Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Inici de la campanya electoral

Publicat el 12/05/2023 00:00

La campanya de les eleccions municipals 2023 comença a la mitjanit en punt.


Aquesta és una cita imperdible, en una hora clau, perquè els i les candidates dels distints partits es facin la fotografia enganxant el primer cartell electoral. La cursa s’inicia amb aquest ritual i culmina amb la formació dels plenaris que han de dirigir la vida municipal en els propers quatre anys.


L’Ajuntament és l’administració que la ciutadania té més a mà, la més propera i la primera responsable en garantir el benestar del veïnat. De fet, la vida de la ciutadania està estretament lligada a les accions que s’emprenen des de l’Ajuntament. És la porta de la Casa Gran la primera a la que truquen les persones quan necessiten quelcom, ja es tracti d’assumptes comuns, socials i generals, fins a familiars i particulars. 


Segons la darrera enquesta publicada sobre les preocupacions dels catalans, hi ha diversos assumptes que ens creen desassossec: el primer és la sequera que prové del canvi climàtic; molt a prop segueix la guerra d’Ucraïna i les seves conseqüències a nivell global, com ara l’apujada dels preus (que no dels sous), l’augment de la inflació, l’encariment del cistell de la compra i de retruc, la creixent precarització de les famílies. Com a dada, els usuaris dels Bancs d’Aliments han crescut en un 20% respecte a anys anteriors. El repunt és tan fort, que els Bancs d’Aliments ha de portar a terme distintes campanyes al llarg de l’any i les tones d’aliments i altres productes que recullen, els allarguen només unes setmanes.


En totes aquestes problemàtiques la gestió dels ajuntaments és fonamental. Pel que fa a la gestió dels serveis municipal, els ajuntaments tenen la responsabilitat de l’arranjament de carrers, places, vies públiques, neteja, infraestructures de la ciutat, construcció d’equipaments i tota mena de serveis públics. Però, la gestió dels alcaldes, alcaldesses i els seus equips de regidors i regidores, va molt més enllà.


Què hauria passat en pandèmia, sense la determinació dels alcaldes i les alcaldesses? Quants cops van haver d’improvisar una gestió tan difícil, seguint unes directrius sanitàries i polítiques que canviaven cada dia? El mateix ha passat amb les persones ucraïneses que han arribat fugint de la guerra: han sigut els ajuntaments qui han hagut de respondre per acollir-les i integrar-les. I així amb tants altres temes i problemàtiques que cada poble i ciutat es coneix.  


Sigui com sigui, amb clars i ombres, errors i encerts, els alcaldes i les alcaldesses han donat compliment al compromís de tirar endavant el seu programa electoral, en un mandat municipal especialment complicat.


La campanya electoral que comença aquesta nit és la porta que obre i tanca. Tanca el mandat 19-23 i obre el 23-27, en ocasions amb equips renovats i en altres, amb alcaldes i alcaldesses que optaran a revalidar la confiança de la ciutadania per continuar les obres, els projectes, l’activació de la vida social i cultural en el seu sentit més ample.


A partir d’avui els i les caps de llista podran demanar el vot. L’obligació de la ciutadania és respondre a aquesta crida i escollir l’opció que més s’ajusti a la pròpia ideologia. Els i les alcaldables ja estan en campanya i quan arribi el dia 28 de maig caldrà valorar si mereixen un vot de confiança.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari