Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Xavi Bertomeu: “Tenim per davant 15 dies de jazz i d’activitats a Tortosa, i la recomanació és que el públic no es perdi res”

Publicat el 03/07/2023 00:00

La Mostra de Jazz de Tortosa, un dels festivals més longeus d’Europa, arriba a la seva trentena edició. Xavi Bertomeu és el director de la mostra  i explica les principals novetats de l’edició que comença avui, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


La Mostra de Jazz de Tortosa són quinze dies de música, molta música, però no només això, no?


Així és. La mostra té tres elements fonamentals que són el nucli del festival: 3 actuacions importants d’artistes internacional; més de trenta actuacions de gent jove i de projectes de jazz joves dels països catalans,  i tot això, combinat amb les Jornades de la Cuina Cajun, que és una cuina originària d’Orleans, al delta del Mississipí i donat que estem al delta de l’Ebre, trobem un gran paral·lelisme amb nosaltres. Som la única mostra d’Europa en la que es produeix aquest fet, com un atractiu més de la mostra, ja que aquesta cuina va totalment lligada amb el jazz.


 


El fet de tractar-se del trentè aniversari, aquesta xifra tan rodona convertirà aquesta edició en la més especial?


Doncs sí. A més, hem volgut jugar amb el número 3, i tot el que s’hi relaciona forma part de la mostra d’una forma evident. Hi haurà 3 exposicions, trenta-sis concerts, tres caps de cartell importants... Hem volgut jugar amb aquesta “conya” i amb el trentè aniversari. Fins ara, en 30 anys, hem organitzat 600 concerts, 50 dels quals de caire internacional. Això dona un bagatge molt significatiu per a una mostra de jazz totalment consolidada.


Desgranem els tres aspectes que comentaves. Comencem per les tres exposicions.


Sí, es tracta de tres exposicions fotogràfiques. Dues es celebren en el marc del Campus de la URV de les Terres de l’Ebre. La primera es diu “Mirades creatives” i són fotografies que resumeixen aquests 30 anys. El Rafael Ricote, un referent a les Terres de l’Ebre a nivell de fotografia, és qui la comissaria. Coincideix amb una exposició més petita dins el mateix marc, que és la dels premis de fotografia d’aquest any de la Mostra de Jazz, basades en l’edició anterior. La tercera es fa a la Biblioteca Marcel·lí Domingo i es titula “Emocions del jazz” de Batiste Pla, basada en l’exaltació que es crea entre la fotografia i el jazz des de fa uns anys. A la inauguració de la mostra es proposa una performance en col·laboració amb el festival Deltebre Dansa, una fusió entre jazz i dansa contemporània amb el ballarí Roberto Olivan i jo mateix a la bateria i percussió.


Comentaves que també hi haurà 3 caps de cartell molt importants a nivell internacional. Quins seran?


Doncs comencem, avui divendres, amb Ignasi Terraza Trio, que ve a presentar un treball molt maco que ha fet, que es diu “En la orilla del mundo” amb Pepa Niebla & Ignasi Terraza Trio. A l’Ignasi li farem un homenatge, perquè en aquests 30 anys ha sigut l’artista amb més reconeixement i que ha estat més cops a la mostra de jazz, actuant fins a 11 cops. L’hem vist néixer i créixer, professionalment parlant, dins el món del jazz.


El segon artista actuarà dilluns 3 de juliol i és Al Di Meola, un músic importantíssim dins el món del jazz i de la guitarra, que a més, compleix un dels nostres objectiu: portar algun artista de renom que encara no hagi estat mai a la mostra. En aquest cas serà Al Di Meola.


I dimarts 11 de juliol tindrem a Yellowjackets, un grup mític dins el món del jazz fusió, el primer grup de caire internacional que vam tenir a la mostra de jazz, a la desena edició. Vam creure que vint anys després, aprofitant que tots els membres del grup estan en plena forma, estaria molt bé tornar-los a convidar.


Altres grups, noms, formacions...


Tenim 35 concerts i actuacions previstes, incloses algunes sessions de Dj. Són molts els noms que integren la nostra programació i més que destacar-ne alguns, jo diria que la gent no se’n pot perdre cap. Ara bé, si n’he de destacar algun, serà molt emotiu el concert de cloenda que farà la Tortosa Big Band al Teatre Auditori Felip Pedrell el 15 de juliol, perquè són els músics de casa. A la pàgina web hi ha tota la programació detallada, amb totes les propostes perquè tothom pugui escollir la que més li agradi.


L’altre gran atractiu de la Mostra i que hi casa perfectament, són les Jornades de la Cuina Cajún. Què en pots explicar?


Fa una vintena d’edicions  que el Gremi de Restauradors organitza aquestes jornades. Hi participen 18 establiments i cadascú adapta els seus menús i les seves especialitats a aquest tipus de cuina. La cuina cajun i la nostra no són tan diferents i de fet, tenen un cert paral·lelisme perquè utilitza els mateixos ingredients que nosaltres: arròs, carns, peix, aus... una barreja entre la cuina criolla amb tocs afrancesats, però molt més especiada, amb gust pels picants. A més, el Forn de la Canonja comptarà amb un convidat molt especial, el xef Charles G., de Nova Orleans, que prepararà un sopar especial cajun de cuina criolla tradicional de Louisiana. Tot, naturalment, acompanyat de música de Louisiana. Pensem que serà una activitat molt especial que es farà el dijous 13 de juliol.


Per aconseguir les entrades als concerts que es portaran a terme al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, cal fer-ho a través de la pàgina web jazztortosa.com i la resta de concerts i actuacions són a peu de carrer i en establiments de restauració i s’hi pot afegir tothom qui vulgui.

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari