Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Estem davant d’una nova convocatòria electoral

Publicat el 02/06/2023 00:00

De cop i volta, ha saltat la sorpresa. No se l’esperava ningú i per tant, ha sigut majúscula.


El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que, després de parlar-ho amb el Cap d’Estat, ha decidit dissoldre les corts i avançar mig any les eleccions generals que estaven previstes en una data inconcreta cap a final d’any.


Ja han començat les corredisses i una nova mobilització dels actius organitzatius de campanya. I això, quan tot just el vertigen de les eleccions municipals encara manté en gravitació el cap d’alguns candidats i candidates, que hauran de formar governs municipals arribant a pactes i acords difícils.


La maniobra de Pedro Sánchez ha sigut inesperada, però pel que fa a l’estratègia que hi ha al darrera d’aquesta decisió, hi ha veus discordants que argumenten que al Partit Socialista i al seu candidat potser no li anirà tan bé com espera. I això per diverses raons, la principal de les quals, és que a moltes persones, aquesta convocatòria els hi toca de ple les vacances d’estiu i per tant, el fantasma de l’abstenció pot ser una amenaça real. I atenció! perquè un percentatge alt d’abstenció sol perjudicar els partits grans.


Els partits de l’oposició, en canvi, diuen estar contents perquè volen que el “sanchismo” arribi a la seva fi el més aviat possible, provocant un relleu d’inquilí i de color polític a la Moncloa. És clar, és el que volen tots els candidats i candidates que donen el pas de posar-se a disposició de la ciutadania amb unes propostes que creuen escaients i oportunes. Després, com sempre, és la ciutadania qui té la darrera paraula i aquesta és sobirana i 100% vinculant.


Tot fa pensar que l’estratègia del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és no permetre cap marge de maniobra als seus opositors més directes, perquè els resultats del Partit Popular en aquestes eleccions municipals i a distintes cambres autonòmiques, és incontestable. Veurem com evoluciona aquest tactisme i si també pot passar una factura cara.


Al final, la política ben entesa i ben exercida, ha de servir per posar ordre i concert en els temes de la Res pública, aportant solucions a les inquietuds més immediates de la ciutadania i mirant cap a un futur sostenible pel bé de les generacions que han de venir. La política ha de ser un exercici de donació i de sacrifici, i també de ventilació perquè, de tant en tant, cal obrir portes i finestres i deixar que corri l’aire.


A veure com avança aquesta nova cita electoral, el calendari de la qual ha engegat el comte enrere. El 23 de juliol ja treu el nas, igual que aquest estiu que semblava que havia de ser tranquil, un cop els ajuntaments estiguessin constituïts.


Està clar que no sortim d’una i ja estem en la següent. La ciutadania ja sabem que les campanyes electorals comencen just a l’endemà de saber-se els resultats de les anteriors, però disposar d’una mica d’aire i de temps per respirar, també va bé. Caldrà seguir-ho tot de ben a prop, i en breu en seguirem parlant.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari