Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Tortosa torna a fer un salt en el temps

Publicat el 21/07/2023 00:00

Poques festes hi ha a Catalunya tan ben celebrades com la Festa del Renaixement de Tortosa.


De fet, és un tipus de festeig en forma de reconstrucció històrica que singularitza la ciutat donant-li una característica que la fa única: la capacitat de fer un salt en el temps per situar a propis i visitants en la Tortosa renaixentista del segle XVI.


Si a través d’un telescopi màgic poguéssim fer una ullada temporal a la ciutat, què hi trobaríem? Doncs, entre altres elements, una Tortosa monumental amb una trama urbana dominada per la catedral de Santa Maria, les obres de les quals s’havien iniciat 300 anys abans, cap a l’any 1347. En aquell moment, la construcció dels Reials Col·legis, edificis que han esdevingut el conjunt monumental renaixentista més important de Catalunya, estava en ple procés. De fet, tot el nucli històric de Tortosa, encara a dia d’avui, té deixos renaixentistes, medievals, gòtics i barrocs, amb edificis tan singulars com el Palau dels Oliver de Boteller, el Palau Episcopal, el Convent de Santa Clara, la Llotja medieval, el Castell de Sant Joan o de la Suda o la Torre de Túbal. Una ciutat de palaus com el dels Montagut, dels Despuig, el Palau Oriol, el Palau Capmany, l’Abària-Aldana o Oliver de Boteller.


La vida a Tortosa era molt semblant a la d’altres poblacions amb el seu mateix nombre de ciutadans. Una ciutat de comerciants organitzada en gremis, en la qual coexistien, amb més o menys calma, diverses cultures: castellans, moriscos, jueus, catalans, que rubricarien episodis històrics de gran importància en els anys que havien de venir.


Amb els ulls de la imaginació podem veure les anades i vingudes de la gent més humil i treballadora, cada persona amb la seva petita història pendent de viure. I al mateix temps també, els habitants i propietaris dels palaus, que passejaven amb solemnitat pels mateixos carrers, acompanyats pels seus sèquits. No eren cortesans, però gairebé. Una imatge de pel·lícula d’aquell Hollywood tronat al que li agradava recrear el passat encarnat pels seus actors i actrius “de tota la vida”.


A hores d’ara Tortosa és un escenari gegantí que, durant unes quantes jornades a l’any, vol tornar a reviure aquella època renaixentista amb tot el seu esplendor i la seva misèria. Perquè de tot hi havia. Però, quedem-nos amb el que és bonic, curiós i fastuós de l’època, perquè una recreació històrica té aquest deix de bonança i als humans, en general, ens plau fer memòria del que ens és plaent. 


Tortosa, aquest cap de setmana, torna a ser la protagonista del Renaixement més esplèndid. Perquè tot vagi bé caldrà oblidar per uns dies la convulsió que ha inflamat els ànims de la ciutat, a nivell polític, després de les darreres eleccions municipals. Els tortosins esperen amb ganes aquestes jornades, que a més, estan farcides d’actes de tot tipus i per a tots els públics. I el que més de gust els ve és compartir aquesta celebració, provinent d’un temps epilogal i ressuscitada de forma esplèndida només durant uns quants dies. Dies que caldrà aprofitar al màxim.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari