Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Per als i les socialistes, en política no tot s’hi val!

Publicat el 04/07/2019 00:00

El passat 15 de juny al Ple de Constitució de l’Ajuntament de Tortosa, més que a un acte de constitució de la nova corporació municipal, crec que vàrem assistir a un ple d’excuses i repartiment de culpabilitats davant de la incapacitat de formar un govern estable per tirar endavant el futur de Tortosa. Un futur, que és lo que ha de ser prioritari, al menys sí que ho és per al Partit del Socialistes de Catalunya. La nostra prioritat sempre ha estat i serà Tortosa.


 


La Sra. Roigé i el Sr. Jordan no han estat capaços de formar la majoria suficient per conformar un govern estable per als propers 4 anys a Tortosa. La Sra. Roigé aquesta vegada no ha pogut convèncer als seus socis preferents, els Republicans, després de 12 anys de tàndem CiU (PdCAt) – ERC. El Sr. Jordan ha fracassat tant en el seu intent de conformar un “govern de progrés” a Tortosa amb ERC i PSC, com en el seu “govern del canvi” amb el suport de la CUP i Ciudadanos; algun dia sabrem si va explorar prou un govern amb el PdCAt. Tot des de l’exercici legítim de les normes democràtiques en el nostre marc constitucional i legal.


 


La política ha de ser part la solució i no part del problema. El diàleg, la negociació i el pacte, juntament amb la honestedat, la dignitat i la generositat, han de ser els principis de qualsevol acord polític, que defugi del menysteniment al teu adversari polític. En política no tot s’hi val, no es pot falsejar la realitat per amagar la incapacitat de negociació i diàleg i culpabilitzar a la resta de formacions polítiques.


 


Els socialistes no som els culpables del fracàs de la formació del govern de progrés a Tortosa, com volen fer creure Movem Tortosa, ERC i la CUP. Nosaltres sempre varem apostar des del primer moment pel govern de progrés i vàrem deixar clar que caldria molta generositat per part de tothom.


 


Els Republicans de Tortosa, que ja fa 4 anys van renunciar a l’alcaldia, ara han tornat a renunciar al govern de progrés a Tortosa. En realitat, és que no han volgut fer alcalde al Sr. Jordan, excusant-se amb les línies roges cap al Partit dels Socialistes. Si els resultats electorals haguessin donat més regidors al Sr. Faura que al Sr. Jordan, poder les coses serien diferents.


 


La CUP exigint que el Sr. Jordan negués l’entrada al govern dels socialistes, però això sí, acceptant els seus vots per ser alcalde. Donant lliçons com sempre, i posant línies roges als socialistes, a la vegada demanant-nos generositat i sacrificis per Tortosa. Els sembla poc sacrifici i generositat estar disposat a governar amb ERC, els que ens han fet recentment mocions de censura i ens han fet fora dels governs municipals?


 


Movem Tortosa incapaç d’aglutinar les forces progressistes al seu voltant i fer que els Republicans assumissin el seu resultat electoral, pretenent que els socialistes donéssim un xec en blanc, donant suport a un nou govern de Movem – ERC sense formar-hi part, això sí, treballant-hi i col·laborant des de l’oposició, amb tasques de regidories com la Festa del Renaixement, Participació Ciutadana, etc... tot amb l’ànsia per pactar amb l’altra dreta tortosina.


 


Tot sempre supeditat a la resolució del conflicte a Catalunya, Movem i ERC contemplarien la possibilitat que els Socialistes entréssim al govern durant l’any vinent, o mai, i sempre sense cap mena de garantia. En definitiva, necessitaven els nostres vots i la nostra feina, però al mateix temps se senten incòmodes d’estar al nostre costat per formar el govern de progrés a Tortosa. I que consti que nosaltres en cap moment vam exigir un any d’alcaldia, com han volgut fer veure, simplement proposàvem participar activament i amb igualtat de condicions a l’hora de pactar un govern de progrés.


 


Nosaltres som el partit de la convivència, perquè només des del respecte, des de la generositat i des del reconeixement mutu i igualitari podem treballar per una societat més justa i més solidària. Negociar no és menystenir al que que tens al davant.


 


No es pot demanar pactar amb algú des del convenciment que tens la superioritat moral per fer-ho. No es pot demanar que es renunciï a les sigles del teu partit, als teus valors i principis, i passar a formar part del grup de no adscrits, per estar al “nou govern del canvi” (això ja ho vaig patir al Consell Comarcal). No es pot demanar que algú del nostre grup municipal fes un vot diferenciat el passat 15 de juny per donar l’alcaldia al Sr. Jordan o el Sr. Faura. No es pot demanar que jo, com a primer secretari, malmeti el meu partit acceptant la proposta d’integrar-nos en una altra formació política, garantint-nos uns llocs rellevants a les llistes del 2023. No es pot demanar comprensió i entesa amb una mà i amb el veto a l’altra, que els lo que han fet els Republicans. No es pot demanar sacrificis pel canvi a Tortosa, si Tortosa no és la prioritat davant dels interessos partidistes. No es pot demanar que renunciem als nostres valors socialistes a canvi d’una cadira al “nou govern del canvi”, perquè la història ens ho demostra, a Tortosa el canvi sempre passa pels socialistes.


 


Els resultats del 26 de maig parlen per sí sols, les forces progressistes (si comptem a ERC) som majoria. Era la nostra obligació explorar la formació d’un govern de progrés, i així ho vàrem fer i no vam defallir en l’intent, amb la voluntat de posar en marxa el nostre Projecte de Ciutat basat el desenvolupament econòmic, la industrialització, la creació d’ocupació i posant especial atenció en els joves, per tal de que trobin oportunitats a Tortosa i no hagin de marxar. Perquè Tortosa és i sempre serà la nostra prioritat.


 


Com diu un apreciat militant d’ERC “els municipis els hem de construir tots junts, arribant a acords i consensos sobre les prioritats locals, més enllà de sigles i ideologies”. És per això que el Grup Municipal dels Socialistes, en aquest nou mandat 2019 – 2023, continuarem treballant des de l’oposició amb solvència, responsabilitat, força, honestedat i diàleg per consensuar totes aquelles polítiques que siguin beneficioses per als ciutadans i ciutadanes de Tortosa, amb treball, treball i més treball.

Per Enric Roig Montagut Primer Secretari del PSC de Tortosa i portaveu a l’Ajuntament de Tortosa i al Consell Comarcal del Baix Ebre a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.