Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La processó de la Passió, un actiu turístic

Publicat el 16/04/2019 00:00

Tortosa ha iniciat un altre any la Setmana Santa amb la processó de la Passió, una de les més antigues i singulars del país perquè escenifica la Passió en Diumenge de Rams i que és una mostra d’art sacre d’escultors de renom com: Enric Monjo, Innocenci Soriano Montagut i Àngel Acosta, entre altres.


Un acte penitencial en què participen onze passos acompanyats pels confrares i aspirants de les deu confraries que integren l’actual Agrupació de Confraries de la Setmana Santa de Tortosa; nou d’aquestes confraries vinculades o amb seu a la ciutat de Tortosa i una a l’EMD de Jesús; a més de les bandes de tambors que s’han anat incorporant a les diferents confraries i que amb les melodies trenquen el silenci de la nit, la qual cosa incrementa l’emoció dels milers de tortosins, tortosines i visitants que omplen els carrers de la ciutat per gaudir-ne i ser agraciats amb alguns dels dolços que els confrares hi reparteixen.


Tot això és possible gràcies a les confraries que creixen i es mantenen per l’entusiasme, la col·laboració i el treball desinteressat dels membres i dirigents. Però, com gairebé tots sabeu, la Setmana Santa tortosina no tan sols es queda amb la Processó de la Passió, sinó que també hi ha la Processó del Silenci del Dijous Sant i la Processó del Sant Enterrament.


Un altre dels actes pel qual també cal enaltir l’Agrupació és per la gestió del Centre d’Interpretació de la Setmana Santa, un edifici municipal situat al bell mig del nucli antic, a l’antiga església de Sant Antoni, el qual dia rere dia és obert al públic amb la seua esplendor, gràcies a tots els voluntaris membres de les diferents confraries de la Setmana Santa, que organitzats en torns s’encarreguen d’obrir-lo durant tot l’any.


Un lloc on els tortosins, tortosines i visitants poden contemplar els deu passos exposats dels dotze que hi desfilen, per la qual cosa el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa esdevé la millor expressió d’art sacre, caracteritzat per la policromia i majestuositat dels conjunts escultòrics, de dimensions a escala humana difícilment existents a la resta del territori català, tal com es va posar en relleu al 7è Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya, el 2015, la seu del qual fou Tortosa i l’organitzadora, l’Agrupació de Confraries de Tortosa.


Cal aprofitar tota aquesta tasca, de manera que des d’ERC–Tortosa Sí anunciem que promourem que des de l’Ajuntament de Tortosa, es valore i se li done la notorietat que es mereix a tota aquesta explosió d’art sacre a l’aire lliure, fins al punt que la nostra ciutat siga un referent turístic a tot l’Estat espanyol de visita obligada durant el període de vacances de Setmana Santa.


Així mateix, entenem que des de l’Ajuntament cal recuperar les tradicionals relacions de participació recíproca amb la ciutat agermanada d’Alcanyís, durant els actes processionals propis de cadascun dels dos municipis. Recordem que històricament aquesta tasca es duia a terme des de les regidories de Festes i Turisme —destacable el paper que va tenir el bon amic Gaspar Ricard— amb la col·laboració de membres de totes les confraries que es desplaçaven per participar en la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant de la ciutat agermanada, en representació de la ciutat de Tortosa i, a la vegada, recordem que foren diverses també les participacions de confraries d’Alcanyís a la processó del Diumenge de Rams de Tortosa.


Aprofitant l’avinentesa de recuperar la col·laboració amb la ciutat agermanada i atesa la incipient crescuda de membres de les bandes de tambors de les diverses confraries, proposem promoure l’ampliació de la “Ruta del Tambor”, que ara tan sols està acotada al Baix Aragó.


En definitiva, és molta la tasca que s’està fent desinteressament des del voluntariat per col·locar les nostres expressions artístiques de la Setmana Santa al més alt nivell, de manera que pertoca a l’Administració local correspondre amb la mateixa proporció, i no es pot limitar a aplaudir l’actuació de les confraries, sinó que s’ha d’adoptar una posició més activa, amb l’objectiu que aquestes representacions i en particular la Processó de la Passió del Diumenge de Rams siga un èxit de públic i de turisme, no només per als que hi participen sinó també per al comerç i restauració de la ciutat.


Bona Pasqua!

Per Xavier Faura, candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.