surten de les cases pel balcó, la xemeneia o la teulada “comme Pierre dans sa maison”. El Pare Noel, el Tió, els Reis Mags… Una sobresaturació de personal que condueix a un autèntic empatx de papers de colors i llaçades.


Alguns experts opinen que als nens i nenes, els regals se’ls han de dosificar amb prudència i que a més, han de respondre a una finalitat concreta. Un regal perquè els agrada, un segon perquè aprenguin alguna nova habilitat, i un tercer que es pugui compartir amb familiars i amics. Punt. En aquest aspecte, la concreció dels conceptes ofereix moltes possibilitats. En el primer cas, una joguina del seu gust. En el segon, un llibre; i en el tercer, un joc de taula. I tot això, sense que l’esperit festiu i nadalenc defalleixi ni un instant.


Quedem-nos amb el segon obsequi: un llibre sempre és un bon regal.


En un món cada cop més digitalitzat, la importància d’inculcar l’hàbit de la lectura en els més petits s’ha tornat urgent; perquè moltes joguines, de tan mecanitzades, juguen soles, sense la necessitat d’intervenció de la criatura.


L’any 2016, la Generalitat va iniciar la seva campanya "Fas 6 anys. Tria un llibre", que promou la lectura des d’una edat primerenca. A les Terres de l’Ebre, enguany la campanya ha tingut un seguiment d’un 60%. No és una mala xifra, però segur que és millorable. I en tot cas, aquest percentatge ha anat augmentant des del 38,3% inicial. Aquest any, dels 1645 nens i nenes censats a les comarques ebrenques, 988 s’han acostat a les llibreries concertades a triar el seu llibre. Enhorabona!


És una bona iniciativa perquè als 6 anys els nens comencen a descobrir la lectura i les possibilitats que ofereix, d’una forma molt més autònoma, descobrint el món a través de les paraules. Per tant, disposar de llibres en aquest moment és crucial. No estem parlant del gest simbòlic d’un regal, sinó d’una inversió en el futur cognitiu i emocional de cada nen. La lectura proporciona coneixement, fomenta habilitats crítiques com la concentració, la comprensió i l’empatia, promou habilitats lingüístiques essencials ajudant a la capacitat d’expressió i, per descomptat, deslliga la imaginació, la curiositat i la creativitat. Tots aquests beneficis ressonen en la campanya de la Generalitat que busca ensenyar a llegir, però sobretot a conrear un amor autèntic i durador per la paraula escrita.


Ara que han sortit publicats els resultats de l’informe PISA d’enguany, es veu d’una hora lluny que crear nous lectors des de petits és una gran idea. Catalunya no surt massa ben parada en aquest informe que es concentra en l’avaluació tres àrees de competència dels estudiants: la científica, la matemàtica i la lectora. Per comunitats, Catalunya està en la posició 17 de 22. No som cuers, però gairebé. Els objectius no s’aconsegueixen i tothom ha entonat el mea culpa. Ara a veure si tenen la bona pensada de canviar els estudis memorístics (que tota la vida han entrat amb sang) per altres de més pràctics i interessants.  


La lectura és un instrument per a l’èxit acadèmic, qui pot dubtar-ho?, però alhora, i sobretot, és la clau que aborda directament els desafiaments educatius actuals. En un món en el que la informació és poder, dotar els nens i les nenes amb eines per al seu hàbit lector pot ser la clau per construir un futur més lluminós i esperançador. Per tant, poseu llibres a les seves vides.


 

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari