Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Josep Bordes de Pepet i Marieta: “Aquests 20 anys han sigut breus i intensos, però també llargs i volàtils”

Publicat el 21/06/2023 00:00

El 2023 és molt especial per al grup Pepet i Marieta perquè arriben al seu 20è aniversari. La  banda formada, en els seus inicis, per músics d’una banda i altra del riu Sénia, prepara una celebració ben reeixida que inclou actuacions, concerts i sobretot, música, molta música, com només ells saben fer-la. Josep Bordes és el líder de Pepet i Marieta i explica tots els detalls de la celebració i com veu el futur del grup, en aquesta entrevista per al Diari Més Ebre.


Des que Pepet i Marieta es va posar davant del públic han passat 20 anys. Han estat ben aprofitats?


I tant!. Els anys, quan els mirem amb retrospectiva sembla que hagin passat molt ràpid, però si ens aturem en cadascun dels capítols, ens adonem que han sigut anys molt intensos que han tingut de tot: alts i baixos, principis molt viscerals, instintius i joves, i altres que mostren una certa maduresa, perquè tenim més experiència, sabem com va i de què va el món de la música i com cal moure’s dins aquest negoci. Hi ha hagut una mica de tot. Jo diria que han sigut 20 anys breus però intensos, i al mateix temps llargs i volàtils.


Amb 20 anys al vostre favor, la vostra carrera està més que consolidada. Com heu evolucionat musicalment al llarg d’aquest temps?


Sempre hem estat a cavall del que passava a cada moment, tot i que hem conreat un estil propi. A l’inici jo era un cantautor que tocava la guitarra; per això em vaig posar Pepet i Marieta, perquè era jo i Marieta per fer una mica de bulto. Hi havia gent que es pensava que era la guitarra, però realment era la marihuana que em fumava. Així em semblava que anava més acompanyat. Després vaig deixar de fumar marihuana i la marieta s’ha concretat en una dona, perquè tenim una xica a la banda que, casualment, es diu Maria. O sigui que després de molts anys vaig trobar la marieta real.  Musicalment parlant, primer he sigut cantautor, després ens vam decantar més cap al so Barcelona, el mestissatge, ara estem entrant dins el rotllo urban; però Pepet i Marieta té, dintre de tot això, el seu propi estil que ens diferencia de la resta de grups. Crec això ens fa especials i per això la gent ens coneix.


Pepet i Marieta té un punt de provocació, tant en la música com en la seva posada en escena...


Sí, i de transgressió també. Al final al mercat hi ha moltíssima gent que ho fa molt bé. Per això nosaltres sempre hem buscat la nostra identitat, desmarcant-nos, sortint del soroll que hi ha al negoci de la música. I sí, és cert, sóc una persona provocativa que m’agrada posar el dit a la llaga, posar-me en boca de moltes causes. Per això hem cantat contra el transvasament, contra la plataforma Castor, contra la MAT. I al mateix temps també hem cantat a favor del col·lectiu LTGBI, entre altres. He buscat un caràcter personal tant pel bo com pel dolent. Per això tenim seguidors i (quatre mal comptats) detractors, que no em poden veure perquè en una actuació els vaig ensenyar el cul a la festa major del seu poble.


Com teniu pensat celebrar aquests 20 anys de carrera?


Doncs amb música, música i més música. Música nova com el single que vam treure la setmana passada que es diu “Crida Yé”, enregistrat a Ulldecona, que és el meu poble, perquè hem tingut ganes de tornar als nostres orígens. És molt festiu, amb una lletra carregada de sentit de l’humor i amb aquest caràcter macarra que té Pepet i Marieta, sense deixar de fer crítica social. Tenim programades un munt d’actuacions, en especial un concert que farem el 30 d’agost a Ulldecona, que serà molt especial perquè vindran músics que han format part de Pepet i Marieta al llarg d’aquests anys. També volem fer una exposició i tantes actuacions com puguem, a Barcelona, al País Valencià, en diferents festivals molt significatius, perquè, per estrany que sembli, després de 20 anys la gent encara no s’ha cansat de nosaltres.


A banda de tots aquests projectes, quin altre ens pots comentar que et faci especial gràcia?


El més immediat que tenim és un espectacle infantil que girarem aquest estiu amb “La Colla Pirata”.  Pepet i Marieta estem encantats de fer actuacions per a infants. És un espectacle infantil que neix amb l’esperit de conciliació familiar perquè flexibilitza els horaris. És una gran il·lusió perquè Pepet i Marieta sempre ha connectat amb els xiquets i les xiquetes. Llavors, malgrat no ser un grup infantil, ens han començat a contractar en festivals infantils i hem vist que funciona. Llavors, perquè no? Estem encantats amb aquesta nova experiència que, sense perdre el toc macarra de Pepet i Marieta, es vesteix amb un to més amable, pensant en els més petits de casa.


Quin missatge t’agradaria donar al vostre públic i a les persones que ara tenen l’oportunitat de conèixer-vos més?


Estic molt content i molt agraït al públic que ens segueix i també als nous adeptes. De fet, amb 20 anys d’història, ja hem saltat una generació. Ara, amb les plataformes de música és molt més fàcil arribar a molta gent. Quan jo vaig començar, totalment sol, jo mateix m’encarregava de buscar bolos, de donar-nos a conèixer als programadors, de promocionar-nos a les xarxes socials, tota aquesta feina feixuga que porta molt de temps.


Pepet i Marieta ha anat subsistint perquè la nostra principal virtut ha sigut la tossuderia. Un altre potser hauria dit “mira, saps què? Em dedico a vendre rosquilles que faré més pasta”. Però nosaltres no. Creiem en aquest projecte, hi hem dedicat molt de temps i molt de treball, perquè al destí cal ajudar-lo. I al final, penso que estem recollint la recompensa i tindrem Pepet i Marieta per molt més temps. 

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari