Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

L’esport ens millora la vida

Publicat el 07/02/2019 00:00





A diferència de les propostes tradicionals per millorar l’esport a la ciutat, des d’ERC-Tortosa Sí volem millorar la ciutat a través de l’esport. És una realitat que en els darrers anys, tant per l’evolució social com per la legislació vigent, ha canviat el model d’esport en edat de formació. L’esport practicat a les escoles es redueix pràcticament a les assignatures d’educació física, mentre que les xiquetes i xiquets que volen fer més activitat física, ho fan a través dels clubs esportius i acadèmies, amb una oferta molt diversa i professionalitzada.





Però es pot millorar aquest model, al menys a nivell municipal, si podem conjugar l’aprenentatge en els centres escolars, amb l’oferta diversa i rica que hi ha a la ciutat. Un Pla d’Esports i Formació que conjugui l’expertesa docent amb l’especialització dels professionals externs, podria millorar tots dos àmbits i sobretot, cohesionar socialment la nostra ciutat des de l’edat escolar. No només cal apostar pels beneficis socials de l’esport, sinó que hem de fer cas als professionals de la salut que ja actualment estan “receptant” esport a qualsevol edat. La prevenció de l’obesitat o la millora de la salut mental que provoca la satisfacció de fer esport i relacionar-se, només són alguns dels aspectes dels molts que l’esport ens aporta per millorar la salut; o també el fracàs escolar... sabíeu que el fracàs escolar està molt més present entre els joves que no practiquen cap esport? Ens haurem de fixar amb més cura d’alguns perfils de ciutadans que tenen menys



tendència a practicar esport: les noies joves amb més tendència a l’abandonament de l’esport en l’edat adolescent; les dones a les que se’ls complica la pràctica esportiva durant i després de l’embaràs; la gent gran amb problemes de mobilitat o les persones que per alguna discapacitat física o mental no tenen les mateixes oportunitats que la resta, entre d’altres. A tots ells amb l’esport els pot millorar la qualitat de vida.






Tots hem d’agafar consciència dels beneficis de l’activitat física, inclosos els que portem una vida estressant en feines sedentàries, hem de trobar temps per a practicar esport a diari. Escriure aquest article m’ha ajudat a agafar-ne consciència, i m’he proposat sortir a caminar per Tortosa regularment, fent bo aquell anunci de fa anys que deia: “Qui mou les cames, mou el cor”, però cal afegir que també activa el cervell.





Les millors idees sorgeixen fent activitat física. I cal millorar des de ja i sense pausa, les instal·lacions esportives per facilitar en primer lloc, que les tortosines i els tortosins puguin gaudir de les comoditats de les mateixes i de la diversitat d’oferta i horaris. Ja tenim a la nostra disposició, encara que amb més retard del previst, la primera fase de les noves instal·lacions del complex esportiu. Però cal solucionar a curt termini mancances històriques com la pista d’atletisme i d’altres que han anat sorgint pel creixement dels clubs d’esports tradicionals i l’aparició de nous esports amb noves necessitats d’espai. Però també és important millorar les instal·lacions pel retorn econòmic que la ciutat pot obtenir. L’acollida d’esdeveniments esportius, sobretot de categories de base, així com l’aprofitament comercial i turístic dels mateixos, ha de ser una proposta més de la diversitat sectorial amb què pot comptar Tortosa. Hem d’aconseguir una ciutat que sigui més còmoda per la pràctica esportiva, amb possibilitat de caminar o córrer amb facilitat, amb més carrils bici i més útils, amb aparcaments per les bicis que fomentin la mobilitat sostenible. Una Tortosa més amable per les persones, que aposti per la seva salut i que pensi amb la salut de les generacions futures. Una Tortosa que a través de l’esport millori la vida i el benestar de totes i tots. En definitiva, apostem per una Tortosa més sana.







 







Xavier Faura, candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí




Per Xavier Faura, candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari