Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Què li passa al comerç de Tortosa?

Publicat el 20/05/2019 00:00

Vinc d’una família pastissera i comerciant, ubicada a un dels carrers més emblemàtics i comercials de la nostra meravellosa ciutat. Ara a banda de l’enyor en passejar per aquests carrers, també m’omple de tristesa veure com ha canviat Tortosa, comercialment parlant. Tenim carrers, on hi ha més locals tancats que oberts; tenim carrers que abans eren actius i plens de vida, i ara estan en decadència. Què ha passat?


 


Sabem que ha esdevingut una crisi, a la qual ha estat molt difícil sobreviure, però crec que també li podem sumar una deixadesa o desinterès i una falta d’implicació per part de les institucions locals.


 


M’explicaré millor. Hem de tenir en compte que el comerç és un motor molt important a la nostra ciutat. De fet, anys enrere, Tortosa era punt de referència a les nostres terres. Ara entre l’evolució de les tecnologies i que no hem sabut adaptar-nos-hi, hem perdut part d’aquesta importància.


 


Com a motor de l’economia de la nostra ciutat, el comerç necessita una taula on poder seure, tant comerciants com restauradors, juntament amb els nostres representants de govern, on poder tractar les preocupacions del comerç de Tortosa i on trobar solucions conjuntament per tornar a ser punt de referència comercial.


 


Hem vist tancar negocis de tota la vida, per motius econòmics o per jubilació. Tingueu en compte, que per al comerciant que ha de baixar definitivament la reixa és una decepció, ja que allò que ha ajudat a néixer i ha fet créixer, arriba un moment que ha de plegar. Quan és per temes econòmics, un dels principals problemes és el lloguer del local. I aquí entra també la implicació d’alguns tortosins; jo no entenc la manera de pensar de propietaris de locals de Tortosa que prefereixen no llogar algun local en lloc de reduir una mica les exigències de preu. El nostre eix comercial no és el Portal de l’Àngel de Barcelona, no es poden demanar lloguers com els que s’estan demanant a algunes zones de la ciutat. Crec que és una equivocació.


 


Quan un local està tancat, només genera despeses i a més aquell local i el seu entorn perden categoria i cada cop costa més de llogar. Perquè no negociem millor els lloguers, donem oportunitat a gent emprenedora d’obrir el seu negoci, i als que ja hi són, els ajudem a continuar? Al mateix temps el propietari del local, no té les despeses de mantenir-lo tancat, hi ha un manteniment continu, a més de donar ambient i prosperitat a la ciutat, fet que és interessant per a tots.


 


Quan el tancament és per jubilació, crec que hi ha una barreja de sentiments per part dels propietaris dels negocis. Per un costat, l’alegria del “ja toca descansar”,”ja toca desconnectar”, “ja toca viure”, però per l’altra, igual que aquell que tanca per problemes econòmics, també es troben amb la tristesa de veure que el que han parit i fet créixer, no té continuïtat. En aquests casos, igual com amb els anteriors, cal l’ajut de l’administració propera per aprofitar les eines que ja existeixen però no es coneixen i poder fer un traspàs del negoci. Així es donaria l’oportunitat a gent més jove, amb ganes i possibilitats de continuar negocis rendibles de tota la vida de la ciutat.


 


Els nous comerciants es trobarien amb comerços ja muntats, amb un nom i una categoria ja guanyada, i a més l’antic propietari, es podria comprometre a ajudar i/o ensenyar el seu ofici al nouvingut perquè aquest, si així ho vol, continue amb el bon servei i atenció que sempre hagi donat aquella botiga.


 


Però també cal fer una mica d’autocrítica. Com també sabeu, els que ja em coneixeu, fa anys que estic implicada en diversos projectes i associacions; entre ells he estat dins la Junta de l’Agrupació Comercial Tortosa Centre i us diré el que m’he trobat sempre. Les juntes són molt difícils de renovar, no perquè els càrrecs actius no vulguin deixar la junta, sinó perquè la gent no s’implica prou en participar i renovar aquests càrrecs.


 


Les associacions, tant de comerciants com de restauradors, són una eina que hem de cuidar i de la qual hem de participar el màxim possible. Aquesta participació consta tant de formar-hi part com a socis, com d’implicar-se amb les seves juntes, per a poder anar-les renovant, fet que aporta ganes i noves idees.


 


Crec que tots hem de fer un canvi de xip, perquè Tortosa torni a ser aquest punt de referència comercial que volem que sigui. Per a començar ens hem de creure la importància del comerç a la nostra ciutat i li hem de donar aquesta importància com a motor econòmic de Tortosa, des de les mateixes institucions de la ciutat promovent el petit i mitjà comerç de proximitat, que és el que ens dona vida.


 


Així que estic segura que amb el nou equip de govern d’ERC-Tortosa Sí que pot sortir de les pròximes eleccions municipals es potenciarà el nostre eix comercial, així com els dels barris de la ciutat i podrem passejar i gaudir del tracte amable i atent dels nostres comerciants, ara que ja comença el bon temps, i sobretot aprenem a creure la riquesa que tenim a les nostres terres que és molta.


 


 


 


 

Per Àngels Pallarés, membre de la candidatura d’ERC-Tortosa Sí a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari