Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Un Sant Jordi més

Publicat el 24/04/2023 00:00

Ja tenim aquí la gran festa de la primavera. Segons la previsió, la climatologia acompanyarà i per tant, aquest Sant Jordi els carrers i places tornaran a bullir d’activitat. És la mateixa tradició que es repeteix cada any i que avança l’arribada dels dies llargs, les festes populars al carrer, els esdeveniments culturals i el convit a gaudir i compartir la vida que passa. Sant Jordi reuneix tota aquesta amalgama de possibilitats, tot i que el component econòmic i comercial converteix la festa en pagana.


La tradició es fonamenta en una faula que dona peu a que aquest sigui el dia dels enamorats. La llegenda parla d’un cavaller i d’una dama amenaçada per una gran bèstia alada, que ho trinxava tot al seu pas i que exigia una vida humana per sadollar la seva fam i deixar de fer destrosses. La princesa, no ens enganyem, no va oferir la seva vida de forma altruista i heroica per salvar els seus súbdits del drac, sinó que es va lliurar a una mort gairebé segura (si no hagués sigut per la intervenció de Sant Jordi, a la princesa li haurien pintat bastos) per una qüestió de mala sort i d’un caprici del destí. Però allí estava Sant Jordi, disposat a jugar-se el físic per salvar a la dama.


Avui, aquesta història és políticament qüestionable i poc ajustada a la realitat en diversos sentits, perquè les princeses fràgils, desvalgudes i necessitades de salvació, ja no s’estilen. I dels animalistes ja ni em parlem!. En canvi, de bèsties amenaçadores n’hi ha tantes, que als cavallers aguerrits com Sant Jordi, se’ls ha girat feina. I no poca. Davant la guerra, els desgavells econòmics, els excessos polítics i el canvi climàtic no hi ha Sant Jordi que hi valgui. Tot i que estaria bé que, si el sant vetlla des d’algun àmbit celestial armat amb llança i cuirassa, ens guardi de tants mals.


No hi pensem ara en això, perquè Sant Jordi és sinònim de festa i de cultura. Una combinació singular i popular que arriba a totes les poblacions del territori, inundant els carrers de gent i activitats.


Les Terres de l'Ebre són un exemple de la vitalitat cultural del país. Les nostres poblacions són l’escenari on es donen cita escriptors, poetes, músics i artistes de tota mena. Aquesta festa és una de les millors mostres de la riquesa cultural de les nostres comarques, i una oportunitat única per gaudir de la creativitat i el talent dels nostres artistes. Una invitació al foment de la convivència i la participació ciutadana, gràcies a les activitats que es programen durant el dia, obertes a tots els públics. No deixeu de mirar la programació d’actes que organitzen entitats, associacions i institucions, perquè segur que trobareu alguna proposta a la que us farà gràcia apuntar-vos. La recomanació és que sortiu de casa i us deixeu sorprendre.


Sant Jordi té un valor simbòlic molt important: representa la lluita contra la injustícia i la defensa de valors com la llibertat i l’amor, tan necessaris en els nostres dies. Sant Jordi a les Terres de l'Ebre és una jornada plena de significat, de cultura, de folklore i també, com no?, de roses i de llibres que ofereixen una oportunitat boníssima per descobrir nous autors i obres que ens ajudin a connectar amb la nostra identitat i a valorar la nostra història i tradició.


L’equip del Diari Més Ebre us desitgem un bon Sant Jordi!

Per Més Ebre a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.