Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

AIXÍ HAURIEN DE SER LES COMPETICIONS LA TEMPORADA VINENT

Publicat el 24/04/2020 00:00
No hi ha ni un periodista a Catalunya que porti deu anys manifestant que la Federació no és capaç de reestructurar les competicions. És com predicar en el desert i demanar aigua encara que alli hi hagi una aixeta de la Federació. Jo he intentat parlar amb el president, la resposta ha estat que no em pot atendre. Ell s’ho perd. Anem a l'assumpte més important: què passarà la propera temporada?. Hi ha dos plantejaments a hores d’ara: o la Federació ja sap el que vol fer o no té ni idea de com fer-ho. Un dels dos és factible. Jo crec que davant d'un tema tan important com una pandèmia, la Federació Catalana havia de canviar de xip des del minut 0 i pensar en el futur i no dur a terme coses gratuïtes com va fer el seu president al seu dia dient que al maig podrien jugar-se dos partits per setmana. El futur està clar que ningú el sabiem, ni els polítics. Però és cert també que els polítics havien d’haver previst alguna cosa més, quan abans van començar els problemes a Itàlia i el que podia passar a Espanya s'ho van prendre a conya.
Per a mi s'ha de fer una revolució total, en reglament i competicions. Els tres primers canvis que faria en el reglament: a l'àrbitre no se li pot acostar ningú, a cada targeta vermella, 5 partits sense jugar i a cada targeta groga, 30 minuts a la banqueta. I ara anem al tema de les competicions: comencem per dalt. Crec que la segona divisió s'hauria de fer en dos grups com ja es va fer als anys seixanta. La segona divisió B, la faria de sis grups i la tercera divisió una per autonomia i a Catalunya dos grups. No és normal que amb les mateixes llicències Catalunya tingui només un grup i Andalúsia en tingui dos. No és normal que autonomies com La Rioja o Navarra tinguin un grup a la nacional i Catalunya, la número u amb més llicències, només tingui un grup. Si hi ha dos grups de tercera divisió, la primera catalana hauria de fer-se una per província, Girona, Lleida, Tarragona i dos per Barcelona. Cada grup de vint equips, ascendirien els cinc primers de Segona i els segons classificats farien unes eliminatòries i en total serien 8 els equips que pujarien. A l'haver vint equips, hi hauria menys pressió pels descensos, al contrari que ara que, amb grups de 18, les compensacions ofeguen i ha hagut algun any  en què han baixat fins cinc equips.

La situació actual per a molts equips és insostenible; quan ja arriben a la meitat de la temporada no poden aguantar la pressió. En el cas de la provincia de Tarragona desapareixia la quarta catalana i es farien quatre o cinc grups de tercera per zones. En el nostre territorio, dos grups. Si sumem els 5 grups que hi ha actualment a la nostra província, entre 3 i 4 catalana, s’haurien de fer cinc grups però davant d'una situació de tanta gravetat com la que estem passant, potser un 15% d'equips no s'inscriguin per manca de recursos i en serien 4 (penso  que la Federació hauria de deixar competir als clubs amb dificultats dos anys a cost zero). Amb quatre grups de la tercera catalana, que seria l'última categoria, no hi hauria ni una pressió per als descensos, això seria un gran avantatge (ara hi ha pressió per als de la segona catalana i tercera catalana i amb això es faria un pas important perquè s'inscriguin més equips). Baixaria el nivell futbolístic? Potser si, però l’important és que als pobles no es perdi el futbol. Durant molts anys predico en el desert amb les meves idees que plasmo per la reestructuració del futbol català. Ha arribat el moment en el que la Federació ha de pegar un cop de puny sobre la taula i fer un cop d'estat. Si la Federació Catalana vol que els clubs puguin subsistir s'ha de fer això. Si no es fa, el futbol regional anirà perdent força quan ja ha baixat un 50% d'espectadors en els últims 10 anys. Amb la pandèmia es pot enfonsar. La Federació no ha de decidir per si sola, ha de plasmar diverses idees dels clubs i aquests han de votar-les. Però la més encertada és una de les meves i ho dic des de la humilitat.


 


 


 


 


 


 


 


 


Per Joaquin Celma a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.