Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

DECLARACIÓ DE XERTA, 16 d’octubre de 2019

Publicat el 24/10/2019 00:00

DECLARACIÓ DE XERTA, 16 d’octubre de 2019


 


 [Text presentat de part de la Taula per la Democràcia de les Terres de l’Ebre, que aplega entitats i partits del territori que treballen per l’alliberament nacional.]


 


 


 


Avui, 16 d’octubre de 2019,


 aquí, des de Xerta, que ha esdevingut símbol de la lluita per la llibertat i de l’esforç per la construcció d’un nou país que decidisca el seu destí, just i democràtic,


 en este gran acte on, colze a colze, s’està expressant tota la força municipal i institucional i tota la força social del nostre territori,


 com a persones lliures i compromissàries de molta altra gent que dia a dia camina al nostre costat,


 


 


 


 DIEM NO!


 No a la utilització de les sentències judicials com a instrument de revenja i de coacció.


 No a una institució intervinguda que porta el nom de Justícia i que pot arribar a ser molt, molt injusta.


 No a la persecució que porta hòmens i dones de bona voluntat a la condemna, a l’exili, a detencions arbitràries, a judicis forçats o a un pretès ostracisme.


 No a les agressions constants contra les institucions catalanes, contra la llengua i contra la cultura.


 No a la repressió de tot tipus.


 No a la manca de llibertat d’expressió.


 No a la criminalització reiterada de l’exercici de drets i llibertats fonamentals.


 No a una democràcia fake que necessita fer vídeos dient que és una democràcia.


 No a ofertes enganyoses de diàleg, mentre es condemna la nostra gent per les seues conviccions polítiques i no s’atura la repressió.


 No a “aquesta gent que truquen de matinada”.


 No a un Estat que abusa constantment de la seua força.


 No a un Estat on hem vist i veiem “la por ser llei per a tots”.


 No a tindre “tancats a la presó hòmens, i dones, plens de raó”“No, jo dic no, diguem no. Nosaltres no som d'eixe món.” Nosaltres no volem ser d’eixe món!


 ******


 DIEM QUE SÍ!


 Que ens sentim Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i que sentim en pròpia carn la terrible injustícia que una pseudojustícia ha perpetrat en ells i elles.


 Que ens sentim també cada una de les persones que es veuen forçades a viure a l’exili, que estan detingudes, que estan pendents de judici o que patixen qualsevol tipus de persecució simplement per defensar la llibertat.


 Que el lliure debat parlamentari és lícit, que fer sentir la veu al carrer de forma no-violenta és lícit, que exercir la democràcia a través de les urnes és lícit i que, per tant, totes estes accions no poden de cap manera ser consirades delicte.Que, si cal, assolirem els drets exercint-los, perquè quan el poder és injust “qui sembra rebel·lia, / recull la llibertat”.


 Que “anem lluny, serem molts / empenyent endavant”, que anant junts i juntes “el demà avui és nostre”.


 


Que, malgrat els cops, les sentències judicials, la persecució, la repressió i les amenaces, ens mantenim dempeus i tenim l’esperança intacta: “Gent de mar, de rius i de muntanyes, / ho tindrem tot i es parlarà de vida”.


 


*****


 Avui, a Xerta,


 


des de l’esperit de l’1 d’octubre, quan vam fer l’acte més gran de desobediència pacífica que han vist els segles,


 


des de la convicció que “ens en sortirem. [...] Mentre quedi algú dempeus que hi confiï cegament, m'has de creure si et dic que ens en sortirem”,


 


ara i aquí també EXPRESSEM EL NOSTRE COMPROMÍS:


 


 


 


Ens conjurem que “cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança”, com repetia el mestre Pompeu Fabra, que va haver de morir a l’exili.


 En estos temps que corren, mentre els vents ens vagen en contra, persistirem i donarem suport tant com puguem a totes aquelles accions que es facen per a defensar dignament la democràcia, la llibertat, la justícia i el nostre dret, com a poble, a poder autodeterminar-nos.


 Utilitzarem totes les nostres forces i totes les eines al nostre abast per a assolir la llibertat d’aquelles i aquells que avui estan empresonades i empresonats, per a defensar les llibertats i per a fer realitat el que vam votar l’1 d’octubre de 2017.


 “Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar i tornarem a guanyar”, fent nostres les paraules de Lluís Companys, president escollit democràticament, sentenciat el 14 d’octubre de 1940 (79 anys abans d’esta nova sentència) i assassinat vilment el dia següent pel feixisme imperant, un exemple de com l’Estat repressor tracta els líders de Catalunya.


 


Treballarem incansablement per a fer realitat la república catalana, tal com l’anhelava el 14 d’abril de 1931 el president Francesc Macià, conductor d’un somni col·lectiu: “una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa".


 


Companys i companyes, gent de bona voluntat d’arreu de l’Ebre i de més enllà: “Més lluny, hem d'anar més lluny / dels arbres caiguts que ara ens empresonen, / i quan els haurem guanyat / tinguem ben present no aturar-nos.”


 


*****


 Persistim i persistirem dient no a la injustícia, defensant la llibertat i treballant per arribar a la nostra Ítaca, que no és altra que la República Catalana.


 Visca les persones que han defensat la llibertat i estan injustament condemnades i perseguides!


 Visca Catalunya!


 


 


 


[Encarregat d’elaborar el text: Màrius Pont]


 

Per Taula per la Democràcia a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.