Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Una celebració pensada per homenatjar les mares

Publicat el 06/05/2023 00:00

Coincidint amb la consagració de la primavera, el primer diumenge de maig es celebra el Dia de la Mare.


Es tracta de la festa dedicada a les progenitores i està estesa per tot el món, tot i que es celebra en diferents dates. Comencen els noruecs que commemoren la festa al febrer i els darrers són els indonesis, que es guarden el 22 de desembre per celebrar les mares.


El seu origen es remunta a les primeres civilitzacions mediterrànies que tenien les mares personalitzades en diferents deesses relacionades amb la maternitat. Per als egipcis era Isis, la Gran Mare; per als grecs, Rea, mare dels déus de l’Olimp; per als romans, Cibeles, la deessa mare. Aquests pobles tenien els seus ritus i corpus festiu per homenatjar els fèrtils úters de les seves deesses, i els feien coincidir amb l’esclat del bon temps, quan el fred de l’hivern i la seva letargia quedaven enrere. Les deesses eren les protectores de les bones collites, fonamentals per tenir aliments quan arribessin els mesos crus de l’any.


El catolicisme va fer desaparèixer les deesses dels altars familiars, atorgant el poder a un Déu únic, humanitzat en forma d’home que, a la seva vegada, va tenir un fill també home. La feminitat, a la religió catòlica, es redueix a tres rols: el de la mare (com Maria), el de la prostituta (com Maria Magdalena), o el de la pèrfida (com Eva, Salomé, Dalila, Jezabel, Atalia, Herodies, la muller de Potifar, que en una famosa sarsuela de tall egipci cantava allò que “Son las mujeres de Babilonia las más ardientes que el amor crea, ¡ay babilonio qué mareo!...”).


Què vol dir això? Doncs que el paper de la dona a la Bíblia només es veu excels si fa de mare. El Papa Pius IX va declarar que el Dia de la Mare fos el 8 de desembre coincidint amb la Immaculada Concepció i amb això, convertia la festa pagana en canònica, mentre canviava el ritual per honorar la Mare de Déu.


En quin moment el rumb de la celebració de les mares va tornar a canviar? Doncs en temps ben recents. Va ser gràcies a la intervenció de dues dones. Els seus noms eren Julia Ward Howe i Ann Jarvis. La primera va impulsar la commemoració l’any 1872, com el Dia de les Mares per la Pau, jornada pensada perquè les famílies honoressin la seva mare. La segona, Ann Maria Jarvis, després de la mort de la seva mare l’any 1905, va escriure a importants i influents personalitats perquè li donessin suport en el seu propòsit de celebrar el Dia de la Mare, coincidint amb l’aniversari de la mort de la seva pròpia mare, el primer diumenge de maig. La proposta d’Ann Jarvis va tenir molt bona acollida, i fins i tot va aconseguir que el Congrés dels Estats Units presentés un projecte de llei a favor de la celebració del Dia de la Mare a tots els EEUU, aprovant-se el projecte l’any 1914. El president Woodrow Wilson en persona, va signar la petició que proclamava el Dia de la Mare com a diada de festa nacional. Més tard, altres països es van afegir a aquesta iniciativa i en pocs anys, la proposta de l’Ann Jarvis es celebrava a gairebé tot el món.


La festa arriba a nosaltres mercantilitzada i com una bona excusa per comprar flors, postals, pastissos i altres obsequis. Tan se val. Una mare bé mereix una bona celebració.

Per Més Ebre a Editorial


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari