Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

L’ASSEMBLEA VAGA FEMINISTA TERRES DE L’EBRE DENUNCIA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES I ANIMA A TOTES LES DONES A PARTICIPAR DELS DIFERENTS ACTES ORGANITZATS A LES SEVES POBLACIONS EL DIA 25 DE NOVEMBRE.  

Publicat el 24/11/2020 00:00

El 25 de novembre és el Dia internacional contra les violències masclistes. Aquesta data recorda les tres dones dominicanes assassinades pel règim del dictador Trujillo el 1960. El 1981, feministes d’Amèrica Llatina van proposar el dia en què van ser assassinades aquestes tres activistes polítiques per denunciar la violència que sofreixen les dones de forma sistemàtica arreu del planeta. L’ONU va reconèixer aquesta data el 1999, per fer visible i combatre la violència que sofreixen les dones en diferents àmbits de la vida.


 


A dia d’avui s’han comès 80 feminicidis a l’Estat espanyol, 26 dels quals s’han produït als Països Catalans. Com cada any, des de l’Assemblea Vaga Feminista Terres de l’Ebre, denunciem i condemnem les violències exercides sobre les dones pel simple fet de ser dones, que permet el sistema androcèntric i patriarcal en el qual vivim. Tot i que els assassinats són la cara més visible d’aquestes violències masclistes, només són la punta de l’iceberg, i per això cal visibilitzar, també, que hi ha moltes altres violències: la psicològica, l’econòmica, la laboral, la social, la institucional... Denunciem que és sobre les dones que continua recaient la major o total responsabilitat en les feines de cures i domèstiques, també que set de cada deu contractes a temps parcial els tenen les dones, els sectors feminitzats són els que continuen tenint pitjors condicions laborals i salarials, les dones guanyen menys que els homes per realitzar les mateixes feines fora de la llar, també són les que cobren pitjors pensions, les dones sofreixen la tracta de persones per ser prostituïdes, són obligades a casar-se en contra de la seva voluntat, són també les que sofreixen mutilacions genitals, les que pateixen abusos i són violades... Denunciem també el masclisme que impera dins la justícia i els cossos de seguretat que infantilitzen, culpabilitzen i revictimitzen les dones. El sistema patriarcal i racista vulnera els drets de les dones arreu del món i la violència encara recau més brutalment sobre les dones racialitzades, migrades i les que tenen unes condicions econòmiques i socials més desafavorides.


 


Durant la pandèmia s’ha vist agreujada la situació de desigualtat i hem pogut comprovar com els efectes més devastadors de la crisi de la Covid-19 l’han patit les dones i les criatures. La impossibilitat de moltes dones de teletreballar ja que es dediquen a treballs de cura i domèstics també fora de casa, la sobrecàrrega de feina dins les llars durant els confinaments, el maltractament institucional per temes de dret de família que ha generat en el col·lectiu de dones estrès i molt de malestar, la impossibilitat de rebre els tractaments d'obstetrícia necessaris, o el fet de poder avortar, en són alguns exemples. I per si tot això no fos poc, durant els confinaments les dones han hagut de quedar-se a casa en mans dels seus maltractadors.


 


Aquest 25N continuem reclamant que totes les violències masclistes han de ser erradicades, igual que el sistema androcèntric i patriarcal que les sustenta i permet que continuïn repetint-se dia rere dia, i en tots els llocs del món. L’educació és clau i les partides pressupostàries encara deixen molt a desitjar per ajudar a fer efectiva la igualtat necessària perquè ja cap home se senti legitimat per assetjar, agredir o matar una dona. Denunciem que no n’hi ha prou en fer lleis si no es posen els recursos econòmics i humans necessaris per fer-les efectives.


 


Animem a totes les dones de les Terres de l’Ebre que alcin la seva veu i se sumin a les diferents accions que hi ha organitzades a cada poble. A més, des de l’assemblea invitem a fer una acció col·lectiva, la de penjar unes sabates roges al balcó de casa i fer una cassolada a les 20h per fer-nos sentir ben fort el dia 25. Ens volem juntes, diverses, lliures i vives. DAVANT LES JUSTÍCIES MASCLISTES, JUSTÍCIA FEMINISTA.


 


 


 


 


 


 


 


 

Per Eva Vazquez Bonavila a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari