Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Joan Cedó, alcalde de Tivissa: “Volem recuperar els serveis de salut al municipi”

Publicat el 01/11/2023 00:00

Tivissa, a la comarca de la Ribera d’Ebre, és una població endreçada amb una vida cultural molt activa. Juntament amb els nuclis de Darmós, Llaberia i la Serra d’Al·mos, té una sèrie de reptes en el seu futur més immediat, tal i com explica el seu alcalde, Joan Cedó, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Alcalde, com ha començat la nova legislatura?


Doncs ha començat bé, amb un gran acord municipal per tal de garantir l’estabilitat i la governabilitat del poble. Construïm Tivissa vam guanyar les eleccions del mes de maig, però des d’un primer moment ja vaig dir que volia un gran consens i el concurs de tots els partits que ens vam presentar. Amb tots no ha sigut possible, però l’acord amb Esquerra Republicana i amb la FIC ens dona una gran consistència per governar amb tranquil·litat aquests propers quatre anys. De l’oposició esperem una actitud constructiva i positiva. Com que som un equip de govern estable i fet de confiança ens vam poder repartir les regidories de forma equitativa i amb un gran acord que fa que a hores d’ara estiguem molt còmodes. Durant la campanya ja vam dir que no entraríem en guerres.


Construïm Tivissa està sota el paraigua d’Ara Pacte Lo[1]cal, però funcioneu de forma autònoma...


Sí, aquesta és la premissa que nosaltres vam buscar en el moment de crear la nostra formació Construïm Tivissa, no tenir obligacions de partit, sinó llibertat per fer política municipalista basada en les necessitats del municipi. Nosaltres sabem quines són les nostres prioritats i com ens volem organitzar. Vam triar aquesta opció política perquè ens deixava treballar de la forma autònoma que demanàvem.


Nosaltres som una formació molt jove amb el 90% de la gent desvinculada de la política i que no havíem estat en llistes electorals. Som persones que sí que col·laboràvem en tot el que feia el municipi i que participàvem en tot. Al final, només un poble unit és capaç d’avançar i aquesta és la primícia d’aquest mandat municipal. La nostra línia de treball és aquesta: treball, treball i més treball i una gran proximitat amb la gent del poble.


Quin és el projecte estrella d’aquesta legislatura per Tivissa?


El primer que ens hem proposat és acabar el que no estava acabat i només estava començat a Tivissa. Aquest és un dels grans reptes de la nostra proposta. El nostre programa esta· va compost de diferents eixos. Un dels principals és recuperar els serveis de salut, i també reorganitzar l’aspecte turístic de Tivissa. Això és molt important. Estem treballant, dia rere dia, de forma incansable i prioritària, per recuperar la normalitat dels serveis de salut, perquè no tothom té la possibilitat d’anar fins a Móra la Nova si es troba malament o si li passa alguna cosa. Això és especialment important si tenim en compte que tenim una població cada cop més envellida i que necessita serveis de salut a prop de casa.


L’altra aspecte és el turístic i l’oferta cultural, per tal de donar un bon servei a les persones que visiten el municipi. Això passa per redissenyar l’Oficina de Turisme i impulsar el servei de restauració. Disposem de 4 o 5 locals a Tivissa, i per això volem animar l’empresari privat que vulgui invertir en elements relacionats amb el turisme i les experiències que ens portin visitants i turistes.


I pel que fa a les necessitats del dia a dia?


Tivissa és un poble petit, amb només 1600 habitants, incloses les pedanies de Darmós, Llaberia i la Serra d’Almos. Tenim un terme municipal molt gran però el poble és molt petit. En el nostre programa electoral vam ser prudents i vam procurar tocar de peus a terra. El nostre principal objectiu és arreglar tot el que estava per arreglar. Per exemple, volem una residència per a la gent gran, per a la qual buscarem recursos allà on sigui, lluitant perquè els nostres avis i àvies tinguin un espai digne per poder estar.


També, en breu, se’ns lliurarà l’obra de la depuradora, perquè Tivissa no en tenia i a la primavera se’ns entregarà l’obra. Llavors, aquesta depuradora ha de tenir connexions que requereixen dues grans obres civils per connectar-la, perquè la depuradora està a més de 3 km de Tivissa, i que aquestes connexions arribin només depèn de l’Ajuntament. Per això hem hagut de demanar un crèdit, destinat a aquesta obra que considerem prioritària.


A banda, també tenim projectat un parc eòlic i estem pendents que se’ns permeti iniciar la construcció ja que pel volum del municipi ens toca rendir comptes amb l’Estat, i res millor que ubicar-los allà on nosaltres creiem que pugui anar millor i donar un millor servei.


Sí, aquesta és una de les preocupacions habituals dels ajuntaments, la creació i ús d’energia neta, la descarbonització i la petjada ecològica. Com ho teniu a Tivissa?


A Tivissa tenim aquest tema molt treballat. Ja es va fer el canvi de la il·luminació a llums led i ara estem treballant en la instal·lació de plaques fotovoltaiques en els edificis municipals. Ho fem aprofitant la línia d’ajudes Next Generation a tots els espais municipals i edificis que depenen 100% de l’Ajuntament. A mig termini seran tots energèticament sostenibles.


I pel que fa als Fons de Transició Nuclear?


Aquests fons haurien de caure ben aviat, però de moment no els ha vist ningú i a data d’avui no els hem cobrat, ni Tivissa ni cap municipi inclòs dins la Zona 1 o la Zona 2 del PENTA. Se’ns està fent passar amb cançons perquè aquests diners, la Generalitat no els ha repartit. Ara sembla que a finals de novembre potser cobrarem la primera part, el 50% del que ens correspon, i l’altra 50% a finals d’any, però tot ens porta a pensar que anirem al 2024 per disposar d’aquests diners.


A què els destinareu aquests diners, quan arribin?


Els volem destinar a l’espai sòcio-cultural per dinamitzar el municipi i tenir un bon espai per allotjar les diferents manifestacions culturals de Tivissa. Nosaltres sempre hem invertit en la cultura, com les Nits a la Baranova, per exemple, entre altres esdeveniments. En el seu moment es va apostar per potenciar aquest aspecte i va ser una aposta encertada, que volem continuar. Llavors Tivissa necessita un espai per acollir tots aquests esdeveniments i pensem que els Fons de Transició Nuclear poden ser una bona manera de finançar aquest projecte, que ja ve de l’equip de govern anterior i que nosaltres estem d’acord en continuar.


Ens convides a visitar Tivissa?


I tant! De cara als propers dies, si veniu el 8 i 9 de desembre podreu gaudir de la nostra Fira de Nadal, un esdeveniment molt esperat que arriba a la seva XI edició. A banda, podreu visitar una població ben endreçada, culturalment molt activa, que segur que us enamorarà.

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari